Life&style

Plogging: novi švedski fitness trend koji je zaludio svijet

Dobar je za tvoj um, tvoje tijelo i - tvoj okoliš! Što bismo više mogli poželjeti od novog fitness trenda?

Od Šveđana smo pokupili svašta. H&M, IKEA i Hygge su samo neki od pojmova koji nam odmah padaju na pamet... I sad nam ponovno Šveđani pokazuju kako objediniti zdravlje uma, tijela i okoliša u jednom, jednostavnom treningu. Da, upravo to je plogging (kombinacija riječi “jogging” i plocka upp - na švedskom “pokupiti”) i doslovno znači pokupljati smeće po cesti dok trčite. 

Zainteresirani? Da bi započeli plogging, samo trebate krenuti na trčanje kao što biste to i inače napravili te napraviti povremene intervale u kojima ćete pokupiti smeće s puta (bonus bodovi za tebe ako usput napraviš čučanj). Da vidiš kako stvarno izgleda ovaj fitness trend, samo pogledaj hešteg #plogging na Instagramu i sve će ti biti jasno. (I da, morati ćeš nositi plastičnu vrećicu za smeće sa sobom). 

Uz to što pomažeš svojoj planeti, ovaj novi fitness trend je i jako dobar za tebe. Slično kao i kod intervalnih treninga, plogging je kombinacija brzog trčanja i kratkih pauza u kojima je fokus na iskoracima i čučnjevima; što znači da njime treniramo izdržljivost i trošimo više kalorija tijekom i nakon treninga (nego što je to slučaj kod običnog trčanja). 

Švedska aplikacija Lifesum procijenila je kako prosječan korisnik potroši 288 kalorija u 30 minuta plogginga, što je otprilike jednako koliko trošimo i normalnim trčanjem, ali vjeruj nam: osjećat ćeš se ispunjenije nego ikad nakon svakog treninga! 

Photo: Instagram @fashfitlifestyle

Komentari 0