Life&style
Kako spriječiti zadržavanje vode u tijelu

Ovo je 5 najboljih savjeta u slučaju da ti se zadržava voda u tijelu

  • Zadržavanje vode može imati vrlo neugodne posljedice
  • Na primjer, odjednom ti je odjeća preuska i steže te, a čak te i remen sata stišće 
  • Ovi savjeti pomoći će ti protiv toga!

Kako dolazi do zadržavanja vode? Noge su natečene, lice izgleda naduto - kad se zadrži voda, čak i naše najbolje beauty rutine često ne uspijevaju. Osobito su pogođene žene s mekim vezivnim tkivom i živciraju se kad više ne mogu obući svoje omiljene cipele ili kada ručni sat odjednom pretijesno sjedne na zglob. 

Nakupljanje tekućine u tkivu uzrokovano je poremećajima cirkulacije u najmanjim venama (kapilarama). Različiti uzroci osiguravaju ispiranje viška tekućine iz kapilara u okolno tkivo.

Uzroci zadržavanja vode

Za zadržavanje vode odgovorni su sljedeći okidači:

• hormonske fluktuacije, npr. PMS 

• hipotireoza

• ako duže vrijeme sjediš ili stojiš

• nuspojava lijekova

• pothranjenost

• prevelika potrošnja soli

Klima također može odigrati ulogu: kada je toplo, tijelo nastoji pohraniti više vode - osobito ljeti.

via GIPHY

Pomoć kod zadržavanja vode: kako se riješiti oteklina

Nekoliko jednostavnih savjeta za svakodnevni život pomoći će ti smanjiti neugodno zadržavanje vode…

1. Smanji sol

Sol veže vodu u tijelu - ako patiš od zadržavanja vode, trebaš paziti na smanjenje potrošnje soli. To najbolje funkcionira ako ne jedeš gotove proizvode i sama kuhaš sa svježim namirnicama. Što manje obrađene hrane završi na tanjuru, to bolje. Usput, šećer također može povećati zadržavanje vode - pa ga je najbolje ukloniti s jelovnika (što je više moguće). Savjet: zdravi smoothieji s voćem koje „tjera vodu“, poput ananasa ili jagoda, ne samo da pomažu kod edema, nego i pročišćavaju tijelo.

Možda vas zanima Boli te glava kad se mijenja vrijeme? Očito je uzrok promjena tlaka zraka, evo što poduzeti Rubrika Life&style Life&style

2. Naizmjenično tuširanje 

Kako bi spriječila edeme, trebala bi potaknuti cirkulaciju krvi - a to se može učiniti, na primjer, s naizmjeničnim tuširanjem. Na to ćeš se u početku vjerojatno trebati malo naviknuti, ali vrijedi! Kako bi to učinila, jednostavno pomiči mlaz tuša preko zahvaćenih dijelova tijela naizmjenično hladnom i toplom vodom. Kao rezultat promjene temperature se sudovi naizmjenično sakupljaju i ponovno šire. To ne samo da pomaže cirkulaciji krvi, nego se i kada se žile stegnu, odlazi i višak vode.

via GIPHY

3. Puno pij

Zvuči kao paradoks, ali: ako ti se u tijelu zadržava voda, trebala bi puno piti. Naime, ako tijelo ne dobiva dovoljno tekućine izvana, zadržava sve u sebi kako bi moglo provesti različite procese, poput čišćenja. Osim obične i mineralne vode, pogodan je i biljni čaj - kopriva je posebno poznata po svojim „dehidracijskim“ svojstvima.

Voda u uhu: najbolji SOS savjeti za tu neugodnu pojavu Možda vas zanima Voda u uhu može biti i opasna: Najbolji SOS savjeti za tu neugodnu pojavu - i uvijek pomažu Rubrika Life&style Life&style

4. Provjeri zalihe minerala

Protiv zadržavanja vode mogu ti pomoći i različiti minerali i vitamini. To uključuje prije svega vitamin B6 (npr. u grahu, krastavcu, ananasu, lubenici ili krumpiru), kalij (npr. u orašastim plodovima, špinatu ili bananama) i magnezij (npr. u tamnoj čokoladi, proizvodima od cjelovitih žitarica ili orašastim plodovima). 

via GIPHY

5. Obrati pažnju na cipele i odjeću

Uska odjeća i obuća mogu izgledati sjajno, ali ometaju cirkulaciju krvi - i na taj način uzrokuju zadržavanje vode. Svatko tko se s tim već bori trebao bi se osloniti na prozračne, široke tkanine i udobne cipele. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0