Life&style
Foto: Lauba

Sarkastični grafiti sa zagrebačkih ulica, koje smo barem jednom fotkali, dobivaju izložbu u Laubi

Igra boja i oblika, prilagođavanje trenutku i pejzažu gradskih ulica, uličnu umjetnosti čini posebnom. Ona se ne ustručava izaći iz okvira galerijskog postava, a svojim porukama nerijetko izaziva veliko zanimanje javnosti, promjenu ili pak upozorava na probleme. Ona je katkad i čisto dekorativna kulisa grada koja ga čini autentičnim i živim. 

 | Autor: Foto: Lauba

Ako živiš u Zagrebu ili si ga nedavno posjetila, sigurni smo da su ti za oko zapeli citati koji se mogu naći u svim dijelovima grada. Grafiti poznati pod nazivom „Nebitno” najčešće su kratke uzrečice, sarkastičnog tona, s kojima se je lako poistovjetiti. Fora fotografija nekog od grafita nalazi se u mnogim mobitelima stanovnika i posjetitelja grada, a grafite na jednom mjestu možeš pronaći u knjizi „Nebitno: Glavu gore“ koja je objavljena početkom 2020., neposredno prije pandemije.

 | Autor: Foto: Lauba  | Autor: Foto: Lauba

Sada ti isti grafiti u zagrebačkoj Laubi dobivaju svoju izložbu koja je sve samo ne klasična. Naime, odeš li na izložbu, u prostoru te neće zateći besprijekorno bijeli zid s postavom, već priča koja se krije iz ovih djela, a koja počiva na nelagodi i neizvjesnosti trenutka. 

„Znate li osjećaj kad čitate Orwellov znameniti roman i shvatite da je zloslutna 1984. bila prije gotovo 40 godina? Ako naši trenutni životi svojom bizarnošću debelo nadilaze imaginaciju 20. stoljeća, koji je onda ovo vrag koji trenutno živimo? Nebitno ne daje odgovore, ono se ne bori protiv Velikog brata, ono nije Veliki brat. Nebitno je mali brat koji će nas nasmijati, koji će nam reći „De šuti” i potaknuti nas da guramo dalje, u inat i iz gušta. Samo ako znamo skrenuti pogled s onoga što je bitno“, poručuje Luka Ostojić u najavi izložbe.

Izložba NEBITNO: _ R A D I _ I _ T E  otvara se , 28. listopada u 20:23 sati na adresi Prilaz baruna Filipovića 23A, a traje sve do 10.11.2023.

 | Autor: Foto: Lauba

Photo: None

Komentari 0