- Talijanima je prva asocijacija na patlidžan upravo ovo tradicionalno jelo s patlidžanima, umakom od rajčice, češnjakom, bosiljkom i mozzarellom
- Koliko Talijana, toliko i recepata za parmigianu koja je odavno prešla granice Italije i osvojila svijet
- Kao pravo ljetno jelo, parmigiana će prijati i hladna, a odgovorno tvrdimo da ima prolaz i kod onih koji nisu ljubitelji ovog ljubičastog povrća, a je li ključ samo u siru?
Nije istina, ali nije ni daleko od istine jer kao i u svakom talijanskom jelu i ovdje vrijedi što više sira, to ukusnije jelo. No dobra parmigiana je svakako više od okusa povrća "zakamufliranog" s puno sira. Ovaj složenac priprema se od slojeva patlidžana, umaka od rajčice i sireva - najčešće je to kombinacija parmezana i mozzarele. Idealno je glavno jelo, ili prilog, ako inzistiramo na mesu u ljetnim danima iz dva razloga. Rajčicama i patlidžanima tada je puna sezona (što još nažalost nije slučaj, ali svega ima u dućanima) i drugo, prijat će i hladna, navečer ili drugi dan.
Parmigiana se prvi puta spominje na Siciliji još u 16. stoljeću. Odonda se proširila i na ostatak zemlje pa danas vrijedi koliko talijanskih regija, toliko inačica ovog recepta. Ili, koliko domaćica, toliko recepata, od tradicionalnih do modernih vrezija parmigiane, a naravno da svaki kuhar ili kuharica imaju svoju tajnu.
Ovaj ukusni složenac odavno je prešao granice naših susjeda i šarmirao ostatak svijeta, pa tako i nas. Stoga, evo provjereni (jedan od mnogih) recept za talijansku parmigianu.
Sastojci:
Umak od rajčice:
- 450 g nasjeckane rajčice iz konzerve
- 3 režnja češnjaka
- 0,5 dl crnog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice šećera
- 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
- sol
Ostalo:
- 800 g patlidžana
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oraha
- 60 g naribanog parmezana
- 250 g mozzarelle, narezane na sitne kockice
- 1/4 šalice maslinovog ulja + 1 žličica
- sol
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani češnjak otprilike 5 minuta odnosno dok ne požuti.
- Dodaj rajčice, vino, šećer, sol i bosiljak pa kuhaj uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
- Patlidžane operi i nareži na tanke ploške. Posoli i premaži s maslinovim uljem s obje strane.
- Peci na gril tavi sa svake strane 10-15 minuta dok patlidžani ne omekane i posmeđe. Pripazi da ne zagore što se lako dogodi.
- Zagrij pećnicu na 230°C.
- Vatrostalnu zdjelu lagano premažii maslinovim uljem pa dno prekrij tankim slojem umaka od rajčice. Posloži na to jedan sloj patlidžana pa ga zalij s umakom i pospi s polovicom količine mozzarelle i parmezana.
- Nakon toga složi novi sloj patlidžana, umaka i sira.
- Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
- Pecite 20-25 minuta. Neka se hladi 15-ak minuta prije serviranja.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.