Life&style

Plastične operacije ne čine nas ljepšima!

Zvuči prilično nevjerojatno, ali sada je, kažu, i znanstveno dokazano d plastične operacije ne čine lice ljepšim. Ako je to istina, čemu onda uopće sve to???

Žene, ali i muškarci će zasigurno biti razočarani, barem oni koji nisu mogli odoljeti plastičnim operacijama. Ili oni koji se na njih spremaju. I oni koji samo maštaju kako bi bilo da se riješe tog podbratka ili podočnjaka ili bora na čelu... No, nova istraživanja tvrde da nas odlazak pod nož možda učini mlađima, no ipak ne i privlačnijima. Zvuči kao utješna nagrada, ali... kupujemo!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

A kako su to zaključili (mi još uvijek ne vjerujemo)? U malom eksperimentu, 50 je ispitanika moralo pogađati dob 50 ljudih podvrgnutih estetskim zahvatima. Godine pacijenata su varirale od 42 do 73, a dodatno su im predočene fotografije prije i nakon plastične operacije. Pacijenti su podvrgnuti različitim vrstama zahvata na licu, uključujući podizanje obrva, zatezanje lica i vrata.

Možda vas zanima Ovo je sve traženiji zahvat kod plastičnog kirurga Rubrika Life&style Life&style

Ispitivanjem su u prosjeku pacijenti ocijenjeni 3.1 godinu mlađima od svoje stvarne dobi. Što je definitivno pozitivno. No nasuprot tome, bez obzira na dob i vrstu operativnog zahvata privlačnost se u ocjenama nije mijenjala. Sve pa tako i istraživanje ima svojih nedostataka. Autor upozorava buduće istraživače da obrate pozornost na subjektivnost ispitanika u ocjenjivanju privlačnosti, s obzirom na to da je pogađanje dobi pacijenata puno objektivnija radnja. Nama se pak čini da ovdje nije bilo baš previše prikazanih zahvata koji čine velike razlike tipa operacija nosa... 

Ipak, plastične operacije ostaju svjetski trend, a najveći fanovi su Amerikanci na vrhu.

Možda vas zanima Ups! Slavni estetski zahvati koji su krenuli nizbrdo Rubrika Stars Stars

American Society of Plastic Surgeons objavljuje da je tijekom 2012. (a brojke s godinama rastu), samo u Americi izvedeno preko 14.6 milijuna kozmetičkih zahvata uključujući operacije ali i ostale neoperativne tehnike. Internacional Society of Aesthetic Plastic Surgeons provođenjem studija tvrdi da su najpopularniji zahtjevi uklanjanje viška kože i liposukcija (uklanjanje masti), a u stopu ih prate implantati i operacije grudi.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0