Life&style

Ovaj kolač zovu Crni užitak i ime je sasvim opravdano: puno je ovdje čokolade i puno užitka

  • Kolač s čokoladom nikad ne odbijamo, zar ne? Baš volimo taj okus...
  • Pa tako uvijek dobro dođe i još koji recept za čokoladni kolač
  • A ovaj je vrlo bazičan, no svejedno ukusan, a pri serviranju možeš mu dodati šlag ili sladoled

Nekako nam se čini kad bismo dali na glasanje koji okus u kolačima ljudi najviše vole ne bi pobijedili ni voćni kolači, ni kolači od sira nego oni od čokolade. Nemamo dokaz, ali toliki oduševljeni usklici kad se na stol iznese čokoladni kolač, kao i toliki sretni mmmmm-ovi kad na njega navalimo daju nam naslutiti da smo možda u pravu.

Pa po toj logici zaključujemo da nikad dosta ni recepata za kolače s čokoladom. Posebno ako nisu komplicirani, a donose nam taj tako dragi okus... Među takve pripada i ovaj domaći kolač od čokolade i oraha koji mnoge domaćice znaju pod imenom Crni užitak. A... Nomen est omen, zar ne?

Možda vas zanima Čokoladni soufflé po receptu gastro dive Mary Berry prava je slatka eksplozija Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Unsplash / Nathan Dumalo Unsplash / Nathan Dumalo

Sastojci

Tijesto:

  • 20 dag čokolade
  • 25 dag maslaca
  • 32 dag šećera
  • 8 žumanjaka
  • 12 dag brašna
  • 12 dag mljevenih oraha
  • 8 bjelanjaka


Glazura:

  • 10 dag čokolade
  • 4 dag šećera
  • 2 – 3 žlice mlijeka
  • 4 dag maslaca
Čokoladna krostata Možda vas zanima Čokoladna krostata - talijanski klasik za prste polizati Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

  1. Za tijesto razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg.
  2. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, dodati maslac, rastopljenu čokoladu, brašno, orahe.
  3. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
  4. Peći u dubljem limu, veličine 32x18 cm na temperaturi 180ºC otprilike 30 minuta.
  5. Za glazuru miješati na laganoj vatri čokoladu koju smo prethodno natrgali na manje dijelove, šećer i mlijeko dok se čokolada ne otopi, a sastojci sjedine.
  6. Maknuti otopljenu čokoladu s vatre, umiješati maslac, pa kad se ravnomjerno izmješa s čokoladom preliti još toplu glazuru preko kolača.

*Kolač se može servirati opcionalno sa šlagom ili sladoledom od vanilije ili pak jesti sam.

Photo: Unsplash / Henry&Co
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlican 😋