Life&style

Ova naizgled jednostavna mozgalica s konjem zbunjuje internet - svaka čast ako ju točno riješiš!

  • Korisnik stranice Mumsnet, pod imenom PeerieBreeks podijelio je zagonetku na 'oglasnoj ploči za roditelje'
  • Pitanje je koliko je novaca zaradio ili izgubio prodavača nakon kupnje i prodaje konja
  • Ispod objave je više od 500 komentara, a netočnih je odgovora nevjerojatno puno

Nije tajna da volimo rješavati mozgalice - osim što tako vježbamo moždane vijuge, služe nam i kao zabava tako da je to u svakom slučaju dobitna kombinacija. Svako toliko na internetu se pojavi mozgalica za kojom svi polude i koja postane glavna tema razgovora i rasprava. Tako je bilo i s ovom matematičkom zagonetkom

Korisnik PeerieBreeks je na Mumsnetu, roditeljskoj web stranici i forumu, objavio zagonetku te je vrlo brzo prikupio više od 500 komentara u kojima su drugi korisnici pokušavali riješiti zadatak te su raspravljali o odgovoru. Zagonetka glasi:

Čovjek je kupio konja za 60 dolara. Prodaje ga za 70 dolara. Zatim ponovno kupuje tog istog konja za 80 dolara. Odlučio ga je opet prodati, ovog puta za 90 dolara. Koliko je novaca zaradio ili izgubio ovaj čovjek? Ili je ostao na nuli?

 | Autor: screenshot/mumsnet screenshot/mumsnet

Odgovori u komentarima su se kretali od 10 dolara, 20 dolara, 30 dolara pa čak do toga da je prodavač ostao na nuli. Koje je onda zapravo rješenje?

Možda vas zanima Mozgalica za zimske večeri: Možeš li pronaći mačku između drva za ogrjev za 30 sekundi? Rubrika Life&style Life&style

Ono što zbunjuje ljude je činjenica da je čovjek kupio konja za 70 dolara, a prodao ga za 80 dolara te razmišljaju kako je potrošio 10 dolara više. No ispravan način za rješavanje ove mozgalice je zapravo vrlo jednostavan. Dovoljno je prvo izračunati - 60 + 70 = 10 te - 80 + 90 = 10. To bi značilo da je čovjek svakom prodajom zaradio 10 dolara, što mu na kraju daje konačan dobitak od 20 dolara.

Možda vas zanima Zahvaljujući ovom uređaju za čišćenje lica moja koža nikad nije bila ljepša Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tiho

    Ako ovo zbunjuje bilo koga starijeg od 7 godina onda je svijet otišao u krasni k. Gasi internet
  • Avatar kajnampakmoreju

    kajnampakmoreju

    prvi puta i drugi puta zaradio 10 dolara ,odnosno 20 dolara
  • miss38

    meni izađe 0...prvi put je zaradio 10 i drugi put je zaradio 10$,alu drugi put ga je platio 20$ skuplje tako da je na nuli.