Life&style

Ovo je najbolje vrijeme za doručak za optimalno zdravlje i težinu, tvrde stručnjaci

  • Svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu
  • I dok skeptici još uvijek sumnjaju da je to 100% točno, istina je da ono što jedemo i za doručak – i kada - svakako utječe na naš metabolizam i razinu energije, kao i zdravlje općenito
  • Otkrit ćemo ti kada je idealno vrijeme za doručak, ali i kada (ni)je prekasno za prvi dnevni obrok 

Zdrav jutarnji obrok ima niz dokazanih prednosti. Pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi, dovodi do manje gladi tijekom dana i može ti čak pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Dakle, ako želiš iskoristiti sve jako dobre razloge da pojedeš svoj doručak - a to su također smanjeni rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, moždanog udara, bolesti srca i pretilosti - definitivno vrijedi razmisliti o tome kada pojesti prvi obrok u danu.

Odabir pravog vremena za doručak može biti od velike važnosti kada je u pitanju dan pun energije, mentalne jasnoće i blistave produktivnosti. A tko to ne bi želio? Čitaj dalje kako bi saznala više o najboljem vremenu za doručak, bez obzira na svoje zdravstvene ciljeve.

 | Autor: Unsplash/Alexa Suter Unsplash/Alexa Suter Foto: Unsplash/Alexa Suter

Najbolje vrijeme za doručak za održavanje težine

Doručak doslovno znači „prekinuti post“ i obično se jede ubrzo nakon što se probudiš - bilo kod kuće ili u pokretu neposredno prije posla. Ovisno o tvom rasporedu, to može biti u nekom trenutku između 6:00 ujutro i 8:00 ujutro, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi idealno vrijeme za doručak zapravo moglo biti malo kasnije, osobito ako je održavanje težine ili mršavljenje prioritet za tebe.

Ovdje na scenu stupa gore spomenuti „post“. Prema istraživanjima - i onima o intervalnom postu - najbolje je dopustiti da između večere prethodnog dana i doručka sljedećeg jutra prođe najmanje 12 sati posta kako bi se pokrenula ketoza u tijelu te sagorijevanje zaliha masti umjesto glukoze za energiju. Dakle, ako večeraš u 20:00 sati, pričekaj s doručkom do 8:00 ujutro sljedećeg dana. Također se podrazumijeva da ako jednu večer rano večeraš, onda i doručak može biti ranije – važno je dosegnuti granicu od 12 sati posta. A ako večeraš kasnije, onda možeš jednostavno odgoditi svoj prvi obrok sljedeći dan za kasnije. Dakle, idealno vrijeme doručka je zapravo fleksibilno!

Razmak od najmanje 12 sati posta između ovih obroka također pomaže crijevnom mikrobiomu i milijardama dobrih bakterija da funkcioniraju najbolje, jer im daje priliku za regeneraciju i odmor. To također može pomoći ubrzati metabolizam i uravnotežiti tjelesnu težinu.

 | Autor: Unsplash/Doğu Tuncer Unsplash/Doğu Tuncer Foto: Unsplash/Doğu Tuncer

Kada je prekasno za doručak?

U redu, dakle, ako bismo trebali čekati najmanje 12 sati između večere i doručka - idealno s dobrim snom između - je li moguće doručkovati prekasno? A što je s preskakanjem doručka?

Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine identificiralo je 9:00 ujutro kao posljednje idealno vrijeme za doručak kako bi se smanjila pojava dijabetesa tipa 2 i to do 60%. To je zato što se čini da naš metabolizam bolje funkcionira ujutro i postaje otporniji na inzulin kako dan odmiče. Inzulin je vrlo važan hormon u regulaciji prisustva šećera u krvi - kada smo otporni na inzulin, razina šećera u krvi raste. 

To može dovesti do raznih nepoželjnih učinaka — debljanja i nakupljanja trbušne masnoće, a dugoročno čak i do pojave bolesti poput dijabetesa tipa 2. Raniji doručak može pomoći tijelu da bolje metabolizira hranu.

Međutim, imaj na umu 12 sati posta - 9:00 ujutro samo je smjernica. Kao što je već spomenuto, ako povremeno kasno večeraš, još uvijek možeš pričekati 12 sati prije nego što uz kavu pojedeš lagani doručak i to bez odgađanja ručka u uobičajeno vrijeme.

 | Autor: Unsplash/Phil Desforges Unsplash/Phil Desforges Foto: Unsplash/Phil Desforges

 

Ako se želiš riješiti viška kilograma i pripremiti za plažu, može ti pomoći i Herbafast Health & Summer paket. Uz Herbafast proizvode i individualizirani plan prehrane, Herbafast ti poklanja mini Summer poklon set koji sadrži zeleni ručnik za lice, naočale za sunce i jastučić za plažu. Herbafast Health & Summer paket, kao i sve ostale pakete, od 16. do 31. 5. potraži po 20 % nižim cijenama na www.herbafast.hr.
Kako započeti svoj ljetni plan? Prvih 10 dana, pije se Herbafast Detox, jedna tableta ujutro, uz povećani unos vode. Detox doprinosi eliminaciji toksina i nakupljene vode iz organizma, a pored toga smanjuje vidljivost efekta „narančine kore“.
Sljedećih 20 dana, pije se Herbafast Lady i Herbafast Fiber, Lady ujutro pola sata prije jela, a Fiber, razmućen u čaši vode, pola sata prije ručka ili večere, ovisi o tome koji ti je obrok obilniji. Herbafast Lady ubrzava metabolizam i sagorijeva mast s kritičnih područja, a u Herbafast Fiberu se nalaze biljna vlakna koja čine gelastu strukturu i zauzimaju prostor u želudcu, pa je potreba za hranom manja, a pored toga poput spužve upijaju masti i izbacuju ih iz organizma.   | Autor: Također, ako skeniraš QR kod na QR kartici, koju dobiješ u Herbafast Health & Summer boxu i pratiš opisane korake, na osnovu tvojih odgovora nutricionista Ivana Čebušnik pripremit će ti osobni 10-dnevni plan prehrane, koji ćeš koristiti u sve tri faze Herbafast zdravog mršavljenja. Sretno i uživaj na plaži u novoj top-formi!

Photo: Unsplash

Komentari 0