Life&style

Ovih 8 strogih pravila treba slijediti osoblje princa Williama i princeze Kate

  • Britanska kraljevska obitelj poznata je po čudnim pravilima, osobito kada je u pitanju osoblje
  • Postoji niz bizarnih pravila i protokola koje osoblje mora bespogovorno slijediti
  • Primjerice, jesi li znala da je osoblju pred kraljevskom obitelji zabranjeno govoriti riječ 'djeca'

Prema britanskom novinaru Ryanu Parryju, koji je radio na tajnom zadatku kao lakaj u palači, „postoje bizarna pravila i protokoli koje treba slijediti. Čak su postojala pravila gdje članovi osoblja smiju hodati. Primjerice, mlađe osoblje ne smije hodati sredinom tepiha.“ Međutim, neki elementi ovog protokola su tijekom godina pali u vodu. Pokojna kraljica Elizabeta bi svake godine prekršila kraljevsku tradiciju pijući s određenim članom svog osoblja. U jednom je kuhar pokojne kraljice, Darren McGrady, otkrio da je svake godine 25. prosinca „Njezino Veličanstvo darivalo kuharu čašu viskija... To je bio jedini put da je kuhar mogao otići u blagovaonicu i popiti čašu viskija s kraljevskom obitelji“. 

Možda vas zanima Kraljevska božićna čestitka: Ovo bi moglo biti dosad najljepše blagdansko izdanje Kate Middleton Rubrika Stars Stars

Baš kao i kraljica, princ William i princeza Kate odlučili su poštovati određene elemente kraljevskog bontona, a odbaciti druge. Premda par i dalje pokušava zadržati svetost krune, također pokušavaju slijediti ležerniju viziju kraljevskog života. Stoga osoblje princa Williama i princeze Kate slijedi vrlo stroga pravila koja provode pravu količinu formalnosti - i navodno neformalnosti - u njihovoj kraljevskoj rezidenciji.

1. Nema ogovaranja

Britanski mediji poznati su po nemilosrdnosti, a tijekom godina ni princ William ni princeza Kate nisu izbjegli njihov bijes. Primjerice, godine 2013. su britanski paparazzi uznemirili princezu Kate snimivši 'intimne' fotografije njezina trudničkog trbuščića. Objava ovih slika navodno je jako povrijedila princezu Kate jer su to bile neke od prvih slika njezinog trudničkog trbuha ikada. Kao da ta medijska intervencija nije bila dovoljno stresna, princ William suočio se s brutalnim nizom glasina o varanju tijekom ljeta 2022. Lažne glasine o prinčevim seksualnim preferencijama postale su viralne i čak su dovele do ponižavajućeg hashtaga na Twitteru.

Možda zbog brutalnosti ovih medijskih interakcija, osoblje princa Williama i princeze Kate ne smije ogovarati. Princ i princeza od Walesa imaju politiku 'nulte tolerancije' prema širenju glasina bilo koje vrste. Objavljeno na web stranici kraljevske obitelji, u opisu posla navodi se da bi se domaćica princa Williama i princeze Kate morala isticati u 'čuvanju povjerljivosti i diskreciji'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

Premda izbjegavanje ogovaranja na poslu možda neće svima biti lako, članovi kraljevskog osoblja često su nagrađeni za svoju lojalnost. Navodno princ William i princeza Kate svojim domaćicama nude neke jedinstvene pogodnosti, poput putovanja s kraljevskom obitelji.

2. Treba imati oštro oko za detalje

Kraljevski protokol je prepun detalja. Kako bi održali tradiciju, članovi kraljevske obitelji moraju se pridržavati strogih pravila koja određuju sve, od toga kako drže čašu za vino (za dršku) do toga kako miješaju čaj (naprijed i natrag). Zbog toga članovi kraljevske obitelji također očekuju da njihovo osoblje ima oštro oko za detalje. Kralj Charles, primjerice, zahtijeva da njegovo osoblje priprema čaj s pomoću termometra, a on će piti earl gray čaj samo ako je zagrijan na točno100 stupnjeva Celzijusa. Princ William i princeza Kate zahtijevaju sličnu razinu izbirljivosti od svog osoblja za čišćenje.

Prema dokumentarcu 'Sandringham: The Royals at Christmas', princ William i princeza Kate očekuju da njihove domaćice uoče i najsitnije probleme. Tracey Waterman, voditeljica odjela za zapošljavanje kraljevske obitelji, rekla je filmašima da domaćice u Walesu moraju proći test kako bi dobile posao. „Jedan od testova koje volim raditi, da vidim ima li kandidat potencijalno oko za detalje, jest staviti mrtvu muhu, bilo u kamin ili na tepih“, priznala je Waterman. „Nakon što je mrtva muha postavljena, dovedem kandidata u sobu... To je izvrstan test... Jedan od deset kandidata će se zapravo sagnuti i podići muhu. To je onda posebna domaćica“. 

