Life&style

Počela si vježbati? Stručnjaci dijele savjete koji će ti pomoći da ne odustaneš

  • Nekim ljudima teško je započeti trenirati, međutim više je onih koji lako započnu, ali nakon nekog vremena izgube motivaciju
  • Kako spriječiti da ti se to ne dogodi? Stručnjaci otkrivaju neka zlatna pravila, a jedno je posebno zanimljivo
  • Kažu da volja i motivacija nisu bitne - bitna je navika!

Počela si vježbati? Bravo, čestitamo! Međutim, iako je uvijek teško započeti, kod vježbanja ljudi češće imaju drugi, veći problem - teže im je zadržati zainteresiranost i volju, posebice ako vrlo brzo ne vide rezultate. Što u tom slučaju i kako da zadržiš motiviranost i nakon što splasne početni entuzijazam? Donosimo savjete profesionalaca.

1. Kreni polako

Ideja je da izgradiš naviku vježbanja koju realno možeš održati i na kraju nadograđivati. Uzmi u obzir svoj način života i pokušaj se ne opterećivati kada kreneš na svoje fitness putovanje - čak i ako to znači isprva vježbati samo jednom tjedno ili se posvetiti 10 minuta kretanja dvaput tjedno.

2. Učini vježbanje sastavnim djelom života

Kreni polako i svaki dan radi na osnovama Ujutro dovrši samoinventuru tijekom koje ćeš se zapitati čemu se možeš posvetiti tog dana – šetnji? Trčanju? Hodanju po stepenicama umjesto vožnji liftom? Neka osmišljavanje kretanja svakog dana bude navika.

Možda vas zanima Vježbaš, a ništa?! 5 razloga zašto još ne vidiš rezultate treninga Rubrika Life&style Life&style

3. Ne preskači zagrijavanje

Zagrij se prije svakog treninga, bez izuzetaka. Na taj način možeš spriječiti ozljede koje bi te mogle ponovno udaljiti od treninga. Što se tiče toga što uključiti u svoje zagrijavanje, neke od omiljenih vježba osobne trenerice Taylor Rae Almonte uključuju plenk i bočne iskorake.

4. Fokusiraj se prvo na formu

Više nije uvijek bolje. Bolje je bolje. Drugim riječima, pobrini se da popraviš formu i tehničku izvedbu dok radiš osnovne pokrete prije nego što dodaš utege ili zakompliciraš vježbe.

5. Vježbaj snagu barem dva puta tjedno

O tome da je trening snage ključan, danas se slažu gotovo svi fitness treneri. Uostalom, prednosti ove vrste vježbe su brojne. Trening snage čini da se osjećamo snažnim, održava kosti jakima, smanjuje rizik od ozljeda i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

6. Stalno izazivaj samu sebe

Tijelo se prilagođava. Dakle, kada je riječ o tvojoj rutini treninga snage, bitno je da kontinuirano napreduješ kako bi natjerala svoje tijelo da se promijeni. Na primjer, ako ovaj tjedan radiš tri serije od 8 do 10 ponavljanja određene vježbe, sljedeći tjedan bi mogla povisiti do četiri serije od 12. Kad ti se čini da neku vježbu izvodiš bez previše truda - to samo znači da si već predugo na njoj. Vrijeme je za nove izazove. 

7. Uredno spavaj

Ovo je nešto što je jako podcijenjeno kada je u pitanju fitness. Spavanje je ključno vrijeme kada dolazi do oporavka mišića, a također pomaže da imamo energije za dobro odrađeni trening nakon kojeg ćeš biti zadovoljna.

8. Razmisli o jogi

Kehinde Anjorin, certificirana trenerica funkcionalne snage voli raditi jogu za oporavak jer ju pokreće i omogućuje joj da se istegne. Zapravo, njezina kombinacija fleksibilnosti i treninga snage niskog intenziteta čini jogu jednom od najboljih opcija za treninge aktivnog oporavka.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

9. Vodi dnevnik vježbanja 

Bilježnica u kojoj ćeš voditi dnevnik vježbanja i prehrane može učiniti čuda pri zadržavanju fokusa i motivacije. Zapravo, zapisivanje i dijeljenje svojih ciljeva čini vjerojatnijim da ćete ih postići, prema studiji s Dominikanskog sveučilišta u Kaliforniji. I postoji mnoštvo super-slatkih fitness dnevnika u koji možeš zapisivati svoje aktivnosti i pratiti napredak.

Trening u malim stanovima: Ovo su najbolje vježbe za koje ne treba puno prostora

10. Osloni se na naviku, radije nego na želju

Nitko od nas nije savršen. Bit će dana kada čista snaga volje jednostavno neće biti dovoljna da se motiviraš na vježbanje. Dobra vijest: volja nije ni bitna! Na primjer, ako želiš ustati rano ujutro za trening, posloži odjeću noć prije, predlaže osobna trenerica Kristina Centenari. Umjesto da razmišljaš o tome kako nešto trebaš učiniti, jednostavno si to zadaj u zadatak. 

11. Povremeno si uputi koju pozitivnu riječ i poticaj

Nekih dana ćeš se osjećati na vrhu svijeta, dok ćeš drugih biti puna sumnji u sebe, kaže NCSF certificirana osobna trenerica Elise Young. Nemoj se sramiti uputiti samoj sebi koju pozitivnu riječ ispred ogledala - reci si da si jaka i lijepa i vjeruj u to. Na kraju dana, pa ne želiš valjda sama sebi biti najveći neprijatelj?

Photo: shutterstock

Komentari 0