- Znaš li da u pakiranjima mesa kući možda donosiš i bakterije koje mogu biti opasne po tvoje zdravlje?
- I dok će se bakterije uništiti termičkom obradom mesa, pravu opasnost predstavljaju ako prispiju na drugu hranu u hladnjaku koju ćeš jesti sirovu
- Čak i piletina u plastičnim ambalažama nije sigurna i zato baš nikada meso ne bi trebala stavljati na gornje police svoga hladnjaka
Sjajno bijel i savršeno čisti hladnjak može se činiti kao sigurno mjesto za skladištenje tvoje hrane. Ipak, ako ne znaš previše o ovoj stvari, kuhinjski aparat na kojeg se svi oslanjamo kada je riječ do pohrani hrane, mogao bi ti pokvariti raspoloženje. Prema najnovijem britanskom istraživanju E.Coli, salmonela i listerija vrebaju u našim hladnjacima i u mnogo gušćim kolonijama nego što se to ranije mislilo, a sama ladica za povrće i voće na dnu hladnjaka može sadržavati i do 750 puta većinu razinu bakterija nego što se to smatra sigurnim.
Većina slučajeva trovanja hranom nastaje zbog nedovoljne termičke obrade ili unakrsne kontaminacije hrane koja se upravo može dogoditi u hladnjaku.
Zato je jedna od najopasnijih stvari koju možeš napraviti ostavljanje sirovog mesa na gornjim policama u hladnjaku. Primjerice, sirova piletina može sadržavati potencijalno fatalnu bakteriju Campylobacter (koja može uzrokovati infekciju krvi).
Tekućina iz mesa može kapati na hranu koja se nalazi na policama ispod. Bakterije u piletini će se kuhanjem uništiti. No, u organizam ih možemo unijeti tako što ih, primjerice, konzumiramo sa sirovim povrćem na koji su prispjele iz mesa s gornjih polica.
''Čak i ako se salata nalazi u ladici hladnjaka, kapljice tekućine iz mesa i dalje mogu proći kroz procjepe na policama'', upozorio je profesor Tom Humphrey iz Instituta za infekciju i globalno zdravlje sa Sveučilišta u Liverpoolu.
Čak i piletina u plastičnom omotu može biti prijetnja kontaminaciji ostale sirove hrane.
Bakterija Campylobacter jedna je od glavnih uzroka trovanja hranom u velikoj Britaniji, a simptomi uključuju trbušne grčeve, vrućicu i proljev. Pri istraživanju trgovinskih standarda u Britaniji 2010. godine tako je otkriveno da je 40 % vanjskog pakiranja piletine u supermarketima bilo zaraženo bakterijom Campylobacter.
''Zlatno pravilo higijene hladnjaka jest da se sirovo meso uvijek mora čuvati na dnu hladnjaka'', upozorio je dr. Humphrey.
Za potpunu sigurnost, voće i sirovo povrće uvijek bi trebala odvojiti od prerađenog i sirovog mesa.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.