Life&style

Dok ćelavost supruge Jade Will Smith brani šamarom, žene s alopecijom govore kako je živjeti bez kose

  • Najveći skalndal ovogodišnje dodjela Oscara svakako je šamar koji je komičar Chris Rock popio od Willa Smitha kad se našalio na račun ćelave glave njegove supruge
  • Zna se da Jada Pinkett-Smith godinama boluje od alopecije, odnosno bolesti gubitka kose
  • Glumica je o tome otvoreno progovorila prije nekoliko godina, osvješćujući ovu bolest i dajući podršku i drugim ženama kojima je ćelavost prijetnja ili trajno stanje
  • I druge žene progovorile su kako je to izgubiti kosu, naučiti nositi se s tim stanjem i, unatoč svemu, osjećati se lijepo i ženstveno

Gubitak kose i ćelavost nije samo muška boljka iako jest prvenstveno njihova. I ženama ispada kosa, a pojačano ispadanje može u konačnici dovesti do potpunog gubitka kose. Vjerujemo kako je to za ženu, u prosjeku, sigurno veća tragedija nego za muškarca. Mi sa svojom kosom imamo poseban odnos; od prvih sjećanja dok nam mama češlja kosu (uz dosta našeg vrištanja), preko svih onih Disneyevih crtića u kojem nema nijedne princeze bez prekrasne duge kose do eksperimentiranja s bojama i frizurama u mladosti uz lakouman komentar: "Ah, izrasti će" kad se nešto gadno zabrlja na glavi. Ali... što kad ne naraste?

Možda vas zanima Skandal na Oscarima: Will Smith na pozornici opalio šamarčinu Chrisu Rocku jer mu je uvrijedio ženu! Rubrika Stars Stars

Koliko treba od prvog šoka do spoznaje da možemo biti lijepe i bez kose? I dogodi li se ona svima?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

- Kosu sam izgubila vrlo rano. Da nešto nije u redu, primijetila sam sa 22 godine, kad mi se kosa naglo prorijedila. Do tada sam je, kao i mnoge tinejdžerice, puštala, uvijala, šišala, bojila, i nisam o njoj razmišljala previše; to je kosa, narast će. U to vrijeme bojila sam se u crno i češljala na razdjeljak, kad me odjednom moj tadašnji dečko, ne baš taktično, upitao zašto mi je kosa tako rijetka te mi priopćio da mu je to “vrlo odbojno”. Ostala sam dovoljno prisebna da mu dam nogu, ali kad mi je frizerka zabrinuto rekla da ću nastavi li se ovako, oćelaviti za tri godine, pala sam u depresiju - ispričala je za Huffington Post Britanka Madeleine Bowden čija priča nas je inspirirala. 

Kao i mnoge žene u sličnoj situaciji, i ona je svoj problem godinama skrivala od okoline poduzimajući pritom razne očajničke mjere. Kod svih koji gube kosu one su uglavnom iste: trljaljanje tjemena serumima, gutanje vitamina i minerala, pranje kose posebnim šamponima, kupovanje čudodvornih sredstva koja obećavaju rast kose. Trudila se izlagati glavu suncu, jer to navodno pomaže. Ali pomoglo nije ništa, ni najmanje. A onda je prestala menstruacija. Ginekolog joj je tad dijagnosticirao sindrom policističnih jajnika, poremećaj koji dovodi do neravnoteže hormona, a jedna od pratećih pojava je i gubitak kose, takozvana androgena alopecija.

- Laknulo mi je kad sam doznala da postoji razlog zašto mi ispada kosa, pa mi je to ublažilo stres, a čim se stres smanjio, smanjio se i gubitak kose. U tijelu je sve povezano - ispričala je. Shvatila je da je pogriješila pokušavajući sakriti problem.

Jada Pinket Smith Možda vas zanima Nakon potpunog gubitka kose, Jada Pinket Smith povukla je potez koji nadahnjuje Rubrika Stars Stars

Pokušavajući pomoći drugima, o gubitku kose progovorile su još neke žene. Priče su različite kao što su različiti i uzroci ćelavljenja u žena - androgina alopecija svakako nije jedini razlog zašto gubimo kosu. Neke su se odlučile za radikalan pristup. Shelly Lauzon imala je problema s kosom još od adolescencije, ali prije dvije godine stanje se pogoršalo. - Dok sam se češljala, ispadali su mi cijeli čuperci. Šake kose. Toliko sam plakala da su mi oči otekle od suza - sjeća se Lauzon. Ali onda se trgnula, obrijala glavu i stavila sliku na Facebook.

- Imam totalnu alopeciju, što znači da nemam dlaka na glavi, nogama i pod pazuhom, a postupno gubim i obrve. Ali odvažila sam se to pokazati svijetu i ponosna sam na sebe - rekla je Lauzon čija je objava dobila tisuće i tisuće lajkova i potaknula druge žene na hrabrost.

 | Autor: Instagram Instagram

Jana Gail Everette slikala se potpuno ćelava, jer je izgubila kosu tijekom liječenja raka, zbog kemoterapije. - Ponosno sam pokazivala ćelavu glavu dok mi kosa nije ponovno počela rasti. Ljepota dolazi iznutra i sja iz nas! Ne treba nam kosa da budemo lijepe - napisala je.

Možda vas zanima Rak jajnika: ni u kom slučaju nemoj ignorirati ove znakove Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Charlie Crisp obrijala je glavu kad su joj u dobi od 36 godina dijagnosticirali alopeciju areatu.

- Prestala sam opsesivno razmišljati o svojoj kosi koja mi je do tada bila gusta i zdrava i posvetila se drugim, važnijim stvarima - objasnila je svoju fotografiju Crisp kojoj se, nakon gotovo godinu dana liječenja i tretmana protiv stresa kosa postupno obnavlja.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Ono što proživljava Erica Kemerer-Pittenger još je neugodnije.

- Cijeli život imala sam slabu kosu, a nakon tri trudnoće i stresova koji prate porode i roditeljstvo, doslovce sam oćelavila i pritom izgubila i obrve i trepavice - napisala je Erica uz svoju fotografiju i dodala: - Ali što god da ti se događa, sjeti se da si lijepa i jaka i nikad to nemoj zaboraviti! U održavanju "frizure" pomaže upravo njezin muž, puno vještiji s mašinicom za brijanje.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Njihov savjet svakoj ženi u sličnoj situaciji je da otvoreno progovori o onom što je muči i da se obrati liječnicima za savjet jer prorijeđena kosa možda ukazuje na neku zdravstvenu tegobu. Nemoj trošiti novac na preskupe, navodno čudesne tretmane jer od njih nećeš imati baš nikakve koristi. I najvažnije, reci partneru, jer ne možeš to od njega vječno skrivati. A ako mu to smeta, bolje da nisi s njim!

Photo: Instagram

Komentari 0