Life&style

Poke bowl oduševljava i Hrvate. Kako napraviti ovo ukusno havajsko jelo i gdje ga probati!

  • Znaš li što je poke bowl? Ovo jelo s egzotičnih Havaja posljednjih se godina populariziralo i u Hrvatskoj
  • Nauči kako ga pripremiti kod kuće - donosimo tradicionalni recept i povijest ovog ukusnog i zdravog jela!
  • A ako ga želiš probati u restoranu - donosimo i popis onih u kojima ćeš naći ovaj popularni šareni street food!

Poke bowl tradicionalno je havajsko jelo koje je postalo omiljen street food diljem svijeta, a posljednjih godina sve je popularniji i u Hrvatskoj. Izravnog prijevoda na naš jezik i nema te ga i ovdje zovemo "poke bowl" ili nešto rjeđe "poke zdjela".  Riječ "poke" dolazi od havajske riječi "po kay” što znači sasjeći, izrezati na komade i "bowl" koji označava zdjelu u kojoj se poslužuje. Otkrivamo sve o tome kako i kada je nastalo ovo jelo, kako ga pripremiti ili gdje ga probati!

Povijest poke bowla

Kao i kod većine jela, tako i kod ovog ne postoiji uniformirano stajalište o njegovom točnom porijeklu, međutim smatra se kako je povijest poke bowla započela još u pretkolonijalnim vremenima na Polineziji, točnije na otočju od Havaja do Novog Zelanda. Autohtoni Polinežani pripremali su jelo od sirove ribe, začinjene morskom soli i algama. Sve to se događalo stoljećima prije nego što su zapadni putnici uopće otkrili Havaje i Novi Zeland. 

Možda vas zanima Radiš od kuće? Onda će te oduševiti ova 3 brza i jednostavna recepta za fini ručak Rubrika Life&style Life&style

Lokalci bi svježe ulovljenu ribu rezali na komadiće, začinili te u zdjelici kombinirali s rižom, svježim povrćem, voćem, orašastim plodovima i raznim umacima - u principu, onime što su imali pri ruci. Tek kasnih 1900-ih ovo jelo od morskih plodova dobilo je naziv "poke", što znači narezati ili poprečno izrezati na komade. Poke se može pripremiti u raznim jelima, kao što su klasične zdjela za rižu, nachosi, sushi ili tacosi.

Oko 70-ih godina jelo se naglo proširilo svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food. Međutim, najveći rast u popularnosti doživio je negdje u isto vrijeme s rastom društvene mreže Instagram, oko 2012. godine kada su se šarene zdjele počele sve više viđati na profilima mnogih putnika i influensera. Instagram je, između ostalih, globalno popularizirao i jela poput avokado tosta ili acai bowla. 

Danas diljem svijeta, pa i u Hrvastkoj, možeš naći razne moderne varijacije poke bowla, a mnogi restorani imaju i svoju "poke zdjelu s potpisom" ili imaš mogućnost sama kreirati svoju savršenu zdjelu ovog havajskog jela. 

Kako pripremiti poke bowl?

Tradicionalni poke bowl sastoji se od bijele riže preko koje je narezana sirova riba marinirana u mješavini sezamovog ulja, sojinog umaka, zelenog luka i drugih začina. "Riba je zvijezda ovog jela, a sve ostalo djeluje kao refren", kaže Alana Kysar, rođena havajanka i autorica kuharice "Aloha Kitchen".

Da bi napravila poke zdjelu, prvo trebaš narezati ribu na kockice i pomiješati s marinadom po želji. Zatim ostaviš ribu da se marinira u hladnjaku najmanje 15 minuta - što se dulje marinira, to će imati bolji okus. Dok se riba marinira, nasjeckaj dodatke i počni kuhati rižu na pari. Kysar uvijek poslužuje ledeno hladnu ribu na vrućoj riži kuhanoj na pari.

Jesi li za jedan meksički specijalitet? Isprobaj odličan recept za tacose sa škampima i šalšom od rajčice

Kada je riža gotova, jednu porciju ubaciš u zdjelu i na vrh staviš komadiće svježe ribe - najčešće je to tuna, ali može i losos. Što se tiče dodataka, kaže Kysar, oni uključuju voće, svježe nasjeckano začinsko bilje i različite vrste umaka. Na Havajima, tradicionalne poke zdjele također uključuju "inamona" - havajski začin napravljen od prženih orašastih plodova što je ovdje teško pronaći, no ona ih zamjenjuje sa sitno nasjeckanim orahom makadamije.

