Life&style

Ovo je najsretnija zemlja na svijetu, a pogledaj gdje se na listi nalazi Hrvatska!

  • Posljednjih se nekoliko godina provodi istraživanje o najsretnijoj zemlji na svijetu
  • Evo gdje se u ovogodišnjem poretku nalaze države Balkana i koje je to mjesto zauzela Hrvatska
  • Ipak, istraživanje je rađeno prija rata u Ukrajini koji je zasigurno puno toga promijenio

Svake godine u posljednjem desetljeću Svjetsko izvješće o sreći objavljuje rezultate istraživanja o kvaliteti života u više od 150 zemalja diljem svijeta. Sve to kako bi pronašli najsretniju zemlju na svijetu!

Posljednje se četiri godine na tom mjestu nalazila Finska, a ove je godine ta nordijska zemlja ponovno zasjela na prvo mjesto i ušla u petu godinu - najsretnije zemlje na svijetu. Ipak, istraživanja su rađena prije rata u Ukrajini i tektonskih poremećaja u geopolitičkoj situaciji i globalnoj sigurnosti pa se situacija zasigurno znatno promijenila samo u posljednjih nekoliko tjedana. 

Ovo se istraživanje temeljilo na nekoliko faktora. Darežljivost, suosjećanje, socijalna potpora i sloboda izbora kao i visoka razina očekivanoga životnog vijeka neki su od onih koje je istraživanje uzimalo u obzir kako bi se odredilo redno mjesto država. Najviše moguće osvojenih bodova je 10, a Finska je uvjerljivo osvojila najviše, 7,821 bod, dok se na drugome mjestu nalazi Danska sa 7,636, a na trećem Island sa 7,667 bodova. 

Možda vas zanima Kristijan Iličić o najluđim iskustvima s putovanja te kako je putovati za vrijeme pandemije Rubrika Life&style Life&style

Dakle, zaključak je da je na sjeveru - najbolje. Čim južnije, izgleda, tim tužnije. Doduše, relativan je to pojam, jer život je nepredvidiv i stalno se mijenja. Vjerojatno utjecajem socijalnih i geopolitičkih čimbenika, na samome se dnu ljestvice i dalje nalaze zemlje Blistoka, a iznad njih nekolicina je afričkih država. Najveći su gubitak kroz posljednje istraživanje i pad u poretku tako doživjeli Lebanon, Venezuela i Afghanistan. A kad je pak riječ o Balkanu, rezultati su također nešto drugačiji nego prijašnjih godina.

Hrvatska se nalazi na 47. mjestu, sa 6,125 bodova. Stanovnici su Srbije čak nešto sretniji od Hrvata, jer njihova je zemlja sada na 43. mjestu, sa 6,178 bodova. Srbija je, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, napravila najveći napredak u ljestvici i ostvarila značajniji pomak u odnosu na prijašnja istraživanja. Bosna i Hercegovina je na 67. mjestu s 5,768 bodova. Najsretnija zemlja u regiji je Slovenija koja se nalazi na 22. mjestu s ostvarenih 6,630 bodova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Money Acumen (@moneyacumen)

Među prvih 10, nakon Finske, Danske i Islanda, nalaze se još i Švicarska, Niozozemska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland, nakon čega je na 11. mjestu Austrija, dok je Njemačka na 14. mjestu ljestvice.

Možda vas zanima Airbnb nudi besplatan smještaj za tebe i prijateljicu na godinu dana na - Siciliji Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje je provedeno i tijekom 2021. godine pa ga je obilježila i pandemija COVID-a, a na temelju toga Finska je izgleda i prednjačila. "Tijekom 2021. diljem svijeta smo primijetili značajan porast čina suosjećanja koje nadgleda Gallup World Poll", rekao je John Helliwell, jedan od urednika istraživanja. "Pomaganje strancima, volontiranje i donacije su porasle diljem svijeta, dosegnuvši gotovo 25 posto porasta u odnosu na vrijeme prije pandemije", dodao je.

Photo: Shutterstock

Komentari 0