Life&style

Otvorena najveća Meštrovićeva izložba dosad: na tri etaže Klovićevih dvora više je od 200 skupocjenih skulptura

Najveća izložba ikad viđena na našim prostorima s djelima velikog Ivana Meštrovića napokon je i službeno otvorena. Povodom 140. obljetnice rođenja najznačajnijeg umjetnika ovih prostora, i najistaknutijeg kipara hrvatske moderne skulpture, Klovićevi dvori na čak tri etaže i u atriju ugostili su njegove najznačajnije umjetnine i biti će im dom sve do ožujka iduće godine. Izložba koja je procijenjena na čak 30 milijuna eura mjesecima se postavljala u Klovićevim dvorima, a zanimanje za izložbu i prije jučerašnjeg otvorenja ne jenjava.

Mnoge skulpture teže i više od nekoliko tona te su u posebnim sanducima dopremljene iz raznih dijelova svijeta, a na zagrebački Gornji grad dospjelo ih je više od dvije stotine. Koliko je ovaj neponovljivi umjetnik bio važan za hrvatsku umjetnost, svjedoči i činjenica da se epoha hrvatskog likovnog moderniteta dijeli na razdoblje prije i poslije Ivana Meštrovića. 

 | Autor: Pixsell Pixsell Foto: Pixsell

Iz zrelog perioda valja istaknuti skulpture klasičnog i mediteranskog predznaka u tradiciji antičke i renesansne umjetnosti 'Na odmoru', ,'Žena kraj mora', Sanjarenje', kao i figuru ,'Kontemplacija' te spomeničku plastiku 'Grgur Ninski', 'Indijanci' i mnoge druge. U svakoj se sobi nalazi izdvojena središnja skulptura o kojoj posjetitelji mogu doznati više, a i čitava izložba, kako u sobama, tako i u hodnicima, obiluje vrijednim poznatim, ali i manje poznatim informacijama.

 | Autor: Pixsell Pixsell Foto: Pixsell

Foto: Lauba Možda vas zanima Sarkastični grafiti sa zagrebačkih ulica, koje smo barem jednom fotkali, dobivaju izložbu u Laubi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pixsell

Komentari 0