Life&style
Savjeti za pranje bijelog rublja

Pranje bijelog rublja: kako spriječiti da posivi, koji deterdžen koristiti, na kojoj temperaturi prati...

  • Biserno bijela boja nakon nekog vremena postaje siva
  • Ovdje možeš saznati kako oprati bijelo rublje da se to ne bi dogodilo već nakon nekolilo pranja 
  • Otkrit ćemo ti i kako spasiti stvar: nešto možeš napraviti i kada je prekasno za sprječavanje

Hmmm, pranje rublja i nije baš neka zadaća koju volimo. Osobito kad je riječ o bijelom rublju, jer se lako mogu potkrasti neke nenamjerne pogreške pa bijelo i ne bude više baš toliko bijelo.

Imamo najbolje savjete za pranje bijelog rublja

Razvrstaj bijelo rublje: prije nego što uključimo perilicu rublja, rublje trebamo sortirati po boji (i materijalu). Odjeća u boji mogla bi pustiti boju pa tako na bijelom rublju može doći do promjene boje. Također bi trebala odvojeno prati bijelo rublje koje je jako zaprljano. 

Deterdžent: bijelo rublje trebaš prati s jakim deterdžentom u prahu. Deterdžent u prahu sadrži izbjeljivač i osigurava da rublje ostane svijetlo bijelo.

Koristiš li previše deterdženta? Čep je zapravo najgora metoda mjerenja količine, a ovo je najbolja

Temperatura pranja: Bijele predmete trebaš prati na što je moguće višoj temperaturi. U konačnici, međutim, temperatura ovisi o tkanini. Pranje na 60 stupnjeva prikladno je za pamuk i lan, vunu i svilu treba prati na maksimalno 40 stupnjeva, a ručnike, posteljinu i donje rublje možeš prati na visokim temperaturama (kuhanje). Zapravo, prije svakog pranja obrati pažnju na oznaku za njegu tekstila. Također se može dogoditi da se neki osjetljivi komadi traže ručno pranje. 

Program pranja: program pranja također ovisi o materijalu. Odaberi program za osjetljivo rublje za osjetljive tkanine koje treba prati između 30 i 40 stupnjeva. Za vunu se preporučuje ciklus pranja vune itd. 

Kako osigurati da bijelo rublje ostane bijelo | Autor: Shutterstock Shutterstock

Najbolji odstranjivači mrlja

Za zamrljanu odjeću koju smijemo prati samo na niskoj temperaturi, mrlje treba prethodno obraditi limunskom kiselinom, žučnim sapunom, octom ili sodom za kućanstvo, a zatim oprati kao što je navedeno gore.

Soda bikarbona pridonosi blistavom rezultatu nakon pranja. Čisti, dezinficira i neutralizira te se ne koristi samo za uklanjanje mrlja, nego i za uklanjanje mirisa znoja s odjeće.

Pranje rublja u perilici Možda vas zanima Dosta je mitova: koja je doista razlika peremo li rublje na 30, 40 ili 60 stupnjeva Celzijusa? Rubrika Life&style Life&style

Savjeti protiv sive boje

Već dugo nisi nosila svoje bijele košulje ili vunene džempere? Onda je sasvim normalno da polako žute. Ali, postoje dobri savjeti kako se riješiti promjene boje ili je čak spriječiti:

• Pranje na 60 stupnjeva s jakim deterdžentom (kao što je gore opisano) trebalo bi neutralizirati sivu boju - sasvim je moguće da ćeš odjeću morati prati nekoliko puta za željeni učinak.

• Također možeš jednostavno dodati žličicu ili dvije soli ili sode bikarbone u bubanj i oprati bijelo rublje kako je gore navedeno.

• Bijeli tekstil možeš sušiti u sušilici i na stalku za sušenje. Bilo bi još bolje da pustiš da se rublje suši na žarkom suncu. Ono ne samo da suši rublje, nego i sprječava mrlje, a siva boja nema šanse.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0