Life&style

Pobjeći na odmor s prijateljicama, bez partnera i djece je dobro za nas. 'Samo za žene' putovanja cvatu

  • Ima li išta ljepše od planiranja odlaska na vikend ili, još bolje, dulji odmor? 
  • Pa, moramo priznati da nam je vrlo privlačna pomisao na putovanje rezervirano samo za "nas cure" 
  • Doista, ponekad se isplati ostaviti partnera i djecu kod kuće…

Ideja odlaska na odmor u najdražem, ženskom društvu prijateljica smatra se obredom koji se događa u vrijeme tinejdžerskih pa eventualno do kasnijih 20-ih godina života. Ta suncem okupana putovanja prožeta tulumarenjem temelj su naših lijepih mladenačkih sjećanja. Premda se na temelju statistika sve veći broj žena diljem svijeta odlučuje otići na odmor radije s prijateljicama nego s partnerom, za razliku od brojki, nekako odmori „samo za djevojke“ se s godinama prorjeđuju. Kako starimo, mijenja se naša uloga u životu, tu je partner i djeca koja su stigla. Prioriteti se prirodno mijenjaju, a vremena ostaje sve manje. Čak i ako se kućni proračun povećao, iz milijun nekih razloga se odmor s najboljim prijateljicama jednostavno s godinama ne čini praktičnim.

Turizam "samo za žene" bilježi sve veće brojke

Kako godine prolaze, na prijateljstva se nadvija sjena – veze, posao, djeca… Ne mogu i ne trebaju sva prijateljstva preživjeti ove faze, ali ona najbolja prežive. Tu je i društveni pritisak s kojim se treba boriti – negativni komentari na majke koje daju prioritet ženskim prijateljstvima, kao na manje brižne i kompetentne roditelje ako cijene svoje prijateljice i izdvajaju vrijeme za njih.

Ali, ako je ideja o odlasku na neko egzotično mjesto sa svojim najbližim frendicama sada neizvediva, neće to biti uvijek. Uostalom, provesti vrijeme s ljudima koji nas podržavaju jedna je od najzdravijih stvari koje možemo učiniti. Ponekad se isplati ostaviti partnera ili djecu kod kuće i sjetiti se tko smo - daleko od njih.

 | Autor: Unsplash/averie woodard Unsplash/averie woodard Foto: Unsplash/averie woodard

Koliko god se to činilo neizvedivim, broj žena koje idu na odmor sa svojim prijateljicama, umjesto s obitelji, bilježi značajan porast. Turizam „samo za žene“ doživio je procvat u posljednje tri godine – 2021. objavljeno je da se broj turističkih tvrtki koji nudi odmore „samo za žene“ povećao za 230 posto, vjerojatno zbog potražnje. Također je došlo do povećanja broja hotela usmjerenih na žene i smještaja u inozemstvu. 

Primjerice, privatni otok SuperShe, smješten uz obalu Finske, nudi ženama utočište da budu ono što jesu i uče jedna od druge, zajedno s elegantnim kabinama, finskim saunama i spa uslugama. Neka mjesta, poput Bliss Sanctuary na Baliju i Cummarija na Siciliji, usmjereni su posebno na žene koje putuju solo, ali često rezultiraju time da gošće postanu prijateljice i ostanu to i nakon boravka tamo. 

 | Autor: Unsplash / Jaritos Mexican Soda Unsplash / Jaritos Mexican Soda

Ostaviti partnera ili djecu kod kuće i sjetiti se tko smo - daleko od njih

Žene, a prema statistikama su to žene u srednjim tridesetima s djetetom, vide danas još više razloga da pobjegnu na nekoliko dana s najbližim prijateljicama. Što smo starije, stječemo više odgovornosti i, kao žene, nismo uvijek dobre u razmatranju vlastite dobrobiti. Potreban nam je odmor od emocionalnog života i oslobađanje od svakodnevnih obaveza kako bismo se zezale, tračale i tješile jedne druge više vremena od kave u kafiću. 

Odmor za žene obogaćujuće iskustvo jer, iskreno, žensko povezivanje ne stari. Možda nećemo piti toliko puno kao u mladosti, putne avanture mogu izgledati drugačije, kupanje bez kupaćeg kostima manje spontano, noćni izlasci osjetno kraći, ali nije ništa manje zabavno. Ako ništa drugo, samo je udobnije - i uključuje bolju hranu.

