Life&style
1/16

Pop art nikada ne umire

Kada se pop art pojavio na sceni sredinom pedesetih godina prošlih godina, mnogi su bili njime ogorčeni. Nazivali su ga pravcem koji će pokvariti umjetnost, kičem te ga čak osporavali kao umjetnički pravac.

Njegov najpoznatiji predstavnik, Andy Warhol, ga je pak definirao kao umjetnost za svakoga, jer se bavi svakodnevnim ljudima, stvarima i predmetima, svime onime što su njihovi prethodnici ignorirali. Taj stil jarkih boja, odvažnih printeva i motiva preživio je do današnjih dana te je i dalje, kako mu i samo ime kaže, najpopularniji oblik umjetnosti među 'pukom' radi kojeg je i nastao.

 | Autor:

I dok su brojni drugi stilovi nastavili živjeti samo u muzejima pop art je i dalje prisutan u svakodnevnom životu, prije svega u uređenju doma. I preko pedeset godina kasnije, on je jednako svjež i drzak kao i u danima kada je nastao, pa je omiljeni odabir za mladenačke stanove. Njegova glavna karakteristika su jarke boje od kojih ne smijete zazirati. Oni najhrabriji mogu odabrati ružičasti kauč, zelenu svjetiljku, plavi tepih i žute zidove, i sve to u istoj prostoriji, ali pop art je moguće kombinirati i na decentan način.

 | Autor:

Pop art posebno dobro izgleda na zidovima, pa se definitivno odlučite na replike djela popularnih umjetnika kao što su Roy Lichtenstein, Mel Ramos, Robert Indiana... Osim što možete staviti strip junake i ikone pop kulture poput Elvisa Presleya, Marilyn Monroe, Beatlesa ili Twiggy, možete i svoje obiteljske fotografije obraditi u tom stilu i tako dobiti unikatno umjetničko djelo koje će još dugo vremena krasiti vaš dom. Odličan izbor su i tapete s motivima, npr. poznatom bananom grupe Velvet Underground ili Campbell juha.

 | Autor:

Pošto je ovaj umjetnički pravac nastao pedesetih, tako se u svakodnevici on najbolje transformira u retro uređenim domovima. Idealno je kombinirati klasične komade namještaja, pomalo retroizgleda s pop art komadima u jarkim bojama. Obični kredenac osvježit će svijećnjak u jarkoj boji, ali baroknog izgleda, dok će najjednostavniji kauč postati pop art komad zahvaljujući jastucima s otkačenim printom. To mogu biti printevi Andyja Warhola, ali i starih reklama, političkih ličnosti ili pak igračaka iz prošlosti. U kuhinji svakako dajte prednost jarkim bojama i plastici koja je pedesetih bila ultimativni hit.

 | Autor:

Čaše zanimljivih oblika, nerijetko s ukrasima u boji bit će zvijezde koktel zabava, posebno ako su poslužene na šarenom plastičnom pladnju. Svakako dodajte i dozu psihodeličnih uzoraka, bilo u obliku tepiha, stolca ili umjetničkog djela. Ovakvi detalji ipak najbolje izgledaju u velikim, prostranim prostorima s mnogo svjetla, jer zbog svoje boje, ali i motiva lako mogu zagušiti prostor, posebno ako ih je više na istom mjestu. Pop art dekoracije lako se mogu kombinirati s modernim stilovima, ali i industrijskim stilovima, no u klasičnim interijerima ih je bolje ostaviti po strani.

Pop art detalje potražite u galeriji...

Photo: None

Komentari 0