Budući da je riba sirova, ovo jelo trebaš odmah konzumirati.

Poke bowl recepti

No, kao što smo rekli, poke bowl danas dolazi u onoliko varijacija koliko ima onih koji ga pripremaju. Međutim, neke kombinacije su se pokazale popularnijima od drugih, a ako ne znaš od kuda bi krenula, donosimo ti dva recepta za savršeni poke bowl koji jednostavno možeš napraviti i sama za manje od 20 minuta.

Alanin Ahi Poke Bowl

Sastojci (za 4 porcije): 

  • 450 g svježe ahi tune ( poznate kao žutoperaja ili žutorepa)
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 žlica sojinog umaka (ili više po vlastitom ukusu)
  • ¼ šalice tanko narezanog žutog luka
  • ¼ šalice nasjeckanog zelenog luka
  • ½ žličice havajske soli (ili više po vlastitom ukusu)
  • ¼ žličice čilija
  • 2 žličice sitno nasjeckanih prženih oraha makadamije
  • 1 žličica prženih sjemenki bijelog ili crnog sezama
  • usitnjene nori (sušene alge) za ukrašavanje
  • bijela riža (količina po želji)

Priprema:

Stavi ahi u zdjelu. Zatim počni s dodavanjem jedne žlice sezamovog ulja, sojinog umaka, slatkog luka, zelenog luka, havajske soli, prženih oraha makadamije i sjemenki sezama. Rukama ili drvenim žlicama lagano promiješaj sve sastojke i prilagodi začine po svom ukusu. Pusti u hladnjaku 15-ak minuta da se marinira. Na pari skuhaj rižu i toplu je podijeli u 4 zdjele i preko njih stavi poke sastojke. Sve ukrasi sušenim algama.

Poke bowl s lososom i avokadom 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci (2-3 porcije):

  • 1 šalica bijele riže kratkog zrna
  • 500 g sashimi lososa
  • 1/4 šalice sojinog umaka
  • 1 1/2 žlice rižinog octa
  • 1/2 žlice šećera
  • 1 žličica prženog sezamovog ulja
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 2 mlada luka, tanko narezana
  • narezani krastavac
  • narezana rotkvica
  • 1 veliki avokado, narezan na kockice
  •  prstohvat crvene ljute papričice

Priprema:

Prvo počni s rižom i dok se kuha pripremi ostale sastojke. Lagano tapkaj lososa po cijeloj dužini kako bi bila sigurna da u fileu nema iglica. Nareži lososa na kockice, dodaj u srednju zdjelu i ostavi sa strane. U maloj posudi pomiješaj umak od soje, rižin ocat, sezamovo ulje, šećer i češnjak u prahu. Dodaj narezani mladi luk u zdjelu s lososom te dodaj smjesu koju si prethodno napravila te sve pomiješaj. Riža bi sad već trebala biti gotova - posluži ju u zdjelice i dodaj marinirani losos. Na vrh stavi ostatak narezanog mladog luka, narezani krastavac, narezane rotkvice, kockice avokada i crvenu papričicu po želji.

Uživaj u svom poke bowlu!

U kojim restoranima možeš naručiti poke bowl? 

Sve više i više zagrebačkih fusion i street food restorana nudi svoju verziju havajskog specijaliteta. Nekadašnji SoHo Sushi, danas poznat kao SoHo sushi rolls & poké bowls u Palmotićevoj, nudi čak 4 varijante poke zdjelice ili pak može biti personalizirana, ukoliko se ide na 'make your own poké verziju. 

Jedan od prvih restorana koji je uveo poke bowls u svoj meni je zagrebački fusion restoran i bar Time na čijem meniju možeš naći 3 poke zdjelice - one sa lososom, tunom, a imaju čak i verziju sa svinjskom potrbušinom. Osim ribe ili mesa, možeš birati i omiljenu bazu: sushi riža, quinoa ili hladni soba rezanci.

A možda se tvoj najdraži poke bowl skriva u azijskom Soi fusion restoranu koji se nalazi u popularnom zagrebačkom hostelu Swanky. Ovdje ćeš naći tradicionalni tuna poke bowl, ali s vlastitim potpisom restorana.

Nadamo se kako ćeš i sama otkriti čari ovog jednostavnog, a ukusnog jela koji je osvojio svijet (i Instagram!), bilo da ga radiš sama ili probaš u jednom od restorana. 
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0