Life&style

"Otkrila sam kako se zauvijek riješiti onih dana u mjesecu"

Novinarka miss7 istražila je sve o kontracepcijskim pilulama pomoću kojih riječ "mjesečnica" odlazi u zaborav iz života žena. Znamo da zvuči nemoguće, ali itekako je ostvarivo

Kad bih se kladila s nekim, sav novac svijeta stavila bih na to da je svaka (ali baš svaka!) žena barem jednom poželjela život bez mjesečnice i neizostavnog joj PMS-a. Što ako ti kažem da je to moguće i to onoliko dugo koliko ti želiš? 

Kad su "oni dani u mjesecu" u pitanju, moram priznati da me nisu baš uvijek mazili. Milijun puta sam izgovorila slavnu rečenicu: "Muškarcima je lakše!" i odležala dan, dva s nečim toplim na trbuhu. Kad kažem "baš uvijek", mislim na dane prije nego što sam otkrila kontracepcijske pilule koje su mi olakšale te muke. 

Pilule koje ja pijem su one koje se piju po svima znanoj formuli – 21 dan piješ tablete pa napraviš pauzu od sedam dana i onda opet u krug. U tih sedam dana dolazi do krvarenja. Ako mene pitaš, neprimjetnog u odnosu na ono kad ne piješ pilule. Ja uz svoje pilule nisam dobila na kilaži, nisam depresivna i do sada nisam imala nikakve nuspojave. Ok, shvatila si da sam imala sreće, ali kao i u svemu, uvijek može bolje. Kako znam? Srela sam se na kavi sa svojom dugogodišnjom prijateljicom iz Njemačke koja – pazi sad – uopće nema mjesečnicu! Nikada i nikako (a potpuno je zdrava)!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Naime, na europskom tržištu pojavile su se kontracepcijske pilule nove generacije među kojima su se našle i "Jubrele", pilule uz pomoć kojih dolazi do potpunog izostanka mjesečnice. Ne mjesec, dva ili tri, nego onoliko dugo koliko ti to želiš. Ovaj novi lijek napravljen je tako da eliminira plodni ciklus, zaustavlja krvarenje i sprječava neželjeno začeće, a ja sam iz prve ruke imala priliku saznati kako djeluje u praksi

Moja prijateljica Marijana pije ih već osam mjeseci prema preporuci ginekologa, a "Jubrele" su joj preporučene kao pušaču jer su joj od onih "običnih" (koje pijemo mi obični smrtnici) povećane šanse za razvijanjem raka pluća. Ove pilule piju se 28 dana bez pauze i, kako Marijana kaže, zaista sprječavaju krvarenje. Osim toga, ona tvrdi da se osjeća odlično, PMS joj je postao stvar prošlosti, a jedina briga joj je da svaki dan na vrijeme popije pilulu. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

I dok mnogi ljudi ovom lijeku pripisuju štetne posljedice na plodnost žene, povećavanje rizika od raka dojke i grlića maternice, kao i stvaranje opasnih krvnih ugrušaka, zagovornici superpilule tvrde da žene ne moraju imati menstrualni ciklus da bi bile zdrave. Unatoč tome što "Jubrele" još uvijek nisu dostupne na našem tržištu, odlučila sam provjeriti što ginekolozi misle o ovom obliku kontracepcije

Iz razgovora sa svojim ginekologom, dr. Jozom Brnićem, saznala sam da ženama u Hrvatskoj nije dostupno ništa što nas može dugoročno riješiti mjesečnica, ali dostupno nam je nešto slično. Riječ je o kontracepcijskim pilulama pomoću kojih je moguće zaustaviti menstrualni ciklus na tri mjeseca, a dostupne su nam i pilule koje se piju 28 dana u mjesecu jer u pakiranju imaju četiri "placebo" tabletice koje se uzimaju iz praktičnog razloga - kako žene ne bi izgubile ritam i zaboravile uzeti pilulu nakon prekida. Dobro pretpostavljaš, od njih ne dolazi do izostanka mjesečnice. Kad su u pitanju "Jubrele", moj doktor nije zauzeo negativan, ali ni pozitivan stav. Naime, on tvrdi da namjerno prekidanje menstrualnog ciklusa ne mora nužno biti loše i da može imati svoje prednosti, ovisno o potrebama pacijentice.  | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić S njim se slažu i zagrebačke ginekologinje dr. Jasenka Grujić-Koračin i dr. Sanja Gršić-Burić. "Svaki lijek ima svoje indikacije, svoje kontraindikacije i svoje moguće nuspojave, a namijenjen je za pacijente koji imaju indikaciju za njega. Prema tome, ta kontracepcija je u redu kontracepcija, ali nije za svakoga. Svaka osoba je individua za sebe i treba ginekološku kontrolu", rekla mi je dr. Sanja Gršić-Burić. Dr. Jasenka Grujić-Koračin malu prednost ipak daje kombiniranim oralnim kontraceptivima, ali s posebnim naglaskom da se to odnosi na mlade zdrave žene. 

Život bez mjesečnice i PMS-a doista zvuči čarobno, ali koga ćemo onda kriviti kad krenemo manijakalno jesti čokoladu i naljutimo se na cijeli svijet? 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0