Možda vas zanima LaMaison kuća za odmor istarska je ljepotica u Sv. Petru u Šumi u kojoj se zaboravlja na sve brige ovog svijeta Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Unsplash+ Unsplash+

Možda je odmor, naše dragocjeno, rijetko, slobodno vrijeme pokazatelj koliko nam prijateljice znače. Što više odgovornosti nakupljamo, to je važnije moći ukrasti nekoliko dana sa ženama koje su nam pomogle oblikovati se; one koji nas podsjećaju na to tko smo. Fizički, ali i mentalni bijeg od svakodnevne rutine može samo koristiti svima, uključujući i one koje smo ostavile kod kuće.

Imajući to na umu, pripremamo se za odmor za cure. Evo zašto bi ga i ti trebala rezervirati:

1. Ojačat ćete prijateljstvo

Ne postoji ništa bolje od tjedna ili vikenda s prijateljicama za intenziviranje odnosa. Kako godine prolaze, a dugi noćni izlasci sve su kraći, lako je steći naviku viđati se s prijateljima samo nakratko – za večeru ili piće. Ali, prijateljstvo se temelji na iskustvima, sjećanjima i dubokim razgovorima. Sve to nećete pokriti s nekoliko sati u kafiću, ali hoćete s odmorom. Potrebno je više da održavate prijateljstvo koje je bilo tako blisko u tinejdžerskim ili studentskim danima.

2. Divlje je i oslobađajuće

Ne postoji ništa što je više oslobađajuće nego otići s najboljom prijateljicom ili dvije i maknuti se od obitelji. Nije važno koliko je tvoja veza sretna ili koliko voliš svoju djecu, provođenje kvalitetnog vremena na nepoznatom mjestu, bilo na sicilijanskoj plaži ili u prekrasnom dvorcu u Austriji, čini da se svi osjećamo mlađima. Sve o čemu treba brinuti jest provjeriti imaš li dovoljno kreme za sunčanje i kamo ideš na večeru. 

 | Autor: Unsplash/Helena Yankovska Unsplash/Helena Yankovska Foto: Unsplash/Helena Yankovska

3. Veća je vjerojatnost da ćeš upoznati nove ljude

Kad si s prijateljicama, otvorenija si za razgovor s novim ljudima, a to ne mora nužno značiti romansu (premda može). Razumljivo je da su parovi više učahureni i manje voljni upoznati bilo koga izvana. U ženskom društvu više ćeš istraživati, okusiti noćni život jer izlazak s partnerom nije isti. Puno je veća šansa da ćeš učiniti stvari koje nisi očekivala, bilo da voziš skuter po otoku bez dozvole ili plešeš dok sunce ne izađe.

4. Više ćeš partijati

Premda je ispunjavajuće provesti dan obilazeći lokalne atrakcije, nisi vidjela ništa dok to ne iskusiš noću. Mjesta imaju različite osobnosti pod plaštem mraka i definitivno ćeš bolje istražiti noćni život ako si s frendicama nego s partnerom i djecom. Dani jednostavno traju dulje s prijateljicama: tamo gdje možeš otići na večeru i piće s partnerom prije povratka u hotel, s curama će se premetnuti u odlazak u klub ili intimne razgovore do duboko u noć.

5. Prisjetit ćeš se zašto ste uopće postale tako dobre prijateljice

Na isti način na koji odlazak na romantični odmor može revitalizirati vezu, odlazak na odmor s prijateljicama može vam pomoći da se prisjetite zašto ste uopće postale prijateljice. Vidjet ćeš prijateljice u najopuštenijem stanju, daleko od svakodnevnog stresa. 

 | Autor: Unsplash / Katy Anne Unsplash / Katy Anne

6. Razgovarat ćete o životnim problemima 

Žene mogu razgovaratio svemu, ali ponekad kada se nađemo da na brzinu popričamo, nemamo vremena proći kroz najdublje probleme, a definitivno ni kako ih riješiti. Uz svo vrijeme na raspolaganju, možete zajedno smisliti kako će se tvoja prijateljica izvući iz posla koji mrzi ili ti iz onog mučnog problema koji imaš u vezi s partnerom. Postoji vrijeme za uzajamnu, punu podršku.

7. Shvatit ćeš da nije možda sve kako si zamislila, ali sve je to OK

Mnoge od nas maštaju kako će se naši partneri i naša djeca međusobno družiti. Naši muževi bit će najbolji prijatelji, naši klinci se obožavati, možda se jednog dana i vjenčaju? Česta stvarnost je da ih moramo nagovarati da se druže. Možda naši muževi nemaju ništa zajedničko, a djeca se jednostavno ne slažu. Sve je to OK. Ako su vaše obitelji postale jedna vesela družba, onda super. Ako neisu, ne forsiraj - uvijek možeš pobjeći nekamo solo s curama.

Možda vas zanima Koja je idealna destinacija za godišnji odmor u 2024. za svaki horoskopski znak? Miss7 Horoskop
Photo: Unsplash+

Komentari 0