3. Odjeća treba biti ležerna

Zahvaljujući svim tim strogim pravilima, britanska kraljevska obitelj može djelovati vrlo formalno strancima. Međutim, kod kuće princ William i princeza Kate vole biti što ležerniji. U svojoj knjizi 'Courtiers: The Hidden Power Behind the Crown', kraljevski novinar Valentine Low otkrio je da princ i princeza od Walesa pokušavaju njegovati neformalno okruženje u svojoj rezidenciji. Kako bi to postigao, par je navodno zamolio kraljevsko osoblje da ne nose službenu odjeću u njihovu domu osim ako ne postoji neka posebna okolnost. Kao što je jedan anonimni zaposlenik rekao Lowu u intervjuu, „Princ William želi da bude ležerno. Djeca trče po uredu, a on ne želi da bude formalno. Ako imamo važne sastanke ili idemo u Buckinghamsku palaču, onda se, naravno, dotjeramo“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

Premda princ William i princeza Kate provode ovo pravilo ležernog odijevanja, par ima reputaciju formalnosti. U Netflixovoj dokumentarnoj seriji 'Harry & Meghan', Meghan Markle opisala je iskustvo prvog susreta s princezom Kate. „Počela sam shvaćati da se formalnost izvana prenosi i iznutra“, rekla je Meghan. Unatoč tome, unutar granica vlastite rezidencije, čini se da su princ i princeza od Walesa popustili. Kako bi opravdao svoje pravilo 'bez odijela', princ William je navodno rekao: „Ovdje živi moja obitelj“. 

4. Korištenje modernih tehnika za discipliniranje djece

Pravilo 'bez odijela' princa Williama i princeze Kate nije jedini način na koji se kućanstvo u Walesu udaljilo od kraljevske tradicije. Par je također odbacio tradicionalne metode roditeljstva u korist modernijeg pristupa brizi za svoje troje djece: Georgea, Charlotte i Louisu. Princ William i princeza Kate žele da njihova djeca nauče govoriti o svojim osjećajima, a ne vrištati o njima. Zbog toga nitko u kraljevskom kućanstvu, uključujući osoblje, ne smije vikati na kraljevsku djecu. Anonimni insajder rekao je da je „vikanje apsolutno 'zabranjeno' u rezidenciji princa Williama i princeze Kate“. 

Jedan od članova osoblja koji je najodgovorniji za provođenje ovog pravila je dugogodišnja dadilja para, Maria Borrallo. Borrallo disciplinira djecu koristeći moderne tehnike koje su odabrali princ William i princeza Kate. Maria mora urazumiti djecu umjesto da ih kažnjava. Postoji 'sofa za čavrljanje', gdje se stvari objašnjavaju i opisuju posljedice. Sve u svemu, insajder tvrdi, roditeljska pravila princa Williama i princeze Kate stvaraju lijepo okruženje u kojem su sve strane „stroge prema djeci, ali imaju tu čarobnu sposobnost da izgledaju kao da nisu“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

5. Ne koristi se riječ 'djeca'

Disciplinsko pravilo Williama i Kate 'zabranjeno je vikati' može se činiti razumnim, ali njihove jedinstvene roditeljske tehnike tu ne staju. Osoblju princa Williama i princeze Kate navodno je zabranjeno koristiti određene riječi pred Georgeom, Charlotte i Louisom. Razlog za to navodno se odnosi na obrazovanje obiteljske dadilje, Marije Borrallo. Prema izvješću Mirrora, Borrallo je diplomirala na kultnoj školi za dadilje, Norland Collegeu, gdje učenici nikada nisu naučili koristiti riječ 'djeca'. Kao što je redateljica dokumentaraca Louise Heren izjavila nakon što je godinu dana provela u Norlandu, „Riječ 'dijete' je zabranjena. To je znak poštovanja prema djeci kao pojedincima“. Kao rezultat toga, umjesto da kraljevsku djecu naziva djecom, Borrallo ih naziva njihovim imenom.

Dok bi neki ljudi ovo pravilo iz Norlanda mogli smatrati neobičnim, vrijedi napomenuti da Borrallo ima izvrstan odnos s djecom iz Walesa. Izvor je podijelio da Borrallo uspijeva biti brižna, čak i dok djeca uče sva propisana pravila kraljevskog života: „Može biti čvrsta i stroga, ali je također puna ljubavi i nježna prema njima“. Princ William i princeza Kate također su navodno zadovoljni njenim ponašanjem. Godinu dana nakon rođenja mladog princa Georgea, princeza Kate rekla je svojim prijateljima da je „dadilja nevjerojatna“.

