Life&style

Pitali smo domaće zvijezde koji im je omiljeni lik iz knjige? Evo što su nam odgovorili...

  • Danas se obilježava Svjetski dan knjige, ali i Noć knjige koja se veže s jučerašnjim Danom hrvatske knjige
  • Lektire ili bestselleri, ljubići ili trileri - zasigurno postoji neki lik koji ti je ostao duboko u sjećanju
  • Pitali smo hrvatske zvijezde koji su njihovi omiljeni likovi, a Jacques i Bojan Jambrošić razmišljaju jednako

Današnji je dan diljem svijeta poznat kao službeni Dan knjige. Naime, 23. travnja davne su 1616. godine umrla dvojica velikih književnika, Miguel de Cervantes i William Shakespeare pa se tako njima u spomen, na ovaj simboličan datum, slavi poseban dan u svjetskoj književnosti.

Osim toga, već osmu godinu zaredom na današnji se dan održava i manifestacija Noć knjige. Ona je pak povezana i s Danom hrvatske knjige koji se obilježava dan ranije, 22. travnja, u spomen na Marka Marulića koji je na taj datum 1501. dovršio remek-djelo Juditu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alis Marić Booklover&Traveler (@citaj_knjigu) on

Baš zbog toga i mi smo se sjetile svojih najdražih likova. Ana Karenjina i Emma Bovary, Mali Princ i Harry Potter, svaka od nas ima svog favorita. O najdražim ili jednostavno upečatljivim knjigama i njihovim posebnim likovima raspitali smo se i među slavnima s hrvatske scene.

Nazvale smo ih bez upozorenja i upitale koji im lik iz svjetske književnosti prvi pada na pamet, a to je rezultiralo najrazličitijim odgovorima!

Jacques nam je tako kroz smijeh rekao da se prvo, ali bez razloga, sjetio Petka iz Robinsona Crusoea! Nama se taj odgovor posebno svidio i definitivno je unikatan, no ipak, Jacques se brzo uozbiljio jer njegov je najdraži lik bez sumnje Mali Princ i to zbog jedinstvene poruke koju šalje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JACQUES HOUDEK (@jacques_houdek) on

Antonija Stupar Jurkin tako nam je otkrila da joj je trenutno u životu najvažniji lik Pinokio. Razlog je lektira u kojoj sada uživa sa svojim klincima, a kad nije riječ o lektirnim naslovima Antonija s njima često čita i druge bajke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Antonija Stupar Jurkin (@antonija_stupar_jurkin) on

I Zsa Zsi se lektira urezala duboko u pamćenje pa nam je navela poseban lik koji je prati još od srednjoškolskih dana. "U srednjoj sam školi polagala ispit iz biologije i sve što mi je u tom trenutku bilo u glavi je - Dundo Maroje. Nikad pretjerano nisam voljela zadane lektire, no ostale knjige jesam pa je posljednje što sam čitala jedna prekrasna duhovna knjiga bez glavnih likova. Međutim, taj Dundo Maroje još i danas me prati", rekla nam je simpatična pjevačica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZSA ZSA (@zsazsa_music) on

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

Damir Kedžo obožava knjige o Harryju Potteru, a omiljeni mu je književni lik Albus Dumbledore. "On je uvijek radio sve pravedno, ali po svojim pravilima i to mi je bilo uvijek najinteresantnije.” Poznati pjevač smatra i da je baš knjiga idealan dar. "Čitajte ljudi, čim više tim bolje. Čitajte djeci, čitajte na odmoru. Kupujte knjige i poklanjajte ih jer knjiga je savršen poklon. Čitanje obogaćuje rječnik, razvija maštu i kreativnost."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damir Kedzo Official (@damirkedzo) on

John Coffey iz knjige Zelena Milja Stephena Kinga prvi je odabir za Andreu Andrassy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Andrassy (@andreaandrassy) on

Budući da je Andrea obožavateljica njegovih knjiga ovaj nas odgovor i nije iznenadio, ali je svakako žanrovski jedinstven među odgovorima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrea Andrassy (@andreaandrassy) on

Svoj najdraži lik otkrio nam je i Bojan Jambrošić. "Ono što posebno pamtim je Mali Princ. Iako je dječja knjiga, ona i nas odrasle uči pravim vrijednostima pa se nadam da će je vratiti u lektiru".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BojanJambrosic (@bojanjambrosic) on

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

Tatjana Jurić istaknula je još jednu lijepu bajku. "Posebno se sjećam Galeba Jonathana Livingstona jer nas uči kako se ne treba zadovoljavati pravilima "jata" nego se svojim radom i trudom možemo i trebamo razlikovati", otkrila nam je voditeljica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tatjana Jurić (@tatjana_juric) on

Budući da im nismo dale puno vremena za razmišljanje, iznenadile smo ih, a svojim odgovorima i oni nas. A koji književni lik tebi prvi pada na pamet?

Photo: Miss7/Instagram/Facebook

Komentari 0