Life&style

"Poručujem drugim silovanim ženama da se nemaju čega sramiti, neka se srami on"

  • Na Županijskom sudu u Karlovcu održano ročište u procesu suđenja Željku Prigorcu, načelniku Lasinje, za silovanje sumještanke na proslavi Velike Gospe 2018.
  • Uhvatio ju je za nadlaktice i izgurao uz stepenice Vatrogasnog doma na kat doma i na stolu silovao, stoji u optužnici
  • Snježana Knežević koja je prijavila silovanje nije iskoristila mogućnost da zbog zaštite svoga dostojanstva suđenje bude zatvoreno za javnost - željela je poručiti drugim ženama da biti silovana nije sramota
  •  Optuženik Prigorac izjavio je da se ne smatra krivim po optužnici i da će na raspravi 7. prosinca, iznijeti svoju obranu

"Poručujem drugim silovanim ženama da se nemaju čega sramiti, neka se srami on i takvi, a ne da se, kao i ja u početku, osjećamo kao da je to naša krivica, moja sramota. Ja nemam ljagu, to sam htjela poručiti, njegovo je ponašanje ljigavo, a sada još i laže", rekla je Snježana Knežević, žrtva silovanja nakon ročišta koje je jučer održano u sklopu suđenja načelniku Lasinje Željku Prigorcu.

Možda vas zanima Šećer na kraju svake kombinacije: Pogledaj kakav ćemo nakit nositi ove jeseni Rubrika Moda Moda

Jednom rukom ju je držao, drugom skidao

Optužnica ga tereti da je u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona presreo Snježanu Knežević 16. kolovoza 2018. oko jedan sat po ponoći, dok je izlazila hodnikom iz Vatrogasnog doma te je uhvatio za nadlaktice i izgurao uz stepenice na kat doma i na stolu silovao. Pri tom je “s ciljem slamanja njenog otpora rukom držao njene ruke iznad glave, a drugom rukom s nje skinuo odjeću i silovao je", prenosi 24sata.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

726 prijavljenih silovanja u 10 godina

Knežević je imala mogućnost zbog zaštite svoga dostojanstva zatražiti da suđenje bude zatvoreno za javnost, ali nije to učinila. Ovaj hrabri čin objasnila je upravo porukom koju je željela da čuju i druge žene, posebno one koje su proživjele slično traumatično iskustvo. Silovanje je svakako tema o kojoj se mora govoriti glasno - u proteklih deset godina u Hrvatskoj je zabilježeno 726 slučaja silovanja. Porazni su to podaci, no brojke su mnogostruko veće jer se zbog srama žrtve koja najčešće naiđe na osudu okoline i stav da je za silovanje, barem djelomično, i sama kriva, nemali broj silovanja i ne prijavljuje. Procijenjuje se da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih.

DNK pripada osumnjičeniku

Nemili događaj odvio se na proslavi Velike Gospe 2018. i na jučerašnjem ročištu nekoliko je svjedoka, sudionika proslave svjedočilo  o druženju, pijenju, plesanju, sve na otvorenom ispred vatrogasnog doma, no nitko nije rekao da je vidio ponašanje načelnika Prigorca u zgradi doma. No osim Snježaninih riječi u prilog optužbama govore i dokazi: vještakinja za biološke tragove Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić Nataša Ortynski rekla je da je specifičan test nađenog obriska na mjestu događaja "potvrdio mogućnost da se radi o sjemenoj tekućini, a da DNK nesumnjivo pripada osumnjičeniku".

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Iako je isključeno da bi se radilo o dlaci ili obrisku krvi, ne može sa sigurnošću reći ni da je biološki trag sjemena tekućina, a ne neka druga izlučevina okrivljenika, jer pod mikroskopom nije bio vidljiv ni jedan spermatozoid.

Progovorila je tek nakon dva dana

Jedine osobe s druženja kojima se Snježana Knežević požalila na silovanje, njena prijateljica Vlatka Mikša i kum njenog sina Vladimir Šišinjak, rekli su da im je to ispričala drugi i treći dan. Šišinjak je rekao da je ona, nakon što ju je s djecom odvezao kući, plakala, ali da mu nije htjela odgovoriti zašto plače, a drugi dan, kada mu je rekla da je bila silovana, on joj “zbog neugode i činjenice da ima muža, koji je u kući, nije ništa savjetovao, već je otišao doma” te je tek na ispitivanju u kriminalističkoj policiji saznao da ju je navodno silovao načelnik Prigorac.

Podrška supruga Tomislava

Srećom, Snježana je naišla na punu potrsku supruga Tomislava Kneževića. Mnoge žene nemaju tu sreću i naiđu na nerazumijevanje ili čak osudu čak i unutar vlastite obitelji što im dodatno otežava nošenje s traumom. Što se dogodilo, priznala mu je nakon dva dana i suprug ju je podržao u namjeri da načelnika Prigorca tuži za silovanje.

“Ona djeluje hrabro, ali treba psihološku pomoć i u tome ću ju podržati”, rekao je Knežević i priznao da i njega "to jako muči", toliko da nije mogao ni htio čitati zapisnike niti je pitao suprugu da mu ispriča detalje.  

Možda vas zanima Smanjena kazna: "Riječ je o pornografiji, osim kad je kći dirao po spolovilu" Rubrika Life&style Life&style

Optuženik Prigorac na početku ročišta izjavio da se ne smatra krivim po optužnici i da će na narednoj raspravi, 7. prosinca, iznijeti svoju obranu dok je njegov branitelj branitelj Gordan Preglej najavio je da će nakon iznošenja obrane optuženika on najvjerojatnije imati još nekih dokaznih prijedloga.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0