Life&style

Ovo je 5 foodie filmova koje definitivno želiš pogledati ovaj vikend

S dolaskom jeseni u svima nama budi se nezaustavljivi gurmani, a street food festivali ne olakšavaju nam situaciju. Ako si kao mi, onda si možda već pretjerala pa je bolje da se ovaj vikend odlučiš potražiti sličan užitak u foodie filmovima. Ovih pet nam je uistinu fantastično!

Dolazi vrijeme za duge, ušuškane večeri pod dekicom, uz topli kakao i ugodno društvo. Bok, kokteli na terasama, vidimo se iduće godine! Ima nešto lijepo u ovom razdoblju, a jedna od najljepših stvari je nadoknada svih filmova i serija koje smo ovo ljeto propustili. Ili, pak, podsjećanje na starije filmove u kojima smo nekad uživali. Osjećaj je i inače savršen, ali stvar postaje višestruko bolja kada je jedan od glavnih ''likova'' u filmu - dobra hrana. Ovo je 5 filmova koje bismo preporučili svim foodijima:

1. PREDSJEDNIKOVA KUHARICA (2012.)

Kad je riječ o hrani, znaš da su Francuzi nenadmašni. Baš kao kad je riječ o dobrim filmovima i lijepim ženama! Kad se sve to zbroji dobiješ savršen film - Predsjednikova kuharica. Ova biografska komedija, snimljena prema stvarnom događaju, prati Hortense Laborie, cheficu koja je nekoliko godina provela kuhajući za francuske predsjednike. U priču ulazi i novinarka koja od Hortense pokušava saznati što više sočnih stvari iz Elizejske palače, ali ne polazi joj za rukom. Uporna novinarka nema namjeru tako lako odustati, a priča uskoro kreće u intrigantnu retrospekciju u kojoj će gledatelji saznati istinu o Hortensinu boravku u Elizejskoj palači. I,da, moramo ti priznati, po filmu sudeći, francuski predsjednici stvarno se kvalitetno hrane!

2. JULIE I JULIA (2009.)

U ovom filmu glume Amy Adams i Meryl Streep, a to nam je definitivno bio dovoljno dobar razlog da ga pogledamo. Uz to, Meryl je baš za njega dobila Oscara! Dok ona igra Juliju Child, Amy tumači Julie Powell. Dvije žene spaja ljubav prema kuhanju (i manjak životnog nadahnuća) koja se očituje u tome da Julie Powell, tijekom krize identiteta, odluči napraviti sve recepte iz kuharice Julije Child. I sve to, dakako, popratiti u internetskom dnevniku! Dvije su žene prostorno i vremenski udaljene, ali priče su im višestruko isprepletene u savršenu žensko-gastronomsku priču... s puno maslaca!

3. INDIJSKI ZAČIN NA FRANCUSKI NAČIN (2014.)

Što mislite, što se dogodi kad se indijska obitelj doseli u Francusku i otvori indijski restoran u neposrednoj blizini uglednog francuskog restorana? Brutalan sudar sudbina i kultura koji postaje kanaliziran u fantastično multikulturalno i gastro iskustvo! S jedne strane čuje se Mozart, a s druge živa glazba Indije. Sve pršti od kulinarskih dvoboja i dobre hrane, a sjajan dodatak ovom filmu je i Helen Mirren, očekivano, u ulozi vlasnice elitnog francuskog restorana. Osim toga, ovaj film nosi još jednu veoma važnu poruku. Tematizira, naime, veliku aktualnost - život nakon egzila. 

4. ČOKOLADA (2000.)

Uvijek mislimo da ne postoji osoba koja dosad nije pogledala ovaj fantastični film, ali uvijek se iznenadimo. S obzirom na to da je ponavljanje majka znanja, preporučujemo ti ga još jedan put. Iako je film britanski, radnja je smještena u unutrašnjost Francuske krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Samohrana Vianne Rocher doseljava se u gradić sa svojom kćerkom Anouk. Marljiva Vianne otvara malu slastičarnicu te tako na sebe navuče gnjev (i zavist?) veoma konzervativne okoline. Ovo je uistinu fantastična priča veoma dobre feminističke podloge - s dodatkom čokolade koja je, kao što kažu drevne američke civilizacije, hrana bogova. 

Možda vas zanima 7 razloga zašto odmah želimo pogledati film 'Slatka mala tajna' Rubrika Life&style Life&style

5. NEMA REZERVACIJA (2007.)

Izgleda da većinu radnji dobrih ''foodie'' filmova nose likovi megamoćnih žena. U ovoj je, pak, u centru pažnje chefica Kate koju igra predivna Catherine Zeta-Jones koja vodi kuhinju elitnog restorana na Manhattanu i tamo djeluje kao prava ''željezna ruka''. Živi za posao i gotovo da nema privatnog života, a njen savršeno ustrojen svijet potrese Nick, novi opmoćni kuhar koji se jako sviđa vlasnici restorana. Iako jako dobro radi, on ne uživa u disciplini. To potpuno izluđuje Kate koja se, uslijed strašne sudbine, mora početi i brinuti i sa svoju malenu nećakinju Zoe

Iako smo dobar dio ove liste odavno odgledali, ovaj vikend dobar je niz provjereno dobrih repriza! Pripremit ćemo grickalice, uz ove filmove se uistinu može brzo ogladnjeti!

 

Photo: None

Komentari 0