Life&style
1/11

Oslo - grad koji nema manu

Iako se preselila u Oslo prije pet godina, marketinškoj stručnjakinji Sanji Zerajić (27) čini se kao da u njemu živi puno više. Potpuno mu se prilagodila, kao i on njoj. Taman joj je velik, sigurnost na vrhuncu, grad bez mane, rekla bi ona. Rođena u Zenici, polu Srpkinja, polu Makedonka, Sanja je zbog rata s obitelji spas pronašla u sjevernoj Norveškoj. Odatle su se preselili u Drammen, a zatim i u mjesto Bekkestua, odakle je putovala u Oslo u kojem je studirala.

Tada je znala da će se jednog dana u njega vratiti za stalno. Zadnje tri i pol godine sa zaručnikom živi u četvrti Frogner u kojoj se osjeća poput kakve princeze koja živi svoj san.

 | Autor: Privatno Privatno

"Arhitektura u Frogneru je prelijepa. Zgrade karakteriziraju velike vile i velike kuće/zgrade iz 1800-ih godina. Također, većina ambasada se danas nalazi ovdje, u četvrti koja se smatra najskupljim stambenim prostorom u Norveškoj. Kao dijete, naravno, ništa nisam znala o ovoj državi, a kamoli o Oslu. Danas obožavam ovaj grad i ni trenutka se ne kajem što sam ovdje odlučila nastaviti svoj život i karijeru", govori Sanja, koja danas ovaj grad smatra svojim domom. Uvijek kada se vrati s putovanja, njegov čist zrak kao da je “očisti” i opusti. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Ne treba puno vremena da se čovjek na njega navikne. Oslo ima besprijekoran prijevoz. Bilo tramvajem, autobusom, metroom. Automobil u gradu nije niti potreban. Tu su i bicikli koji se mogu unajmiti, i ja ih puno koristim. Norvežani su prilično fokusirani na zdrav život, tako da ćete ovdje češće vidjeti ljude na biciklu nego u automobilu. Autobusi idu na biogorivo, tako da ni oni ne štete okolini", ističe.

 | Autor: Privatno Privatno

Način života je, nastavlja, tipično zapadni i kapitalistički, ali isto jako trendi i opušten. Koliko im je bitan posao, toliko im je bitno i zdravlje, tj. zdrav život. Jedan tipičan dan Norvežanina je: prvo idu na posao, zatim na trening ili neki hobi te poslije provode vrijeme s obitelji. Tek vikendom izađu u kafić/klub. 

 | Autor: Privatno Privatno

"U zemlji gdje ništa ne nedostaje ima luksuznih problema. Zadnje godine pozitivno razmišljanje je isto jako uobičajeno, svi vježbaju jogu i meditiraju. Osobito u dijelu u kojem ja trenutačno živim. Jednakost između muškarca i žene također im je jako bitna. Žene imaju jednaka prava koja imaju i muškarci, nema gotovo nikakve razlike. Demokracija je jako jaka i sustav funkcionira besprijekorno. Zbog Oil Fonda Oslo je najbogatiji te su ga prozvali najboljim gradom za život u svijetu. Time je pesimizam sveden na minimun, a nema ni prosvjeda", priča i dodaje da u glavnom gradu najbogatije zemlje na svijetu sve, ipak, košta: hrana, prijevoz, stanarina, izlazak itd. No s obzirom na visoke prosječne plaće, i nije toliko preskup život kao što to mnogi misle. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Hrana je multikulturalna. Ima mnogo azijske, kao i talijanske kuhinje. Inače, puno restorana zadnjih je godina počelo s ekološkom hranom. Puno je nacionalnosti u Oslu i svaka ima restoran sa svojom kuhinjom, tako da tipične norveške hrane više i nema. U zadnje vrijeme na stotine kafića specijaliziranih za kavu otvoreno je posvuda po Oslu. Svakako su ‘in’ mjesta kao što su Kaffebrenneriet i Waynes Coffee. Ali želite li nešto više specijalno i gdje nećete naletjeti na turiste, otiđite u Supreme Roastworks na Grünerløkki, inače super trendi dio Osla za mlade", kaže Sanja, koja se osvrnula i na skandinavsku modu. Minimalizam je, dodaje, zadnjih godina jako u trendu. Vladaju bijela i crna kako na odjeći tako i u interijerima, a kvaliteta im je najbitnija.

