Life&style

Ovdje je 20 savjeta koje bi frizeri dali svojoj prijateljici - i to najboljoj!

  • Kad uđemo u frizerski salon, kao da smo došli na psohoterapiju - klijenti uglavnom pričaju, a frizeri slušaju
  • U ovom slučaju situacija je obrnuta - mi smo pitale, a frizeri su odgovarali
  • "Ako želiš potpuno promijeniti izgled, ne moraš odmah ići u akciju"

Željele smo saznati od  nekoliko stručnjaka za kosu svu istinu: od „Po čemu se prepoznaje dobar frizer?“, pa do „Kako da u salonu doista dobijem izgled koji želim?“. Donosimo zanimljive odgovore…

1. Pitaj za adresu

Ako na ulici, u kafiću ili u javnom prijevozu vidiš ženu koja ima sjajnu frizuru, pitaj je tko je odgovaran za umjetničko djelo na njenoj glavi. Svaka će žena osjetiti ponos i zadovoljstvo te će ti sigurno reći kod kojeg frizera ide. 

2. Dogovori savjetovanje 

Ako želiš potpuno promijeniti izgled, ne moraš odmah ići u akciju. Najprije dogovori termin za savjetovanje kod frizera – bez šišanja. Dovoljno je desetak minuta – neka ti frizer objasni što ti odgovara, a što ne. Za to ti vjerojatno neće ništa računati – osobito ako si stalna mušterija.

3. Pogledaj Instagram

Dosta frizerskih salona reklamira se i prezentira na Facebooku i Instagramu. I to trebaš iskoristiti. Naime, tamo su fotografije pravih mušterija, a ne fotke modela i zvijezda nakon nekoliko sati stylinga. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Balayage by @franiczvonimir 😍 #wella #askforwella #salonfranic #balayage

A post shared by SalonFranić (@salonfranic) on

4. Autentično se odjeni 

Otišla si frizeru u trenirci zato jer si već dva dana na godišnjem? OK, nije to tako veliki problem. Ali, samo ako ti taj izgled uistinu odgovara. Naime, frizer mora otkriti kakav si tip žene, odnosno koji je tvoj stil – te tome prilagoditi frizuru. Stoga se odjeni kao što se oblačiš za posao ili fakultet, savjetuju frizeri. 

5. Budi kao i inače 

Prodavač cipela uvijek prvo pogleda cipele mušterije, a frizer kosu. Ali, moramo li doista imati top-frizuru kad uđemo u salon? Frizeri kažu – ni slučajno! Svaki će stručnjak prepoznati kakvu frizuru obično nosi mušterija – bez stylinga ili netom oprane kose. Ako inače nosiš make-up, idi frizeru našminkana – tako frizer može kreirati kompletan styling. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Isprobaj novi salon 

Ako želiš promijeniti izgled, razmisli o tome da promijeniš frizerski salon. Možda se ti i tvoja frizerka (nakon svih tih godina) pomalo ostale bez ideja ili jednostavno nemate volje nešto mijenjati. 

7. Pazi na kemiju između vas dvoje

Za uspješno šišanje i frizuru nije potrebna samo tehnika, nego i dobra vibra između frizera i mušterije. To je nešto što ćeš osjetiti nakon prve frizure – i ako budeš zadovoljna, drugi puta nećeš morati objašnjavati kakvu frizuru želiš. 

8. Pokaži se 

Sjela si na stolicu u salonu, a asistentica ti je isti tren stavila onaj ogrtač oko vrata? Ljubazno protestiraj, savjetuju frizeri. Naime, frizer obavezno treba vidjeti kakvu odjeću nosiš – kako bi znao kakav si tip žene. 

9. Pričaj o sebi 

Kako frizura ne bi izgledala lijepo tek par sati nakon termina u salonu, nego se fino uklopila u tvoj život, ispričaj frizeru nekoliko stvari iz svog svakodnevnog života. Ako ne pita, ti sama reci ako se baviš nekim sportom. Ako da – kojim? Što radiš i je li to povezano za rad s ljudima? Objasni kakvu frizuru imaš za ured, kod kuće ili za vrijeme sporta. 

10. Pričaj o uzorima 

Ne, nije nikakav bed donijeti u salon fotografiju nekog modela ili glumice. Naprotiv! Ako ti se sviđa neka frizura, neki detalj ili boja, fotografija je odlična stvar, kažu stručnjaci. Tako će najbolje znati što doista želiš. 

11. Reci što ne želiš 

Želiš pramenove, ali ne preširoke? Želiš poravnati kosu, a opet ne želiš baš totalno ravnu. Mušterija ne mora samo reći što želi, nego i ono što NE želi, kažu frizeri. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

12. Napomeni detalje 

Dobar frizer neće te gledati samo u lice, nego će pogledati i tvoj profil – i njemu mora odgovarati frizura, kažu stručnjaci. Druga obilježja također su važna: čelo, razmak između očiju te stražnji dio glave. Reci frizeru na što da pripazi – primjerice, ako želiš frizuru koja će naglasiti kosti lica. 

13. Razgovaraj o stylingu 

Koliko vremena želiš svakodnevno potrošiti na styling? Tu informaciju treba frizer i to maksimalno točnu: „Preporuči mi frizuru koju mogu napraviti za deset minuta“ – to preporučuju frizeri. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

14. Planiraj bojenje 

Neće svi odmah otrčati kod frizera kad žele obojati kosu. Međutim, bojanje kod kuće nekad ne uspije kako bismo to željele. Stoga sljedeći puta pitaj frizera za savjet – neće se ljutiti, dapače – ipak si ti i dalje njegova mušterija. 

15. Čekaj pravi trenutak 

Velike promjene treba dobro isplanirati. To vrijedi, na primjer, ako želiš od brinete postati plavuša. U tom slučaju kosa mora biti u top formi. Ako je, primjerice, jako suha, dobar frizer će ti savjetovati tri do četiri tjedna intenzivne njege prije bojenja. 

16. Pronađi pravi ton 

Boja bakra ili žarko crvena? Percepcija boja je različita od čovjeka do čovjeka – pa tako i kod frizera i mušterije. Najbolje je to razjasniti s pomoću ton-karte, a ne samo opisivati.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

17. Odredi dužinu 

„Odrežite mi samo vrhove!“ Znači li to da treba odrezati tek centimetar? Za frizera to može biti pet centimetara, objašnjavaju stručnjaci. Zato jasno reci frizeru želiš li zadržati trenutačnu dužinu kose ili ne.

18. Tvoje četke i ostali pribor

Neke frizure moguće je napraviti jedino s pomoću profesionalnih četki i ostale aparature (imaju veći promjer nego one koje kupimo u trgovini). Stoga usporedi vlastiti alat s onim kod frizera i pitaj ga za savjet. Reći će ti hoćeš li moći sama napraviti određeni styling te dati par praktičnih savjeta o priboru i proizvodima koji ti trebaju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

19. Radi male korake 

Žarko želiš biti brineta, a frizer preporučuje da se obojiš tek jednu ili dvije nijanse tamnije? Vjeruj frizeru! Promjena od plavuše do brinete može izgledati „umjetno“, kažu stručnjaci te često savjetuju da se boja mijenja postepeno, jer tako je promjena puno prirodnija. 

20. Poslušaj onaj osjećaj u trbuhu 

To je jako dobra strategija kad sjedneš kod novog frizera – i primijetiš da se tvoja i njegova ideja razlikuju. Možda premalo pita ili na tvoja pitanja daje šture odgovore. Ako posumnjaš da ti može napraviti dobar novi styling – odustani, savjetuju stručnjaci.  

Photo: None

Komentari 0