Life&style
Koju boju odjeće ne treba nositi na razgovoru za posao

Ovu boju odjeće nikada ne smiješ nositi na razgovoru za posao, a jedna boja će ti donijeti prednost

  • Priprema na razgovor za posao je stresna, a sigurno uključuje i planiranje onoga što ćeš odjenuti
  • Hoće li to biti bež suknja koja ti je donijela sreću na fakultetu ili ćeš posuditi zelenu haljinu s točkama od svoje cimerice kako bi pokazala da si ozbiljna, ali i da imaš neku osobnost? 
  • Izbori su beskrajni! Pogledaj što savjetuju profesionalci

Za početak, odmah da razjasnimo koju boju nikada ne bi smjela nositi na razgovoru za posao? Nažalost, to je narančasta boja. Navodno, ova klasična jesenska nijansa plaši potencijalne poslodavce. “Istraživanja u posljednjih 50 godina pomogla su nam da shvatimo da je 75 posto razgovora licem u lice neverbalno”, rekli su nam stručnjaci iz „Snagajoba“, internetske tržnice ili burze za zapošljavanje. “Riječi se prvenstveno koriste za prenošenje informacija, dok se govor tijela, izrazi lica i osobna prezentacija koriste za evaluaciju međuljudskih stavova i povjerenja.

Premda bi narančasta mogla biti tvoja omiljena boja, narančasta može nenamjerno poručiti da si kandidat koji traži pažnju i previše samopouzdanja.” Zapravo, istraživanje iz 2013. godine, koje je proveo „CareerBuilder“, anketiralo je 2.099 menadžera za zapošljavanje i stručnjaka za ljudske resurse u nekoliko industrija, a narančasta je bila na vrhu liste najgorih boja, dok se 25 posto poslodavaca složilo da je to najgora boja za intervju.

Možda vas zanima Ella priznala koje je zanimanje poželjela staviti u popis stanovnika. Osvrnula se i na one koji ju nazivaju neradnicom Rubrika Stars Stars

Premda nema ništa loše u vjerovanju u svoje sposobnosti, nijedan menadžer za zapošljavanje ne želi potencijalnog egomana u svojim rukama. Naravno, žele nekoga tko ne treba puno držanja za ruke, ali ne žele nekoga tko će preći preko prstiju ili negativno utjecati na njihov tim, jer osjećaju da može raditi posao svih ostalih.

A ako misliš da se to neće primijetiti preko Zooma, razmisli još jednom. „Snagajob“ te poziva da upamtiš da već radiš u okviru ograničenog formata intervjua. Nemoj dodavati više čimbenika koji djeluju protiv tebe. „Psihologija boja utječe na percepciju, čak i kada ne shvaćamo da je to utjecaj, tako da ne želiš sugovorniku ostaviti dojam koji radi protiv onoga što pokušavaš prenijeti zbog svog narančastog topića”, objašnjavaju stručnjaci tvrtke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kiki Muki (@kiki.muki)

Odlično, pa što ću obući umjesto toga?

Nemoj paničariti ako je tvoja sretna boja narančasta i osjećaš se kao da nemaš više mogućnosti. Kada biraš odjeću za razgovor za posao, sjeti se da se pokušavaš prodati i uvjeriti svog potencijalnog poslodavca da ćeš posao shvatiti ozbiljno i biti prednost za tim. I dok je moda oblik samoizražavanja, potpuno shvaćamo da bi možda htjela pokazati i svoju individualnost pa se moraš naći negdje u sredini.

Nitko je ne želi zaposliti jer je previše zgodna: "Muškarci tijekom intervjua sa mnom postanu nervozni i znojni" Možda vas zanima Kaže da ju nitko ne želi zaposliti jer je previše zgodna: "Muškarci tijekom intervjua postanu nervozni i znojni" Rubrika Life&style Life&style

„Snagajob“ predlaže da napraviš kompromis nošenjem odjeće u omiljenoj plavoj nijansi. „To pomaže tvojoj publici da jasno vidi koliko bi mogla biti vrijedna za njihov posao, jer nosiš boju koja odaje povjerenje, odgovornost i timski duh“, objašnjavaju stručnjaci. I dok su opcije fleksibilnije za osobne intervjue, moraš biti malo pažljivija ako je preko Zooma. „Odaberi tamniju plavu od one koju si možda odabrala za osobni intervju. Web kamere ne hvataju boju kao naše oči, pa se svijetloplava može 'isprati'“, savjetuju sa Snagajoba. Predlažemo nešto u lijepoj kobalt ili ultramarin plavoj boji.

Sretno ti traženje posla!

Photo: Shutterstock

Komentari 0