Life&style

Ovo su najskuplja vina na svijetu, svaka butelja stoji pravo bogatstvo

  • Vino je od pamtivijeka bilo na našim stolovima, bilo kod kuće ili u gostima, za obitelj ili prijatelje, u raznim prigodama, za skromna ili velika slavlja ili u vjerskim obredima
  • Stoga ne čudi da su rijetka vina danas toliko na cijeni i u njima se uživa na poseban način 
  • Donosimo ti listu pet najskupljih boca vina na svijetu za koje je potrebno 'iskrcati' milijune 

Najznačajniji aspekt vina je kvaliteta, koju određuju različiti čimbenici uključujući tlo, sortu grožđa, klimu i skladištenje. Proizvodnja vina je kompliciran proces, a neki su ga vinari usavršili do te mjere da brišu granice između znanosti i umjetnosti. Za uživanje u čaši vina iz jedne od ovih 5 boca treba izdvojiti pravo bogatstvo…

1. 1945 Domaine De La Romanee-Conti - 3,96 milijuna kuna

Riječ je o legendarnom i rijetkom vinu. Vinograd Romanée-Conti od 4,5 hektara proizvodi sedam legendarnih crnih i bijelih vina koja predstavljaju vrhunac kvalitete burgundca. Vina su izrazito koncentrirana, a ova berba je navodno najbolja ikada. 

 | Autor: Sotheby's Sotheby's

2. 1992 Cabernet Sauvignon Screaming Eagle - 3.55 milijuna kuna

Boca Screaming Eagle Cabernet Sauvignona iz 1992., koja se smatra „izvanrednom“, prije dvadesetak godina postigla je cijenu od nevjerojatnih 500.000 dolara na dobrotvornoj aukciji. Ovo vino odležava u 60 posto novog hrasta i neprozirno je ljubičaste boje. Nefiltrirano je i nefinirano tijekom punjenja. Miriše na džem od crnog ribizla i ima dašak drveta.

 | Autor: facebook facebook

3. 1945 Jeroboam Of Chateau Mouton - Rothschild - 2.2 milijuna kuna

Slovo „V“ na naljepnici iz 1945. godine označava pobjedu savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu, a ova se berba naširoko smatra jednom od najboljih u dvadesetom stoljeću. Tipična boca od 750 ml košta 310.700 dolara, ali čaša ovog nektara koštala bi te 8.631 dolar (61.343,97 kuna). Miriše na mentu, suhu zelenu mahovinu, vaniliju i suhe borove iglice; na nepcu ima suhu zemlju, malinu i slatke suhe trešnje.

 | Autor: christies christies

4. 1947 Cheval Blanc - 2.16 milijuna kuna

Mnogi smatraju da je Chateau Cheval Blanc iz 1947. najbolji Bordeaux ikada proizveden. Godine 2012. Chateau Cheval Blanc dobio je superekskluzivnu razinu Premier Grand Cru Classe (A) u klasifikaciji vina Saint-Emilion, što ga čini jednom od najekskluzivnijih vinarija na svijetu.

 | Autor: facebook facebook

5. 1907 Schipwrecked Heidsieck - 1.95 milijuna kuna

Smatralo se da je vino izgubljeno kada je brod koji ga je prevozio potonuo 1916. godine, sve dok ostaci nisu pronađeni 1997. Otkriveno je 2.000 boca vintage vina, a povijest koja stoji iza boca diže cijenu. Naime, brod je torpedirala njemačka podmornica tijekom Prvog svjetskog rata. Ovo vino je bilo na niskim temperaturama 80 godina, neotvoreno i daleko od bilo kakvog izvora svjetlosti. Na nosu je Chris Hoel, sommelier svjetskog glasa, pronašao kremen, crni barut i nešto slano, dok je na nepcu, između ostalog, našao graham krekere, zapaljene naranče i ulje sprženog limuna.

 | Autor: Pinterest Pinterest

Photo: Instagram@gisou
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Br 1 vino za milijunase🍾🍷