6. Princa Williama zove se njegovim imenom

Kraljevska djeca nisu jedina koju osoblje mora zvati po imenu. Prema kraljevskom novinaru Valentine Lowu, princ od Walesa zamolio je svoje osoblje da ga zovu 'William'. Prema njegovom mišljenju, zahtjev princa Williama krši dugogodišnju tradiciju, pa čak se i znatno razlikuje od pravila koja je kralj Charles nekoć imao. Novinar je jednom izjavio: „Doista su zanimljive razine formalnosti i neformalnosti. U Charlesovom kućanstvu, kad je bio princ od Walesa, bio je Vaše Kraljevsko Visočanstvo... S Williamom nije bilo ništa od toga“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

Pokušaji princa Williama da bude neformalan u suprotnosti su s poštovanjem kralja Charlesa prema vlastitom osoblju. Kralj čak traži da mu zagriju kekse na određenu temperaturu. Odvojena izvješća također pokazuju da se kralj neće okupati ako čep za kupanje nije u ispravnom položaju. Za razliku od svog oca, princ William nastoji ne biti izbirljiv prema svojim zaposlenicima. Kao što je Low otkrila, „najbliži savjetnici princa Williama definitivno ga zovu imenom“.  Povrh toga, princ William čak je prekršio protokol jedući sa svojim osobljem.

7. Ne komentiraju se Kateine haljine

Tijekom godina princeza Catherine postala je ikona kraljevskog stila. Od svoje svjetlucave odjevne kombinacije za disko na koturaljkama 2008. do njezine predivne počasti pokojnoj princezi Diani 2018., princeza od Walesa uspjela je sastaviti neke od najboljih kraljevskih izgleda. Čak je i Vogue pohvalio princezu zbog dodatnog promišljanja i kulturne osjetljivosti koje je, čini se, unijela u svoju odjeću. „I Kate i Diana imaju tradiciju krojenja svake odjeće prema namjerama svog izgleda, često odajući počast zemlji ili mjestu koje posjećuju ili prirodi događaja kojem prisustvuju“. 

Dok bi neki ljudi uživali u pohvalama vezanim uz modu, čini se da je princezi Kate to dosadilo. Osoblju princa Williama i princeze Kate zabranjeno je službeno novinarima komentirati njezino odijevanje. Prije nego što je ovo pravilo stupilo na snagu, zaposlenicima palače bilo je dopušteno odgovarati na zahtjeve za informacijama o njihovoj odjeći, poput marke, dizajnera i cijene. Međutim, od 2022. godine Kensingtonska palača prestala je objavljivati te informacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

Razlog za ovu promjenu mogao bi se odnositi na fokus krune na dobrotvorne svrhe u svjetlu britanske ekonomske krize. Kao što je kraljevski stručnjak Richard Palmer rekao u jednom intervjuu:  Express, „Kriza bi mogla biti dio toga... Nije u redu pojaviti se u kaputu vrijednom 3000 funti u pučkoj kuhinji.“ 

8. Komunikacijsko osoblje ne bi trebalo reagirati na negativne vijesti

U Netflixovom dokumentarcu 'Harry & Meghan', princ Harry otvorio je priču o ulozi kraljevskih komunikacijskih timova u životu palače. Prema prinčevom iskazu svaki član kraljevske obitelji ima svoj tim za odnose s javnošću koji se bavi s novinarima. Međutim, zanimljivo je da je princ Harry tvrdio kako će se ti odvojeni timovi međusobno natjecati za medijsku pozornost. „Ima curenja, ali ima i podmetanja priča. Dakle, ako komunikacijski tim želi ukloniti negativnu priču o svom principalu, trgovat će i dati medijima nešto o tuđem principalu“, rekao je princ u dokumentarcu.  

Premda bi se ovaj aranžman mogao činiti slobodnim za sve i sva, kraljevsko novinarsko osoblje mora slijediti neka pravila. Osoblje princa Williama i princeze Kate, primjerice, ne komentira bezrazložno negativne vijesti. Prema bivšem tajniku za tisak princa Williama, Miguelu Headu, komunikacijski tim se protiv neugodnih priča bori jedino u ekstremnim okolnostima. Kao što je Head, koji je također predstavljao princa Harryja, rekao u jednom intervjuu: „Dakle, naše pravilo je bilo da smo samo reaktivno komentirali priče ako je procijenjeno da te priče, po našem mišljenju, imaju štetan utjecaj na reputaciju“. Međutim, Head je tvrdio da je to vrlo rijetko: „Letvica za to bila je prilično visoko postavljena.“ 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

Možda vas zanima Nikad skromnija božićna čestitka: Kate je u tenisicama, djeca odjevena kao za plažu, svi u traperu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pixsell/PA
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Stroga pravila