Life&style

Ovih 10 stvari imaj na umu prije nego se konačno odlučiš za prvu tetovažu

  • Kako se pripremiti za svoju prvu tetovažu?
  • 2020. godina je i tetovaže su danas društveno prihvatljivije puno više nego ikad prije
  • Na tetovaže se sve više gleda kao na čin osobnog izražavanja nego prijestupništva pa nije čudo što svi zgodni ljudi na tvom Instagram-feedu pokazuju svoje tetovaže

Uz sve veću popularnost te sve ležerniji stav o tetovažama, u svijetu tinte pojavile su se brojne nove tehnike i tehnologija. Te su inovacije dovele do još više mogućnosti dizajna, što je dovelo do priliva kreativnosti.

Ali, premda se čini da svi imaju barem jednu tetovažu, važno je znati točno kako se pripremiti za svoju prvu tetovažu - uključujući i znati gdje staviti tetovažu, pravilnu njegu, pa čak i koliku napojnicu dati umjetniku za tetoviranje.

Bilo da te jednostavno zabavlja pomisao na stavljanje tetovaže ili si već na putu ka salonu, evo nekoliko savjeta kako se pripremiti za svoju prvu tetovažu – kako bi prvo iskustvo bilo dobro.

1. Sjeti se da - premda su trajne - tetovaže se mijenjaju s godinama.

Onako kako će izgledati tvoja tetovaža kad napustiš salom, to nije onako kako će izgledati za pet godina. Zbog sastava ljudske kože, ispuhivanja ili opuštanja su normalna kada se u nju nanese tinte. To znači da bi trebala očekivati da će tanji radovi s vremenom biti nešto deblji ili malo zamućeni.

Takozvano ispuhivanje je češće na određenim dijelovima tijela, poput ruku i nogu. Ako tvoj dizajn zahtijeva tanke, precizne linije, onda je možda najbolje izbjegavati te područja.

Nakon nekog vremena određene boje će izblijediti na tetovaži. Uz to, tvoja tetovaža može izgledati pomalo zabrljano zbog nepredvidivosti procesa ozdravljenja. Većina umjetnika za tetoviranje nudi jeftine ili besplatne dodatne radove, tako da se nemoj bojati zatražiti još jedan tretman.

2. Ponekad trendovske tetovaže nisu prava stvar.

Kad god određeni dizajn tetovaža postane moderan, kritički razmisli o stvarnoj znanosti, odnosno o tome kako će se uklopiti u tvoju kožu. Primjerice, sada su popularne tetovaže s tankim i finim linijama, estetski osjetljive i elegantne. Međutim, ostavljaju malo prostora za ljudske pogreške i blijede brže od tradicionalnih tetovaža.

Još jedan trendi stil, akvarelne tetovaže, tema su nekih nesuglasica. Problem s njima također dolazi sa starenjem. Akvarelni dizajni tetovaža nemaju nedostatak podebljanih linija, a kako stare, moglo bi dovesti do izbljeđivanja i zamućenja boje – što može biti ružno. Prije nego što smisliš svoj dizajn, dobro istraži temu kako ne bi napravila kobnu pogrešku.

3. Tvoj dizajn tetovaže ne mora biti "smislen".

Tvoja je tetovaža postojana samo koliko i ti, tamna koliko to zvuči. Ne boj se biti malo neozbiljna u onome što želiš i što ćeš dobiti. Sve dok si zadovoljna kako to izgleda, onda nije važno ima li dublje značenje ili samo misliš da je nekako uredno. Sigurno ćeš mijenjati interese kako odrastaš, ali tetovaža te uvijek može podsjećati na to tko si bila i koliko si nekada bili strastvena zbog nečega. U redu je eksperimentirati i zabaviti se, a to sigurno smanjuje pritisak zbog prve tetovaže.

4. Izbjegavaj tetovaže iznad ključne kosti i ispod zgloba.

Premda su tetovaže danas nešto prihvatljivije na radnom mjestu nego prije, nemoj ih gurati u prvi plan. Tetovaže na prstima i vratu vidljive su većinu vremena, a ponekad je potrebno i prikrivanje. Štoviše, mnogi tatoo-umjetnici neodlučno boje na tim prostorima jer je koža na tim mjestima vrlo osjetljiva.

5. Slušaj svog umjetnika za tetoviranje.

Čak i ako dobivaš manju, jednostavniju tetovažu, u redu je unaprijed poželjeti razgovarati s umjetnikom o tome. Ako tijekom savjetovanja napravi bilo kakve izmjene u odnosu na tvoj izvorni dizajn, učini sve što možeš kako bi ih uzela u obzir. Tatoo-umjetnici su bolje obučeni od tebe i više su upoznati sa svojim sposobnostima nego što ćeš ti ikada biti. Tvoja će tetovaža dugoročno izgledati bolje ako budeš slušala savjete svog majstora.

6. Uzmi u obzir svoje tjelesne proporcije kada razmišljaš gdje staviti tetovažu.

Stvar u dizajnu tetovaža je da na tvom tijelu izgleda drugačije nego što izgleda na papiru. Shvati da većina tvog tijela nije ravno platno, da imaš obline i konture kojih moraš biti svjesna. Neki će dizajni izgledati bolje u određenim područjima od drugih.

Uz to, ako izgubiš ili dobiješ na težini na određenom području, tvoja će se tetovaža rastegnuti i promijeniti zajedno s kožom. Možda je preporučljivo odabrati područje za koje znaš da se neće puno promijeniti s godinama.

7. Ne boj se potrošiti novac.

Pitaš se koliko košta tetovaža? Tetovaže su dugoročna ulaganja. Bez obzira na to što ćeš dobiti, želiš da izgleda dobro i da nastavi i dalje izgledati dobro. Uštedi dovoljno novca za dobrog tatoo-majstora za kojeg znaš da posjeduje vještine koje tražiš - i budi spremna potrošiti više novca s vremenom na retuširanje i održavanje.

8. Svom tatoo-umjetniku daj dobru napojnicu.

Ovo se možda ne čini kao vrsta usluge koja zahtijeva napojnice, ali umjetnici za tetoviranje očekuju napojnicu za svoj rad. Tetovaže su skupe, istina, ali umjetnici definitivno ne dobe onoliko novaca koliko zaslužuju. Razmisli koliko je takav posao stresan i koliko mu treba vremena i truda. Dakle, nemoj se libiti dodati ponešto novaca na konačni račun.

9. Moraš se pripremiti za bol.

Ako imaš nizak prag boli, možda tetoviranje nije za tebe. Ova aktivnost nije za one slabog srca - jer te doslovno neprestano bodu iglom. Možeš i krvariti. Ako misliš da se možeš nositi s bolom, ali ne želiš pretjerivati, odaberi područje koje je manje bolno.

10. Povedi prijatelja/icu kad radiš svoju prvu tetovažu.

Čin tetoviranja prilično je stresan, a prijatelji nude dobru potporu, odnosno distrakciju. Nemoj povesti više od jedne druge osobe - ne želite ometati tatoo-umjetnika. Štoviše, ako ne želiš provoditi previše vremena nasamo s nekim koga ne poznaješ, dobro je imati prijatelja ili prijateljicu uz sebe kako bi se smanjila napetost.


miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
 

Photo: miss7

Komentari 0