Life&style

Ovo je prvi grad knjiga na svijetu: na 2000 stanovnika ima čak 25 knjižara!

  • Pozivamo sve koji vole čitati, sve knjiške moljce, bibliofile - kako god se zvali - ovo je grad za vas! 
  • Hay-on-Wye u Walesu poznatiji je kao 'Grad knjiga'
  • Osebujni Richard Booth otvorio je 1961. prvu knjižaru, 'The Old Fire Station', a onda je sve počelo…

Strastveni čitatelji dobro kotiraju u Londonu. Bezbrojne knjižare, male ode književnosti gdje god se okreneš (od Harryja Pottera do Sherlocka Holmesa) i druga najveća knjižnica na svijetu, čine glavni grad Engleske destinacijom iz snova bibliofila. Ali, ako se itko može natjecati za književnu pozornost, onda je to definitivno slatki 'grad knjiga' u Walesu, Hay-on-Wye.

Hay-on-Wye legendaran je u književnom svijetu po velikom broju prodavaonica rabljenih knjiga - često ih je oko 20, a taj broj varira tijekom godina - te godišnjem 'Hay festivalu'. Jednom je čak imao i svog kralja, Richarda Bootha, koji je proglasio Hay neovisnim kraljevstvom i imenovao svog konja premijerom.

Kako je nastao 'Grad knjiga'?

Hay-on-Wye nije oduvijek bio poznat kao knjiški raj. Smješten na velško-engleskoj granici u Powysu, gradić datira iz srednjeg vijeka. Tamo se također nalazi dvorac Hay koji su sagradili Normani, a za koji lokalna legenda kaže da je izgrađen u jednom danu i služio je kao važna tampon zona između Engleske i Walesa. (Hay Castle ima čak i knjižaru naslonjenu na zidove dvorca.)

Richard Booth otvorio je svoju prvu knjižaru, 'The Old Fire Station', stoljećima kasnije, 1961. godine. Kupujući jeftine knjige od raznih koledža, knjižnica, samostana i bankrotiranih distributera, otvorio je još pet knjižara rabljenih knjiga u Hayu. Inspirirajući brojne druge poduzetnike u tom području da ga slijede, na svom vrhuncu je ovaj grad od 2000 stanovnika imao više od 25 knjižara – to je više od jedne knjižare na svakih 100 ljudi.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Možda vas zanima Ovih 11 filmova snimljenih po popularnim knjigama jedva čekamo gledati u ovoj godini Rubrika Life&style Life&style

Do 70-ih je Hay-on-Wye prozvan 'Gradom knjiga' i bio je 'Prvi knjižni grad na svijetu' - a Richard je sebe preimenovao u 'King Richard Cœur de Livre'. Od tada su niknuli bezbrojni gradovi koji su kopirali Hay (Wigtown u Škotskoj i Sedbergh u Engleskoj, da spomenemo dva), ali malo njih se moglo mjeriti s originalom. I to bez da se spominje godišnji književni Hay festival!

Što je Hay festival?

Hay festival, poznat i kao 'Hay Festival of Literature & Arts', izrastao je u jedan od najprestižnijih književnih događaja na svijetu, a počeo se održavati od 1988. godine. Bill Clinton ga je jednom nazvao 'Woodstockom uma'. Desetodnevni festival privlači više od 100.000 posjetitelja, uključujući neke od najvećih svjetskih pisaca – sve od Hilary Mantel do Martina Amisa, Carol Ann Duffy do Stephena Fryja. Ove godine održavat će se od četvrtka, 23. svibnja, do nedjelje, 2. lipnja 2024. godine.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Koje su najbolje knjižare u Hay-on-Wye?

Nažalost, Richard Booth je preminuo 2019., ali ostavština kralja Haya i dalje živi. Knjižara Richarda Bootha prostire se na tri kata i prodaje sve i sva - od polovnih književnih klasika do potpuno novih žanrovskih bestselera, kao i knjige o kulturi, politici, modi, fotografiji, umjetnosti i dizajnu, znanosti, glazbi itd. Čak ima i kino projekcije najnovijih filmova.

Pronaći ćeš u gradiću i 'The Children's Bookshop' za raznoliku ponudu dječje literature; tu je i Hayeva najnovija second hand knjižara, 'Green Ink Booksellers'; 'Murder and Mayheim' specijalizirala se za detektivsku fikciju, istiniti zločin i horore; 'The Poetry Bookshop' prodaje, pa, poeziju. Zatim su tu druge knjižare, poput 'Hay Cinema Bookshop', 'Addyman Books and The Addyman Annexe', 'Hay-on-Wye Booksellers', 'The Old Electric Shop', 'The Literature Laboratory', 'Francis Edwards Antiquarian Bookseller', 'Clock Tower Books' i tako dalje...

Ako nakon posjete gradiću Hay-on-Wye ne pronađeš dobru knjigu, možda čitanje jednostavno nije za tebe…

Možda vas zanima Potresna ispovijed bivše dječje zvijezde iz 'iCarly' postala je knjižni hit. Sad je prevedena i na hrvatski Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia

Komentari 0