   | Autor: Privatno Privatno

Shopping je najbolji u ulici Bogstadveien, u četvrti Majorstuen. U njoj ima za svakog ponešto, i high street brendova i onih malo ekskluzivnijih, dodaje. A ne nedostaje ni noćnog života. Najbolja zabava definitivno je u četvrti Solli Plass, koja je više za bogatiju klasu, ili Grünerløkka, koja je pravo hipstersko mjesto i puno jeftinije. A topla preporuka je i Barcode s novim instalacijama, odnosno uredima i stanovima, na koji je Oslo kao grad vrlo ponosan. 

 | Autor: Privatno Privatno

No ono najdivnije u ovom gradu je povezanost grada i prirode, u trenu možete ‘pobjeći’ od užurbanosti, nastavlja. 

"Samo deset minuta potrebno je metroom do šume i jezera Sognsvann koje je vrlo popularno kod Norvežana, ali ne toliko poznato kod turista. Kad nema snijega, ljudi tu ili trče, šeću, vježbaju jogu... A kad zasniježi, pola Osla ovdje skija. Priroda je fantastična i ne možeš vjerovati da se nalaziš u gradu. Oslo zapravo ima mnogo takvih mjesta koja su udaljena tek 10-15 minuta od središta grada poput Bygdøya i Paradisbukte. A mnogim turistima nepoznato je mjesto Fornebu na kojem je prije bio stari aerodrom, a sad su sagradili moderne stanove uz jako puno zelenila i parkova" otkriva Sanja, koja razbija mit da su Norvežani hladni i arogantni ljudi.

 | Autor: Privatno Privatno

Jesu, govori, na prvu malo nepristupačni, ali su vrlo ljubazni i spremni pomoći, bilo da ste turist ili domaći. No neće prvi prići na ulici. Oni su zapravo malo sramežljivi (smijeh) i ne žele vam uzimati vrijeme. Kulturni su i radoznali iako to ne pokazuju otvoreno. Jako vole turiste i ponosni su zbog toga što netko iz druge zemlje želi posjetiti Norvešku i Oslo, dodaje Sanja.

 | Autor: Privatno Privatno

Koristite javni gradski prijevoz koliko možete. Izbjegavajte taksi jer su preskupi. Ako dolazite zimi, dobro se obucite jer, iako smo zadnjih godina imali blage zime, odjedanput može pasti temperatura na -15. Kao što Norvežani često kažu: ‘Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća.’ Ljetom je Oslo sigurno najljepše. Kad je sunčano i toplo, ovo je jedan od najdivnijih gradova. Svi su vani, šeću se, sunčaju. Aerodrom Gardermoen je udaljen 30 minuta vlakom/automobilom i preko, npr., Ryanaira ili Norwegiana, jeftino može doletjeti do nas - savjetuje. Veliki dan u cijeloj Norveškoj svakako je 17. svibnja. To je, nastavlja, nacionalni dan države koji se mora doživjeti. Sve je prepuno ljudi, jedu se hot dog i sladoled, maše se zastavama i većina nosi narodnu nošnju “bunad”. Inače su Norvežani nereligiozni, no naveliko slave Božić i Novu godinu što sve pomalo podsjeća na američku tradiciju.Nekoliko je razlika, dodaje Sanja, između Hrvatske/Balkana i Norveške.

 | Autor: Privatno Privatno

Mentalitet je prilično drukčiji. Norvežani sve sabrano, bez temperamenta rade. Ne pokazuju previše osjećaja, osobito ne u javnosti. Vole kad im netko priđe i pita ih nešto, ali ne vole ako se previše priča s njima, a ne poznajete se. To je šteta, kaže Sanja, ali navikla se s vremenom. Trgovački centri i kafići su prazni od ponedjeljka do četvrtka, dok je radni dan, jer su svi na poslu, ali doslovno svi. A kultura u prometu je za svaku pohvalu, nema čovjeka koji ne prati pravila ili ih krši. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Velika je prednost živjeti u ovako modernom gradu koji i nije tako velik (oko 590.000 stanovnika). Od središta grada brzo se dolazi do prirode, skijaških planina, jezera, mora... Multikulturalan je, što ga čini jako zanimljivim. Prije sam mu zamjerala mrak i hladnoću zimi, ali kako obožavam skijati, stvarno je grad bez mane i svakako ga treba staviti na popis destinacija koje se moraju obići bar jedanput u životu", kaže Sanja.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Privatno

Komentari 0