Life&style

Patite li od simptoma koji ukazuju na prisutnost kandide?

Kada se, unatoč kvalitetnom snu, borimo s umorom tijekom dana, kada imamo konstantan osjećaj nadutosti, ponavljaju nam se gljivične infekcije, muče nas vjetrovi, a bolovi i grčevi tijekom menstruacije paraliziraju našu svakodnevicu, mnoge se žene pitaju – zašto? Ali nemaju samo žene problema s kandidom, već i muškarci. Kako se možemo pobrinuti za sebe i svoje bližnje te omogućiti kvalitetniji život - pročitajte u nastavku. 

Često nas muče problemi koji nam narušavaju kvalitetu života, ali nisu toliko ozbiljni i veliki da bismo zbog njih odlazili liječniku. Rijetko se glavobolja povezuje s gljivičnom infekcijom ili česte promjene raspoloženja s lošim zadahom. Međutim, ovi naizgled nepovezani simptomi mogu biti znak uobičajenog problema – prekomjernog rasta kandide. Zapravo, svi mi imamo Candidu u našim tijelima, jer je to kvasac koji je prirodno prisutan u našem tijelu, u crijevnoj, oralnoj i intimnoj mikrobioti, pa čak i u koži. Zajedno s bakterijama u tijelu, Candida čini ekosustav koji pomaže u razgradnji hrane, odgovoru imunološkog sustava i drugim osnovnim funkcijama. Normalan omjer između bakterija i gljivica u probavnom traktu je 10 : 1. Međutim, problemi nastaju kada se ravnoteža u našem bakterijskom ekosustavu poremeti zbog liječenja antibioticima, hormonalnih promjena, stresa, pada imunološkog sustava ili loše prehrane. Tada kandida dobiva savršenu priliku za nekontroliran rast i stvaranje problema. 

 | Autor:

Kada kandida pretjera, hrana u našim crijevima ne probavlja se kako treba, što osjećamo kao težinu u želucu, nadutost, osjetljivost na određene vrste hrane... No, kako je to povezano s glavoboljama, umorom, nečistom kožom ili " maglom" u glavi? Prilikom razgradnje hrane, kandida proizvodi otrovne kemikalije, slično kao što kvasac proizvodi alkohol. Ove tvari se apsorbiraju u tijelo kroz naša crijeva, gdje uzrokuju probleme. 

Zašto je kandida problem kojeg moramo biti svjesni? 

U pravom okruženju kandida se razvija, a spore zatim putuju kroz stijenku crijeva cijelim tijelom. Gljivice mogu oštetiti stijenke crijeva do te mjere da toksini mogu prijeći u krvotok. Ovo stanje se naziva sindrom propusnih crijeva i često dovodi do određenih alergija na hranu, migrena i depresije. Povišena razina kandide u crijevima uzrokovat će probleme poput nadutosti, proljeva ili, pak, zatvora. Jednom kada spore kandide uđu u krvotok, mogu putovati u bilo koji dio tijela. Za preživljavanje im je potrebna sluznica, pa su rodnica, pluća i sinusi posebno pogodno okruženje za njihov rast. Uništavajući stanične membrane, daju hranu drugim bakterijama i virusima. Candida može uzrokovati poremećaj endokrinog sustava koji kontrolira razinu hormona u tijelu. To može dovesti do mnogih neugodnosti i simptoma kao što su debljanje ili gubitak težine, menstrualni problemi, bolovi u zglobovima i mišićima, astma i kronični umor. 

Znakovi upozorenja na prekomjerni rast kandide su

  • česte glavobolje, 
  • problemi s nesanicom, 
  • gljivične infekcije (gljivice na noktima, gljivične infekcije intimnog područja), 
  • nadutost i vjetrovi, 
  • česte promjene raspoloženja, 
  • problemi s gubitkom viška kilograma, 
  • bol u želucu nakon svakog obroka, 
  • kronični umor, 
  • loš zadah, 
  • žudnja za nezdravom hranom 

 | Autor:

Probavni problemi, višak kilograma, nedostatak koncentracije... 

Gotovo 70% ljudi doživi prekomjerni rast kandide tijekom života. Posebno neugodan problem koji ona uzrokuje je infekcija intimnog područja. Čak 75% žena barem se jednom u životu susretne s gljivičnom infekcijom, a polovici se barem jednom ponovi. Prema poznatim podacima žene su sklonije kandidi od muškaraca, a s njom se bori i značajan udio djece. Učinci koje ona ima na nas mogu biti minimalno uznemirujući ili izrazito opterećujući. Zbog toga suočavanje s kandidom može biti prilično iscrpljujuće, jer je obično vrlo teško shvatiti što uopće nije u redu. Srećom, znamo za učinkovitu terapiju koja ne izaziva nuspojave, a to je TERAPIJA PROBIOTICIMA. Terapija probioticima prikladna je za žene, muškarce i djecu – naravno, prikladno je izabrati terapiju prilagođenu spolu i dobi osobe. Srećom, Carnium Botanicals nudi bogat izbor kvalitetnih dodataka prehrani koje uspješno pomažu u otklanjanju ovog tvrdokornog problema.  

Učinkovitom terapijom do zdravlja 

Ljekoviti koncept probiotičke terapije razvio je početkom 20. stoljeća ruski znanstvenik i nobelovac Élie Metchnikoff, koji je smatrao da je svakodnevna konzumacija napitka dobivenog fermentacijom mlijeka "zaslužna" za dug i zdrav život ljudi. Bakterije su pozitivno djelovale na mikrobiotu i spriječile toksičnost (trovanje) mikrobiote. Budući da konzumacija mlijeka nije najučinkovitiji način da tijelu osigurate odgovarajuću dozu probiotika, jer je laktoza ili mliječni šećer u tim slučajevima čak i štetan, Carnium Botanicals je stvorio Her Biotic, posebno prilagođen ženama, i Unibiotic koji je namijenjen za muškarce i žene. 

 | Autor:

Her Biotic je jedinstvena mješavina šest probiotika, ekstrakta brusnice i D-manoze. Mješavina je stvorena samo za žene jer ciljano djeluje na crijevnu i intimnu mikrobiotu. Pomaže u probavi i metabolizmu hrane, uklanja bakterije u urogenitalnom traktu koje uzrokuju upalu mjehura i gljivične infekcije te regulira kandidu. Mikrobiološke kulture dokazano obnavljaju crijevnu i urogenitalnu mikrofloru te djeluju antimikrobno. Namijenjen je ženama svih dobnih skupina, mladim djevojkama i zrelim ženama. Her Biotic je potpuno siguran proizvod jer ne sadrži sastojke koji bi mogli izazvati alergiju, stoga je odličan i učinkovit izbor za pobjedu nad kandidom. 

Unibiotic je jedinstvena mješavina mikrobioloških kultura i fruktooligosaharida, hrana za mikrobiološke kulture. Mješavina je stvorena od četiri različita probiotička soja koji zajedno daju više od deset milijardi kultura po kapsuli. Kapsule su obložene posebnom ovojnicom biljnog podrijetla koja osigurava da kulture prežive želučanu kiselinu. Uz pomoć Unibiotica podržat ćete imunološki sustav i pobrinuti se za pravilan metabolizam, a ujedno je i najbolji izbor ako vas muči „magla“ u glavi ili nedostatak energije i koncentracije. 

 | Autor:

Napominjemo da za uspjeh morate biti dosljedni i strpljivi, terapija mora trajati najmanje tri mjeseca u kontinuitetu. Budite dosljedni i ustrajni. 

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0