Life&style
Zašto nastavljamo raditi stvari koje nam štete?

Pomfrit, alkohol + blesave serije… zašto baš obožavamo raditi loše stvari?

  • Treći komad torte, glupasti reality od kojeg se ne možeš odvojiti, još jedan seks s bivšim
  • Čini li ti se to poznato? Znaš da nije dobro, a ipak to napraviš. Doista, zašto (si) to radimo? 
  • Evo objašnjena za efekt koji ima i ime, akrazija. To je prastara, duboko ukorijenjena pojava koja dovodi do toga da se osjećamo loše, a opet joj ne možemo odoliti  

Platon, čula si sigurno za njega? Starac, Sokratov učenik, pametnjaković i filozof, želio je da vladaju samo najbolji? Ako nisi, nema veze, jer je mrtav gotovo 2400 godina. Ali, on je već uočio takozvani učinak akrazije na sebe i svoje bližnje: naviku da se nešto radi, premda točno znaš da je to pogrešno. Dapače, kasnije dovodi to toga da mrzimo sami sebe, imamo grižnju savjesti i pokvari nam raspoloženje.

Iskušenje, odluka, pokajanje

Na primjer, pretpostavimo da je četvrtak navečer, sljedeći dan moraš rano ustati i odlučno kreneš na spavanje. Ali onda vidiš neke zanimljive osobe kako gostuju u ponoćnom talk showu! Točno znaš da ako zbog toga ostaneš budna, sutra ćeš biti dodatno umorna, a ionako nećeš saznati ništo novo ni senzacionalno u emisiji. Osim toga, apsolutno nema smisla gledati neki šund. A ipak ostaneš budna! Akrazija prvog reda!

via GIPHY

Drugi primjeri bi bili:

• „Da, može i taj treći komad torte!“ (čak i ako mi bude muka nakon toga i sigurno ću se naljutiti na sljedećem spoju s vagom),

• „Naravno da je OK tu i tamo neki seks bez obaveza“ (zavapim najboljoj prijateljici jer patim od nedostatka ljubavi i viška grižnje savjesti) ili također:

• „Oh, to ću kasnije pospremiti“ (a onda to ne napravim, zajedno s drugim nekim stvarima kasnije...)

Akrazija efekt: Kratkoročno iskušenje pobjeđuje dugoročne izglede

Akrazija (od grčkog prefiksa a- i kratos) doslovno znači „odsutnost snage“, odnosno slabost. Točnije: slaba volja. Naime, kako bismo izdržali ovo gadno iskušenje brzog zadovoljstva, užitka ili kratkotrajne udobnosti, prije svega nam je potrebna jaka volja. U pravilu, svakako imamo prisutnost duha i snagu duha zbog koje ćemo požaliti zbog odluke da se prepustimo trenutačnoj udobnosti.

via GIPHY

Što se može učiniti protiv slabe volje?

Sada se možemo fokusirati na vježbanje svoje discipline. Planiraj više, drži se vremena i odluka s većom strogošću, postavi si rokove i termine. Da, to su definitivno sve dobre stvari na putu do pandana akrazije: enkrateia, samokontrole ili samodiscipline. Ali, također možemo pokušati, a najbolje od svega, dodatno iskoristiti kvalitetu - da želimo osjećaj sreće SADA - u svoju korist!

Uzmi talk show kao primjer: budi sretna što si primijetila da su zanimljivi gosti u emisiji pa upamti da ćeš pogledati reprizu kad ti bude odgovaralo, ali u isto vrijeme budi doista raspoložena za krevet! Fino se sklupčaj ispod pokrivača, brzo zaspi i sanjaj da će uskoro biti vikend – i to će biti super!

via GIPHY

Kod torte bi se mogla razveseliti zbog dva komada u kojima si uživala i potapšati se po ramenu da si došla do kraja u kojem se osjećaš dobro. Ako svom bivšem odbiješ njegovo pitanje o seksu, pogledaj koliko je razočaran - na neki način to budi zadovoljstvo, zar ne? Pa, i kad god nešto pospremiš: budi ponosna i pohvali se zbog toga, pa makar to bila samo sitnica i čini ti se možda pretjerano.

Možda vas zanima Ovo su 3 loše navike koje su - baš dobre za tvoje zdravlje! Rubrika Life&style Life&style

Ne smiješ biti previše osjetljiva prema fenomenu koji je tako dugo ugnjetavao čovječanstvo i maltretirao ga osjećajem grižnje savjesti, poput efekta akrazije.

Photo: Unsplash/Ban White

Komentari 0