Life&style

Već oko podne si umorna i iscrpljena? Možda radiš ovu pogrešku

  • Preskačeš doručak? Ovo je nezdrava jutarnja praksa koju valja promijeniti jer je riječ o obroku koji je iznimno važan za uspješan rad našeg organizma tokom dana
  • Optimalan doručak sjajan je izvor proteina i kalcija te korisnih ugljikohidrata te će nam spremno osigurati energiju potrebnu za uspješan početak dana
  • Kako ne bi upala u rutinu i učestalo konzumirala iste namirnice, donosimo ti tri brze ideje za zdrav i ukusan doručak, a sastojke za isti možeš pronaći u Lidlu

Premda trenutno većina nas uživa u suncu i moru, rujan i hladniji dani će znatno prije nego bi to voljeli pokucati na vrata. I premda nam dani kojima uživamo u istom tom suncu i moru donose toliko željeni odmor, oni istovremeno ostavljaju i posljedice na naš organizam kojih isprva nismo svjesni. Jedna od njih je umor, odnosno iscrpljenost. A to zasigurno nije stanje s kojim želimo dočekati prve dane rujna te povratak u školske i radne klupe.

Ovaj šokovit prijelaz si možemo znatno olakšati uz pomoć pravilne prehrane, a jedan obrok bi mogao biti od posebne važnosti. Doduše, ovaj kralj svih obroka, kako mu vole tepati, izuzetno je važan tijekom cijele godine, no nerijetko baš njega nastojimo bojkotirati. Vrijeme je da prekinemo s ovom nezdravom praksom!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Iustrativna fotografija umorne žene

Pozitivna navika koju smo skloni izbjegavati

Pišemo naravno o doručku, obroku za koji će se većina nutricionista složiti da je najvažniji u danu te da je redovito doručkovanje poželjna prehrambena navika. Nakon prospavane noći i 8-10 sati posta organizam je ujutro u prvom stadiju gladovanja, a kako bi pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali potrebnu energiju prvi dnevni obrok ne bi trebalo predugo odgađati.

Brojne studije pokazuju da su osobe koje redovito konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno, tako i tjelesno. Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalno 14 sati, a to je upravo ono što želimo izbjeći. Jer zdrav organizam je snažan organizam.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija mame i kćeri pri doručku

Uravnoteženost je ključ uspjeha

Škotski istraživači pokazali su da konzumiranje doručka bogatog složenim ugljikohidratima, osiguravajući mozgu adekvatne količine lako iskoristive glukoze, povoljno djeluje na kratkoročno pamćenje. S druge strane, doručak koji je bogat proteinima potiče sitost, igra važnu ulogu u očuvanju tjelesne mase, sprječava pretilost i uravnotežuje razinu dušika u organizmu. No, kakav onda doručak odabrati?

Mi smo ovdje da ti priskočimo u pomoć! Ovoga puta donosimo ti tri ideje za brz i hranjiv doručak koje se mogu kombinirati kroz tjedan. Riječ je o proteinskom, zelenom i energizirajućem doručku.

1. Proteinski doručak

Kao što smo naveli, doručak bogat proteinima uspješno će te držati sitom satima. Naime, proteini smanjuju razinu grelina, hormona gladi, a pojačavaju rad hormona peptide YY koji tvom mozgu šalje signal da si sita. Primjer izvrsnog proteinskog doručka je onaj koji spaja kajganu, sočnu kobasicu i hrskavi tost. Pravi izbor za ovo jelo su Češnjovka ili dalmatinska kobasica koje će te osvojiti svojim bogatim okusom te sandwich toast McEnnedy, oboje dostupni u Lidlovoj ponudi.

 | Autor: Češnjovku i dalmatinsku kobasicu te tost McEnnedy pronađi u Lidlu

2. Zeleni doručak

Zvijezda zelenog doručka neka budu zobene pahuljice. One obiluju vlaknima, sadrže vitamine E, B1, B2 , od minerala u svom sastavu imaju cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje i čuvaju stanicu od slobodnih radikala. Uz sve to, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a sjajan je podatak da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Uz njih se sjajno slažu kravlje mlijeko i jogurt, no ako želiš (ili moraš) napraviti odmak od konzumacije mliječnih proizvoda nudimo ti sjajnu alternativu - bademovo mlijeko. Od svih vrsta mlijeka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta. Ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, no istovremeno obiluje nadaleko poznatim omega 3 masnim kiselinama. Uz to, dobar je izvor proteina. Stoga, naš odabir za ovaj brzi zeleni doručak su zobene pahuljice Crownfield i bademovo mlijeko Bio Mandeldrink, dostupni u Lidlovim trgovinama.

 | Autor: Zobene pahuljice Crownfield i bademovo mlijeko BIO pronađi u Lidlu

3. Energizirajući doručak

Naš prijedlog za energizirajući doručak preuzet je iz tradicionalne kuhinje, a sastoji se od palente i vrhnja. Zazubice nam rastu na spomen ovog ukusnog jela, koji je u pojedinim krajevima Lijepe Naše poznat i kao žganci, pura ili polenta.Obično se jede s mlijekom, jogurtom ili uvjerljivo najukusnijim kiselim vrhnjem, a brzo i lako je mogu pripremiti čak i oni koji nisu pretjerano vješti u kuhinji. 

Palenta sadrži proteine i vlakna koji pomažu da se osjećamo sito. Vlakna su također izuzetno korisna za probavni sustav te su odlična hrana za crijevne bakterije. Stoga ti predlažemo da već sutra pripremiš palentu s vrhnjem s potpisom brenda Okusi zavičaja. Zahvaljujući ovom doručku imat ćeš dovoljno energije za dobar dio dana.

 | Autor: Palentu i kiselo vrhnje Okusi zavičaja pronađi u Lidlu

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock

Komentari 0