Life&style

Ovo mistično mjesto u našem susjedstvu, uz koje se vežu brojne legende, vrijedi posjetiti ovo ljeto!

Oko pola sata od Mostara nalazi se mistično mjesto, ispunjeno drevnom poviješću i legendama. Ovo čarobno mjesto je Blagaj, na gotovo nepristupačnom mjestu iznad izvora rijeke Bune, gdje se nalazi Zelena špilja - prapovijesno pećinsko naselje. Također, uz rijeku se nalazi prekrasna, 600 godina stara, sufijska tekija (samostan). Poznata je po zadivljujućoj otomanskoj arhitekturi i mirnom okruženju uz kristalno čistu rijeku.

Možda vas zanima Na otoku Krku, samo 10 metara od mora, nalazi se ova prekrasna vila koja može ugostiti čak 12 ljudi Rubrika Life&style Life&style

Zelena špilja

Zelena špilja je prapovijesno špiljsko naselje koje je odoljelo zubu vremena. Ova špilja, smještena na gotovo nepristupačnom mjestu iznad izvora rijeke Bune, svjedoči o bogatoj povijesti i drevnim civilizacijama koje su nekada živjele na ovim prostorima. Udaljeni položaj špilje daje joj dojam tajanstvenosti i mami posjetitelje da otkriju njezine skrivene tajne te istraže njezine dubine.

Sufijska tekija

Na lijevoj obali rijeke nalazi se 600 godina star samostan - svjedočanstvo povijesnog bogatstva regije. Ovo vjersko mjesto, izvorno korišteno za sufijsku meditaciju i okupljanja, poznato je po svojoj prekrasnoj otomanskoj arhitekturi i mirnom okruženju. Ovo, sada popularno turističko odredište uz strmu liticu, pruža zapanjujući pogled na rijeku i špilju. Kako piše sarajevskasehara.com, postoji priča o ovoj tekiji, koja se prenosi s koljena na koljeno, a veže se uz turskog putopisca Evliju Čelebiju. Kada je on posjetio tekiju, rekao je da se ona ne bi trebala koristiti u svrhu zarade. Tako je i bilo sve do 1991. godine kada se ulaz u ovu građevinu počeo naplaćivati. Tada su svakodnevno počeli padati dijelovi stijena oko nje, što se do tada rijetko kada dešavalo.

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash

Možda vas zanima Ova kuća za odmor na Murteru ima pogled koji oduzima dah, a iznutra je još ljepša! Rubrika Life&style Life&style

Rijeka Buna

Rijeka Buna, koja teče kroz srce Blagaja, je sama po sebi atrakcija, s toliko čistom vodom da možeš piti direktno iz nje. Ne samo da je to sigurno, već legenda kaže da ova riječna voda posjeduje čarobne moći koje nam mogu ispuniti želje. Iako se kupanje u rijeci ne preporučuje zbog niske temperature, posjetitelji mogu uživati ​​u vožnji čamcem, čak i ući u špilju.

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash

Ako si u potrazi za jedinstvenom destinacijom za izlet ovog ljeta, Blagaj uz rijeku Bunu vrijedi posjetiti. Bilo da te privlači misterij Zelene špilje, mir sufijske tekije, kristalno čista voda rijeke Bune ili samo želiš popiti najfiniju kavu okružena prirodom koja oduzima dah, ova lokacija nudi bogat spoj povijesti, ljepote i legendi zbog kojeg ju se isplati posjetiti.

Možda vas zanima Našli smo cool boutique apartmane na Airbnb-u i savršenu destinaciju za tvoje sljedeće putovanje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @christabellatravels

Komentari 0