- Obožavamo grickati sitne domaće kekse i kolačiće preko blagdana
- Sigurno ti je nešto ostalo od Božića
- Ovako će ti ostati meki i prhki do Nove godine
Ništa nije finije od mekog, svježeg, prhkog kolačića kad se izvadi iz pećnice. No, kad ih pečemo za blagdane, moraju ostati svježi i ukusni još nekoliko dana. Barem. No, kako vrijeme bude prolazilo, ti će se nekad divni kolačići sve više i više sušiti. No, to je lako spriječiti. Da vidimo što to točno kolačiće čini mekima? Oni postaju suhi i tvrdi kako gube vlažnost, a to se počinje događati čim ih izvadimo iz pećnice.
Dakle, kako ispeći keksiće koji će ostati meki?
U tijesto je potrebno dodati dvije žlice smeđeg šećera, ali pri tome treba smanjiti količinu običnog bijelog šećera. Isto tako, kad suhe kekse ili kolačiće stavljaš na pleh i papir za pečenje, stavljaj ih žličicom da izgledaju kao brdašca pa će ostati mekši u sredini. Nikako ih nemoj prepeći, svakako pazi da ostanu gotovo rubno nedopečeni. Gotovo, ne sasvim! Tako će duže održati vlažnost i mekoću od prepečenog kolačića.
A kako ih čuvati da ostanu meki?
Sitne božićne kolačiće i kekse treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u koju ćeš ih prebaciti čim se dovoljno ohlade da se daju pomaknuti, a da se ne lome. Što su duže kolačići na zraku, to postaju tvrđi. Neki u posudu za čuvanje kolača stave komad običnog bijelog kruha jer kolačići mogu upiti vlagu iz tijesta u hermetički zatvorenoj kutiji. Samo nemoj staviti previše kruha da ti kolačići ne postanu isuviše gnjecavi, premekani. Uglavnom je dovoljno manje od pola šnite kruha.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.