Life&style

Pečeni kesteni prava su jesenska poslastica, evo kako ih savršeno možeš ispeći i kod kuće

  • Jesen ne možemo zamisliti bez slasnih kestena čija sezona sada već polako započinje 
  • Neki ih najviše vole u obliku raznih deserata poput kesten pirea, kolača i slično, a nekima su pak najdraži oni pečeni 
  • Pečene kestene uglavnom kupujemo od uličnih prodavača, ali nekad ih želimo pripremiti kod kuće. Srećom, priprema pečenih kestena kod kuće je vrlo jednostavna, a u nastavku donosimo sve detalje 
  • Pročitaj također: Jesen miriše na kestene, a umjesto slastica, od njega možemo napraviti namaz još ukusniji od humusa

Tmurna i hladna jesen nezamisliva je bez slasnih kestena koji nam, u ovakve dane, unose toplinu i nježnost. Kestene, koje krase slatkasti okus i nježne arome, obožavamo u svim oblicima, od kesten pirea pa sve do raznih kolača i torti u kojima se nerijetko nalaze. No, osim ovih slastica, kesteni su nam posebno dragi kada su pripremljeni na najjednostavniji mogući način - pečenjem. Pečene kestene najčešće kupujemo od uličnih prodavača koji ih mjesecima neumorno peku u svim vremenskim uvjetima, a nerijetko i sami okupimo društvo i, umjesto roštilja koji je karakterističan za ljeto, na vatri pečemo - kestene. No, ponekad nam niti jedna od od ovih mogućnosti nije dostupna i jedino rješenje kojim si možemo ispuniti želju za pečenim kestenima je ispeći ih kod kuće, u pećnici. 

Srećom, ova metoda nije niti najmanje zahtjevna i s njome ćemo dobiti jednako dobro pečene kestene kao što su i oni kupovni. Također, ne trebaju ti nikakvi drugi sastojci osim kestena i vode, a sve ostale detalje potraži u nastavku. 

Kako bi kod kuće napravila najbolje pečene kestene, oko 450 grama kestenja isperi u vodi i ocijedi. Potom, na zaobljenoj površini svakog kestena, oštrim nožem napravi slovo X, ali pazi da unutrašnjost kestena ne zarežeš previše. Zarezane kestene potopi u hladnu vodu i ostavi da tako stoje otprilike 30 minuta. Na ovaj će način kesteni ostati sočni. 

Dok se kesteni namaču, pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Potom, ocijedi kestene (ne moraš ih sušiti krpom) i rasporedi ih na lim koji si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci 20-ak minuta, ali ih svakih nekoliko minuta provjeri i okreni. 

Da su kesteni pečeni, znat ćeš po tome što se njihova kora zapekla i blago odvojila od unutrašnjosti. Pečene kestene istresi na kuhinjsku krpu pa rubove krpe skupi u sredini kako bi kreirala malu vrećicu i tako ostavi 10-ak minuta kako bi kesteni 'otpustili'. 

Nakon toga, kestene oguli i uživaj u ovoj jesenskoj poslastici!

Photo: Canva

Komentari 0