Life&style

Ovo je najstariji recept za palačinke - i još uvijek pali!

Ovaj ukusni desert pripremali su još Stari Grci, ali baš je trendi. Naime, nema jaja što će pozdraviti svi koji se boje masnoća

Zabilježeno je kako recept za pripremu ove omiljene poslastice seže u daleku prošlost. Naime, prema nekim pisanim podacima vjeruje se kako palačinke potječu još iz Stare Grčke. Naravno, tadašnje palačinke nisu bile kao današnje. Tada su se u pripremi služili drugačijim metodama. 

Ono što nas je najviše iznenadilo kod "stare" pripreme palačinki je to što su se u prošlosti pripremale bez jaja, koja su uz brašno i mlijeko današnji glavni sastojak palačinki. 

Od Starih Grka palačinke su preuzeli Rimljani, a oni su ih nazivali "Alita Dolcia" (nešto slatko). Rimljani su ih pripremali u nešto drugačijoj verziji, a ubrzo su palačinke "osvojile" i cijelu Europu. 

Možda vas zanima Probaj ovaj recept za najfiniju čokoladnu tortu! Rubrika Life&style Life&style

Recept kojim su se služili Stari Grci

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Sastojci: (za 8 palačinki)

  • 200 g glatkog brašna
  • 400 ml vode
  • 2 žličice sezama
  • 8 žlica meda 
  • 2 žličice maslinovog ulja

Priprema: 

1. korak: Staviti brašno u veću zdjelu i postepeno ulijevati vodu neprestano miješajući. Postepeno dodavati med (4 žlice).

2. korak: Na vrućoj tavici pržiti sjemenke sezama dok ne dobiju žutu boju. 

3. korak: Na istoj tavici ugrijati ulje i ispeći palačinke s jedne i druge strane. 

4. korak: Gotove palačinke premazati medom i posuti sezamom te poslužiti. Po želji dodati i voće.

Možda vas zanima 2 recepta za zdrave voćne palačinke. Njam! Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

U slast!

A ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj https://gastro.24sata.hr/gastro-zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije. Ili barem followaj - ima super fotki i recepata :)

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0