Life&style

Koji je tvoj dragi kamen prema mjesecu rođenja?

Svakom mjesecu u godini tradicionalno pripada neki dragi kamen. Kamen rođenja tako je za sve koji rođendan slave u sijačnju garnet, dok sretnicima rođenim u travnju pripada dijamant

Vjeruje se da kamen rođenja korijen vuče još od Aaronovog oklopa na kojem je bilo 12 različitih dragih kamena, a svaki je predstavljao jedno od plemena Izraelovih. Postoje brojne legende o ljekovitom i terapeutskom utjecaju kamena rođenja. Na primjer, vjeruje se da će kamen rođenja nosiš li ga za mjeseca koji mu pripada, udvostručiti svoju iscjeliteljsku snagu. Tako bi idealno bilo imati svih dvanaest dragih kamena i svaki nositi u njegovom mjesecu - tko si to može priuštiti. No, za dobro zdravlje i sreću možemo uvijek uz sebe imati svoj kamen rođenja, koji pripada mjesecu u kojem smo rođeni.

Siječanj: garnet

Za sve rođene u siječnju, garnet je idealan dragi kamen. Ovaj predivan, najčešće crveni kamen (ali ima ga i u nizu drugih boja) simbolizira mir, prosperitet i dobro zdravlje. Dapače, neki vjeruju da će onima koji ga nose osigurati vječnu sreću, zdravlje i bogatstvo.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Veljača: ametist

Kamen rođenja za sve koji slave rođendan u veljači je ametist. Veljača je u dobrom dijelu svijeta, a tako i našem često hladan, mračan i kratak mjesec pa je ametist kojem se pripisuju mir, hrabrost i stabilnost dobar za ljude kojima treba dodatna toplina i snaga u ovom dijelu godine. Prekrasne ljubičaste boje, ametist je lako prepoznatljiv među drugim dragim kamenjem.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ožujak: akvamarin / hematit

Ožujska djeca imaju dva kamena na koja se mogu osloniti da će im donijeti sreću i prosperitet u životu. Iako izgledaju dijametralno različito plavi akvamatin i metalno crni ili čelično sivi hematit dijele jednaku simboliku - čuvanje i jačanje zdravlja onog tko ga nosi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Travanj: dijamant

Srećkovići rođeni u travnju izvukli su jack pot, najskuplji dragi kamen od svih dvanaest za svoj kamen rođenja. No u travnju je dijamant svima, i ženama i muškarcima najbolji prijatelj. Donosi uspjeh, sreću u ljubavi i pomaže da izgradimo unutarnju snagu. Povezan je s mentalnom jasnoćom i uravnoteženošću.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Svibanj: smaragd

Osim što su rođene dok je proljeće u punom jeku, osobe rođene u svibnju blagoslovljene su i vrlo otmjenim smaragdom. Kamen dostojan slavljenja proljeća, i obavezan asesoar svih kraljeva i kraljica u prošlosti čije je krune i tiare gotovo obavezno ukrašavao i koji su smaragde stavljali u najsvečanijim prigodama. Ovaj dragi kamen uvijek je bio i "statement" bogatih i slavnih osoba. Prekrasne radijantne zelene boje simbol je ljubavi i ponovnog rođenja.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Lipanj: biser, aleksandrit, mjesečev kamen

Lipanj je jedan od tri mjeseca u kalendaru uz koja se veže čak tri draga kamena! Za lipanjsku djecu to su biser, aleksandrit (vrlo rijedak zeleni kamen koji mijenja boju ovisno o svjetlosti, svoje ime duguje Aleksandru II. i smatra se ruskim carskim kamenom) i bijeli ili blijedoplavi mjesečev kamen koji simbolizira plodnost i nove početke. Osim što mogu birati cijenovni razred, lipanjska djeca mogu birati i različite boje!

 | Autor: Getty Images Getty Images

Srpanj: rubin

Rubin, kralj dragog kamenja namijenjen je srpanjskoj djeci. Njegova crvena boja simbolizira strast i energiju, a onome tko ga nosi priskrbit će ljubav i uspjeh, donosi strast, a od čisto zdravstvenih dobrobiti čisti krv i limfu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kolovoz: peridot, sardoniks, spinel

Zeleni peridot ili olivin donosi uspjeh i potiče prihvaćanje novog, sardoniks pojačava šanse za uplovljavanje u bračne vode dok  spinel, jedan od najljepših i najrjeđih kamena (nazivaju ga i sestrom rubina), štiti od nesreće i tjera tugu. Dolazi u nijansama od blijedo ružičaste i narančaste do tamno ljubičaste. Ime mu dolazi od latinskog “spine” što znači “trn” na šta oblikom zaista i podsjeća.  U kruni ga ima britanska kraljica. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Rujan: safir

Kamen rođenja mjeseca rujna je safir - dragocjeni kamen mudrosti, odanosti i plemenitosti. Safir je dobar za fokusiranje uma, samodisciplinu i usmjeravanje snage. Kad govorimo o safiru ljudi najčešće misle na kamen plave boje mada safir postoji u svim bojama osim crvene (taj je klasificiran kao rubin) tako da "rujanci" imaju cijeli spektar za biranje.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Listopad: turmalin, opal

Rođeni u listopadu mogu birati između dva draga kamena: turmalina i opala, a svaki od njih dolazi u nevjerojatno puno nijansi i kombinacija boja. Legenda kaže da su oba stigla na Zemlju putujući kroz dugu. Turmalin se koristi u vremenima nevolja, a crni turmalin je najjači zaštitni kamen. Pomaže u razumijevanju samog sebe i drugih, podiže samopouzdanje i umanjuje strah.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Studeni: topaz, citrin

Rođeni u studenom imaju dva sunčana draga kamena da im ugriju taj hladni mjesec. I topaz i citrin su poznati po svojoj umirujućoj energiji i donose toplinu i sreću onima koji ih nose. Oba kamena su tako slična da ih nerijetko zamjenjuju jedan za drugi, a oba spadaju i u jeftinije drago kamenje. Tipični topaz je boje bijelog vina ili žut, ali može biti i bijeli, sivi, zeleni, plavi, ružičast ili crvenkastožut te proziran.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Prosinac: tanzanit, cirkon, tirkiz

Sva su tri kamena poznata po prekrasnim nijansama plave boje. Cirkon je najstariji kamen na svijetu, tirkiz je jedan od prvih dragih kamenova koji se vadio u rudnicima i koristio za izradu nakita dok je tanzanite jedam među zadnjim otkrivenima. Svi su relativno jeftini, ali ljepotom konkuriraju i najskupljem dragom kamenju. Tirkiz otpušta stres, tanzanit nam daje samopouzdanje, individualnost, inspiraciju i bračnu sreću. Cirkon je kamen mudrosti, časti i bogatstva i štiti od negativnih energija drugih osoba.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: Getty Images

Komentari 0