Life&style
Razlika između pušača i nepušača

Pokušaj pogoditi tko od dvoje blizanaca puši - nije teško! A možda te i inspirira da prestaneš

  • Nije revolucionarna vijest da pušenje razara tijelo na različite načine
  • Međutim, fokus kampanja protiv pušenja često je usmjeren na emfizem, bolesti srca i rak pluća (da nabrojimo samo nekoliko posljedica)
  • Međutim, pušenje ima itekako utjecaja i na tvoj izgled

Premda vizualne posljedice možda nisu toliko smrtonosne, osjećaj taštine kod ljudi može imati snažan učinak - kao što pokazuje ova galerija u nastavku. Parovi bioloških identičnih blizanaca, od kojih samo jedan puši, sjede jedan pored drugog i pokazuju štetu koju pušenje može nanijeti licu, kosi i zubima.

Okolnosti se razlikuju kod braće i sestara. U nekim slučajevima jedan od blizanaca nikada nije pušio. U drugima je jedan blizanac pušio najmanje pet godina dulje od drugog, „nepušačkog“ blizanca. Učinci pušenja na izgled su predvidljivi i dosljedni. Pušača možeš prepoznati s lakoćom ako znaš što tražiš. Štetni dim, dehidracija, pa čak i toplina zapaljene cigarete, mogu oštetiti ten, kosu i oči. Fotografije u nastavku korisno ukazuju na simptome i učinke na blizanca „pušača“.

Fotografije su snimljene na festivalu blizanaca u Twinsburgu u državi Ohio, a poziralo je 79 parova jednojajčanih blizanaca. 

1. Oči puno govore o tome je li netko pušač ili ne. Na ovoj fotografiji pušač je muškarac s desne strane. Ima manje, utonule oči te na licu ima više bora od svog blizanca s lijeve strane. Primijetit ćeš i da se njegova linija kose povukla dalje od bratove. To je malo poznata, ali nimalo iznenađujuća posljedica uobičajenog pušenja.

Na blizancima se vidi tko puši | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health Fotografije blizanaca će te možda natjerati da prestaneš pušiti

2. Ovdje je razlika velika. Premda su istih godina, izgledaju gotovo kao da predstavljaju različite generacije. Blizanka s desne strane puši već 16 godina, a to se očituje na više načina. Najuočljivija je sveopća promjena boje njezine kože u usporedbi s blizankom s lijeve strane. Manje je uočljiva, ali još uvijek očita, šteta na njezinim usnama, očima, pa čak i kosi. Teško je povjerovati da su čak i u rodu, a kamoli blizanke.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

3. Ova je usporedba manje eklatantna, ali još uvijek očita. Blizanka s lijeve strane je pušač. Možeš vidjeti mnogo izraženije bore na čelu, ispod očiju i oko nosa. I ispod očiju su joj izražene vrećice.

Razlika između pušača i nepušača | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

4. U ovoj usporedbi, blizanka pušač puši samo oko dvije cigarete dnevno, pa je razlika manja. Blizanka s desne strane je pušač. Razlike su na suptilnoj strani, uglavnom u oštećenijoj kosi i očima.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health
 
5. Na temelju onoga što si pročitala u popratnom tekstu uz prethodne fotografije, možda ćeš desnu blizanku moći identificirati kao pušača zbog obezbojene kose kao i zbog ostarjele kože.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

Možda vas zanima Kako ćeš izgledati za 10 ili 20 godina? O tri faktora ovisi koliko će lice ostariti Rubrika Beauty Beauty

6. Ove dvije blizanke su starije dobi pa su razlike nešto manje izražene. Premda lijeva blizanka ima više sijede kose, pušač je desna blizanka. Ima „obješeno“ lice, osobito na vanjskoj strani očiju. Bore su također izraženije kod obrva i gornje usne.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

7. Premda su dvije sestre ovdje također starije, lako je otkriti pušača. Lijeva sestra nosi obilježja na cijeloj koži. Obraz, područje oko očiju i vrata izgledaju loše. Ne samo da je više naborana, nego se i koža počela mijenjati od svijetlog tona kakav ima njezina sestra.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

8. Ovdje je prilično teško reći… Žena s lijeva je pušač. Ima lagano obezbojene usne, koje su i malo naboranije od sestrinih. Budući da su usne najbliže dimu, najčešće su indikator kada je riječ o prepoznavanju pušača.

 | Autor: Wolters Kluwer Health Wolters Kluwer Health

Gornje slike pokazuju puno jedinstvenih osobina prema kojima se može prepoznati pušača. Dermatolozi kažu kratko i jasno: „Pušenje čini da izgledaš staro. I to je to!“ 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

 

Photo: Wolters Kluwer Health

Komentari 0