Life&style

Ova žena tvrdi da su joj akrilni nokti uzrokovali melanom. Evo što dermatologinja kaže na to

Je li ljubav prema manikuri jedne 20-godišnjakinje mogla doprinijeti nastajanju raka?

Karolina Jasko, pobjednica natjecanja ljepote i okrunjena Miss Illinois, bila je na manikuri kad je primijetila crnu crtu na noktu. „Nisam je do tada primijetila – jer sam imala akrilne nokte“, izjavila je u jednom intervjuu. Nakon što je otišla liječniku, dijagnosticiran joj je melanom na palcu, a to je rezultiralo gubitkom nokta i debelim ožiljkom. 

 

I wanted to write to everyone to thank them so much for cheering me on, voting, supporting, and making my heart warm during this whole process. Whether you were there for me before, during, after or all of the above I appreciate you more than you know. Everyone keeps asking if I'm okay, or telling me sorry and I want to let everyone know that I am perfectly content with the results! @sarahr_summers is going to make a FABULOUS Miss USA and I'm so glad I've gotten to know her since the beginning of my reign. Go @vanbrosgirls !!!! ❤️👑 I'm just so blessed to have been fortunate enough to live this once in a lifetime experience. I am so thankful for all the wonderful events I was able to attend, the incredible women I was able to meet, and the overall experience. Congrats to @johnvannattajr and @jasonvannatta on 2 vanbros wins!!! We truly are the best 😏 And congrats to @jcferracuti and @bridalelegance . Y'all are the best and everyone knows it. So thank you again to everyone, if I haven't noticed a text or message please forgive me, but I want to let you all know how happy and fortunate I feel.... sincerely, Karolina Jasko your Miss Illinois USA 2018 ❤️

A post shared by Karolina Jasko (@karolinajasko) on

„Liječnik je rekao da sam rak dobila najvjerojatnije zbog toga jer su nokti privlačili svjetlost“, kaže. Naime, nakon nanošenja akrila ili UV gela potrebno je nokte sušiti pod UV svjetlosti (uglavnom se to radi pod UV ili LED svjetiljkom) što je njezin liječnik povezao s nastankom raka. 
 | Autor: Facebook Melanoma Education Foundation Facebook Melanoma Education Foundation

Morali smo doznati više o ovome i upitali dr. Vesnu Lamer, dermatovenerologinju iz Dermatologije Dubrava što misli o ovom slučaju. 
"Da bi se akril učvrstio, potrebno je UV svjetlo. Svako UV zračenje potiče karcinom, jednako kao primjerice solarij koji, naglasimo, u Americi mora nositi oznaku da može povećati vjerojatnost dobivanja raka kože. Nažalost, jednako je tako s UV lampama. Znamo da se radi na mijenjanju akrilne tehnologije pa se sada već neki lakovi mogu zapeći koristeći tzv. plavo svjetlo. Ipak, moram spomenuti da su prva istraživanja pokazala kako ni plavo svjetlo nije bezazleno jer može dovesti po pojave pigmentacija. Definitivno je moguće da žene koje to rade dvaput tjedno ili jednom mjesečno tijekom pet, šest godina povećavaju rizik od dobivanja raka - nitko ne može reći da je to nemoguće. Tako da da, moguće je da je dobila rak radi UV lampi, ali jednako tako ne možemo reći sa sigurnošću da je dobila rak od toga. U svakom slučaju, pripazite!", upozorava dr. Lamer. 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0