Life&style

Ovo je hrana zbog koje se debljaš na dijeti

Počela si sa zdravim životom. Izbacila si tešku i masnu hranu, i odlučila se za light verzije hrane. U čemu je kvaka i koju "zdravu" hranu ne bi trebala jesti?

Poznaješ li termin opasna zdrava hrana? Logično je da se debljaš ako svaki dan konzumiraš junk food, ali što se dogodi kada svaki dan poštuješ pravila dijete i u prehrani koristiš zdrave namirnice, a sve što dobiješ su – glupi kilogrami? Ovo je hrana koja deblja, a da to niti ne skužiš...  | Autor: thinkstock thinkstock

Kruh od cjelovitog zrna
Misliš da te zezamo? Istina, odabrati kruh sa žitaricama umjesto bijelog kruga zvuči kao razumna i zdrava odluka, ali što kada taj kruh u sebi sadrži iste sastojke poput bijelog kruha, uz dodatak malo žitarica. U sastavu kruha treba biti barem 3% cjelovitih žitarica

Voćni jogurt
Grčki jogurt, jogurt s dodanim voćem, jogurt sa žitaricama i voćem. Toliko je opcija na tržištu koje prividno ubrzavaju metabolizam i sadrže korisne bakterije. Ipak, u većini slučajeva ti jogurti imaju jako puno šećera, a bakterije su – mrtve.Z Zbog toga zapravo imaš puno manje koristi od tog jogurta. A da ne govorimo koliko nepotrebnih šećera uneseš u organizam.

Možda vas zanima Izbaci 500 kalorija dnevno bez da primijetiš! Rubrika Life&style Life&style

Voćni sokovi
Koliko god poznati food blogeri i danas propagiraju moć juice ujutro, to je piće koje te čini gladnom. Naime, kada se iz naranče iscijede svi dobri sastojci, ostane samo sok koji je pun šećera. Ti šećeri rapidno ulaze u krv, zbog čega ćeš jako brzo nakon konzumacije juicea biti gladna. Zapamti, uvijek je bolje pojesti cijelu naranču, nego sok od naranče.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Salatni dresing
O ovome nećemo puno pričati, jer više-manje i sama sve znaš. Opereš nekoliko vrsta salate, nasjeckaš piletinu na komadiće i odlučiš dati "samo malo okusa" tom jelu. Dodaš dresing i zezneš sve što si dobro napravila za svoju prehranu ovih dana. Naime, samo dvije žlice salatnog dresinga imaju preko 200 kalorija! Umjesto dresinga, odaberi ocat, limun ili par kapi niskokaloričnog dresinga.

Možda vas zanima Pripremili smo: 3 zdrava i super jednostavna doručka Rubrika Video Video

Maslac od kikirikija
Koliko god je maslac od kikirikija izvor proteina, postoji nešto još bitnije. Kikiriki je najmasnija orašasta namirnica, a samo jedna žlica maslaca od kikirikija sadrži preko 100 kalorija. A svi znamo da s jednom žlicom ne možeš namazati ni šnitu kruha.

 

Orašasti plodovi
Baš kao i maslac od kikirikija, i orašasti plodovi su prava zamka. Jesu bogati proteinima, a orah je i super hrana za mozak, ali isto tako imaju jako puno kalorija. Ne bi trebalo izbaciti orašaste plodove, ali ih treba dozirati. Četvrtina šalica po danu!

 | Autor: thinkstock thinkstock

Dijetalna hrana
Možda nema masnoća i prirodnih masti, ali hrana koja ima malo masnoća je u istom trenu jako bogata šećerima najčešće. Također, takvi proizvodi, većinom kolačići razne vrste, su istaknuti kao niskokalorični nemasni proizvodi. No, često ni ne piše koliko šećera imaju...

Hrana s 0 kalorija
Šećer je kaloričan, i sve što trebaš je – izbaciti šećere kako bi mogla ostati vitka. Ali, što kada umjesto umjetnih šećera hrana dobije umjetna sintetska sladila? Umjetna sladila su puno gora za tijelo od običnih, jer su i slađa, a samim time će se povećati potreba za slatkim i u životu inače. Jer će sva hrana bez umjetnog šećera postati bezukusna. Tako da je zdraviji odabir obični šećer, ali u umjerenim dozama...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0