Life&style

Pogledali smo novi Netflixov film "Moć psa" s Benedictom Cumberbatchom, evo zašto ga i ti trebaš pogledati

  • Moć psa (The Power of the Dog, 2021) novi je Netflixov film novozelandske redateljice Jane Campion, dobitnice Oscara za najbolji originalni scenarij za film The Piano iz 1993.
  • Film je trenutno dostupan na Netflixu i odlučila sam ga pogledati jer me zainteresirala njegova priča, kao i glumačka postava koju predvode Benedict Cumberbatch i Kirsten Dunst. 
  • Zašto me ovaj film toliko zainteresirao da uopće pišem o njemu?

O Janeinom najnovijem filmu puno se pričalo jer je to prvi dugometražni film redateljice nakon 10 godina, a k tome se još radi o vesternu - ne tako čestom žanru među redateljicama. No, ovo nije tvoj klasičan vestern.

Adaptiran prema romanu Thomasa Savagea iz 1967., film počinje s dva brata rančera, Philom (Benedict Cumberbatch) i Georgeom (Jesse Plemons), i prati što se događa kada Georgeova nova supruga i udovica Rose (Kirsten Dunst) i njezin sin Peter (Kodi Smith-McPhee), usele s njima. Sociopat Phil odmah počinje mučiti i majku i sina iz razloga duboko skrivenih u samoj psihologiji lika koji će se otkrivati kroz čitav film, a nikada biti u potpunosti jasni. Rose se otupljuje alkoholom, ali se Peter pokazao snažnijim nego što se očekuje te pokušava stati na kraj Philu.

Ukoliko si ljubiteljica psiholoških trilera čiji ti negativci tjeraju strah u kosti - you are in for a treat. Ova vestern-drama ima sličan efekt.

Benedict Cumberbatch u ulozi života

Ako će ti što ostati dugo u sjećanju nakon ovog filma, onda je to lik Phila, kojeg je maestralno izveo Cumberbatch. Moram priznati da sam se malo kojeg lika više bojala nego lika Philla u izvedbi Benedicta Cumberbatcha u 'Moći psa'. Likovi poput Hannibala Lectera ili Jokera su zabavni i zabavno zli i zabavno ih je gledati. Nema ništa zabavno u vezi s likom Phila, samo nelagodan osjećaj koji njegov lik izaziva. Ako voliš filmove koji te drže napetom, ne radi radnje već samih njenih likova koji mogu tjerati strah u kosti samo pogledom - onda je ovo film za tebe.

Pun tinjajućeg bijesa i luđačkog, a hladnog pogleda, Phill je poput otkucavajuće bombe za koju očekuješ da eksplodira svake sekunde. Tijekom svakog razgovora koji vodi s bilo kim u ovom filmu, pripremaš se na scenu rezanja grkljana ili nekog sličnog nasilja. 

Impresivan film, odlična izvedba i za mene zanimljivo, iznimno drugačije iskustvo gledanja. Volim kada film u meni probudi emociju - bio to smijeh, tuga ili strah. Ali dobar film trebao bi te natjerati da osjetiš - nešto. Čista i potpuna nelagoda radi konstntne prijetnje slikovitog nasilja strašnija je od samog nasilja. Najslikovitije bih opisala gledanje ovog filma kao konstantan osjećaj da bi te mogao udariti auto svake sekunde. 

Možda vas zanima Prestrašni horori koji pritom nemaju ni kapljicu krvi! Rubrika Life&style Life&style

Film planiram pogledati još jednom jer svi kritičari kažu da je drugo gledanje najbolje jer čistije vidiš pravu strukturu filma. I za kraj - film definitivno nije za svih. Onima koji vole radnju punu akcije, a manje razgovora, film bi mogao biti dosadan i naporan. Ako te plaše scene iz horora i nasilje, film će ti također biti dosadan. Čar Moći psa je u suptilnoj moći koju skrivaju pokreti, pogledi, ton glasa, mimika. I definitivno scene i kadrovi koji imaju jednaku ulogu pri stvaranju nelagode poput samih glumaca. 

Nominacije za Oscara izaći će tek početkom sljedeće godine, međutim, ako je suditi po dosadašnjim nagradama i kritikama, film ima potencijala osvojiti nekoliko Oscara, a upravo bi Benedict mogao držati jedan zlatni kipić. 

 

 

 

 

Photo: Screenshot Youtube

Komentari 0