Life&style
Ovaj dobronamjerni savjet bolje je ne davati djetetu

Postoji jedan savjet koji nikada ne bi trebali govoriti svojoj djeci, a redovito to činimo

  • Savjeti su uvijek škakljiva stvar, pogotovo kad ih dajemo djeci
  • Naša djeca ionako uvijek teže učiniti suprotno
  • Međutim, postoji jedan savjet koji je doista potpuno pogrešan, kaže psiholog Mike Brooks

Rijetko izgovorimo toliko nefiltriranih i bezveznih stvari kao sa svojim potomstvom. Od „brojim do tri“ do „ovo si nikada prije ne bih dopustila“, ima poprilično nepotrebno izrečenih bljezgarija. Jednostavno si ponekad uštedimo puno energije govoreći ono što su nam roditelji već stavili u uho. Oni su to čuli od svojih roditelja i tako dalje i tako dalje. Mudrosti iz kategorije „kalendar izreka i doskočica“ također su vrlo popularne. Ondje također ima puno gluposti, a prema psihologu i autoru Mikeu Brooksu, jedna mudrost posebno se ističe.

Uvijek samo najbolje

Prema Mikeu Brooksu, najgori slogan koji se govori djeci i mladima je: „Daj sve od sebe“. I to uvijek i s veseljem. Svatko tko pažljivije razmisli o tome što zapravo savjetuje svojoj djeci, mogao bi malo pocrveniti od srama. Trebaš li doista uvijek dati sve od sebe? Je li to stvarno dobra ideja? Gdje ćeš završiti ako to zapravo uvijek radiš? I prije svega: tražimo li to i od sebe?

Ovo su znakovi da su te odgojili narcisoidni roditelji i zbog njih imaš problema u životu

via GIPHY

Zašto nema smisla uvijek davati sve od sebe

U svom primjeru objašnjava zašto ovaj savjet nije praktičan. Kad bi se trudio uvijek biti najbolji otac, najbolji suprug, najbolji bloger, sportaš, susjed i psiholog, brzo bi došao do točke u kojoj bi se namjere međusobno isključivale. Uvijek dati sve od sebe u svemu „je nemoguće“, kaže. To također ne vodi do cilja koji zapravo želiš za svoje dijete, a to je sretan život.

Roditelji koji imaju dobro odgojenu i pristojnu djecu rade s njima ovih 5 stvari

via GIPHY

Dobra alternativa

Naravno, Mike Brooks nudi i alternativu. Što savjetuje svojoj djeci u vezi s radnom etikom? 

„Ne trudi se uvijek maksimalno, nego pametno!“

Čak i ovaj savjet možda nije uvijek baš ono pravo, piše, „ali približava se onome što DOISTA želimo svojoj djeci, a također i onome za čim mi težimo.“ Sljedeći put ćemo se pokušati bolje izraziti.

David Beckham i kćerka Harper Možda vas zanima Važne su i tate! Djeca brižnih očeva punih ljubavi imaju veći kvocijent inteligencije, ali i ne samo to... Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0