Life&style

Vrući švedsko-hrvatski glazbeni tandem

COLLAB ove godine spaja miljenike glazbenih festivala Axela Bomana i Homeboyja koji isključivo za event pripremaju glazbeni performans. U samo četiri dana priprema, dvojica glazbenika i DJa, skladaju glazbenu izvedbu u trajanju do sat vremena koju će izvesti pred zagrebačkom publikom u subotu, 18. 10., u Laubi.

Vođen idejom o okruženju koji će umjetnicima i publici služiti kao poligon za upoznavanje, razmjenu ideja i kontakata Collab publici nudi priliku da se pobliže upozna s radovima umjetnika s područja audiovizualnih umjetnika selekcijom radova onih umjetnika koji su skloni iskušavanju različitih žanrova i tehnika.

 | Autor:

Performans je pritom ključan segment projekta obzirom da spaja dva umjetnika sličnih interesa, iz različitih zemalja omogućavajući im da na temelju vlastitog iskustva i društveno obrazovnih podloga stvore jedinstven koncept čiji je proizvod izvedba u trajanju do jednog sata nastala tijekom ograničenog vremena suradnje. Svaki performans spaja jednog hrvatskog i jednog inozemnog autora, stoga će se publici ove godine predstaviti hrvatski glazbeni producent i filmski autor Marko Pelaić aka Homeboy te švedski glazbeni producent Axel Boman.

 | Autor:

''Ograničeni smo činjenicom da za vježbu imamo samo četiri dana; a petog je već izvedba; no u tom periodu imamo mogućnost usporediti ideje koje smo paralelno razvijali posljednjih mjesec dana; vježbati; spojiti ih u jednu smislenu cjelinu, što je izazov. U doba kad se sva glazba snima i producira u studiju, a publici ju upakiranu predstavlja DJ, postaje interesantno vidjeti kako će funkcionirati uživo. Osobno me ideja projekta podsjeća na period šezdesetih kad se mnogo improviziralo. Dogodit će se „pogreške“, bit će to drugačije od savršeno upakirane studijske verzije, ali meni je upravo to zanimljivo i nadam se da ćemo slušateljima osigurati barem četrdeset minuta glazbe koja će ih transportirati u zamišljeno stanje, barem na kratko'', izjavio je Pelaić o suradnji s Bomanom.

 | Autor:

Performans će biti osvijetljen video radovima fotografkinje Petre Mrše. Osim performansa Collab donosi i uvid u neke od najzanimljivijih autora mlađe generacije filmaša, a ove će se godine publici predstavit njih petero. Kino Lauba bit će otvoreno od 15.10. i postat će time dijelom Laubinog izložbenog prostora te će filmove moći pogledati svi zainteresirani posjetitelji. U subotu, 18.10. uz predstavljanje Katarine Zrinke Matijević Veličan, Tarik Saleh osvrnut će se na svoje višegodišnje iskustvo rada u produkciji i režiji. Redatelj poznat po suradnji s popularnom švedskom pjevačicom Lykke Li osvrnut će se na raznovrsne žanrove i tehnike rada; od uličnih grafita i animiranih dugometražnih filmova do igranog trilera.

 | Autor:

Razgovor s umjetnicima programa kino Laube je besplatan; održat će se u subotu 18.10. u 12:00 sati, dok će cijena ulaza na performans iznositi simboličnih 25,00 kn koliko iznosi i ulaznica za Laubu, a održat će se u subotu, 18.10. u 21:00 sat.

Photo: None

Komentari 0