Life&style

Opušteni mišići, manjak energije, siv ten - ponovno zablistaj uz ovih lakih 5 koraka

  • Jesi li znala da su vozači autobusa u Britaniji svako jutro trčali uz 600 stepenica kako se pokazalo da pretjerano sjedenje dvostruko povećava njihov rizik od srčanog udara?
  • No, i nama koji u prosjeku sjedimo 6-8 sati dnevno (a takvih je najviše!) prijete mnoge posljedice – od loše posture i bolova u leđima, sivog i neprivlačnog tena, manjka energije i zadovoljstva
  • Srećom, imamo savjete koje u svoju rutinu možeš početi uvoditi odmah, a vrlo brzo primijetit ćeš i rezultate!

Toplije sunčano vrijeme, rascvjetale voćke i neki optimizam koji struji kraj naših prozora možda nam više odnemaže nego pomaže dok sjedimo u svojim stolcima i dovršavamo radne zadatke. Sjedit ćemo sigurno još nekoliko sati i tako svaki dan do vikenda. Za većinu nas vrijeme koje provedemo u stolcima penje se na 6-8 sati, i nažalost, ostavlja nas s posljedicama koje su ozbiljnije i neugodnije od tek opuštenih oblina. Mnoge od nas zbog novonastalih uvjeta rade i od kuće čime su dodatno smanjile prosjek kretanja, ali i uočile, nažalost, neke neizbježne posljedice. 

Mišići nam postaju opušteniji, naša fit figura i držanje opasno ugroženi, ten nam je neprivlačniji i siv, osjećamo napetost u leđima, a postajemo skloniji depresiji, gubitku energije, riziku od dijabetesa, proširenih vena ili čak bolestima srca. Jesi li znala da ljudi koji uglavnom presjede dan razvijaju otprilike jednak intenzitet rizika od srčanog udara kao i strastveni pušači?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mnogo je razloga da odmah ustaneš (naravno, nakon što pročitaš članak) i napraviš nešto dobro za svoj organizam. Uspravnim položajem povećat ćeš svoju razinu energije, sagorjeti više kalorija, poboljšati tonus mišića, unaprijediti držanje, potaknuti krvotok i vratiti onaj tvoj poznati blistavi ten. Evo kako možeš umanjiti posljedice pretjeranog sjedenja i time bitno utjecati na svoje zdravlje i izgled, a da se pritom pretjerano ne mučiš. 

Posveti se aktivnosti koju voliš i udahni zrak

Pandemija nas je možda udaljila od nekih aktivnosti u kojima smo ranije uživali, ali još je mnogo toga čime možemo ispuniti svoju svakodnevicu. Jesi li možda na društvenim mrežama uočila motivirajuća videa entuzijasta koji su odlučiti trčati prelijepim parkovima ili ekipe koja je zaplesala na kvartovskom uglu? Odlična ideja!

Osim toga, za optimalnu pokretljivost bit će dovoljna i šetnja u prirodi ili u parku gdje će sunčeve zrake i svjež zrak učiniti čuda za tvoj mozak ali i ten. Ako si ljubiteljica pilatesa ili joge, samo namjesti prostirku i prepusti se svojim omiljenim vježbama na mekanoj travici u parku, prošetaj psa ili se zaigraj u svojem vrtu pa i balkonu. Opcije su neiscrpne posebno u očekivanju toplog i optimističnog proljeća!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Uvedi male promjene u svoju beauty rutinu

Osim što ćeš se češće ustajati, malo drugačije beauty rutine omogućit će ti se osjećaš ali izgledaš bolje. Ugodi si dodatnom njegom ruku koja će ovlažiti tvoje ruke nakon čestih pranja i korištenja dezinfekcijskih sredstava. Svojim noktima bi mogla priuštiti malo odmora od lakova za nokte, ali njeguj svoje kutikule uz pomoć kokosovog ulja. Nipošto ne zaboravi na svoje oči posebno ako dugo vremena gledaš u ekran. Njeguj se posebnim uljima ili kremama za područje oko očiju

Ako radiš od kuće, pronađi si novo omiljeno esencijalno ulje ili losion izmasiraj svoja stopala – sigurno ćeš i spavati bolje! Napravi smjesu za lagani piling usana od smeđeg šećera i kokosovog ulja, a možeš izmiksati DIY masku za kosu. A jesi li znala da si možeš pomoći i tako što ćeš sama izmasirati? Koristi losion za tijelo i spore pokrete na dijelovima tijela koje možeš dohvatiti. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ne zaboravi na prehranu!

Sati sjedenja dok naprežemo naše moždane vijuge i trošimo kalorije često nas čine gladnima i traži od nas da hitno nadomjestimo energiju. Tada smo u opasnosti da posegnemo za nezdravim grickalicama koje ćemo nesvjesno žvakati dok se trudimo zadatak završiti na vrijeme. Onima koji rade od kuće, smatraju stručnjaci, još je teže odoljeti lošim zalogajima

Najbolje bi bilo da svjesno pristupiš prehrani. Nema ništa loše u tome da odlaskom do svog frižidera zadovoljiš potrebu za hranom, ali radije izaberi namirnice koje nisu obilate mastima, a imaju visokoproteinski udio. Umjesto praznih kalorija odaberi hranjivije namirnice s nutritivnim vrijednostima i pažljivo složi svoj sendvič s odabranim pecivom, nemasnom šunkom, kao što je PIK šunka koja ima samo 2% masnoće, dodacima i raznim povrćem. U prehranu ubaci i voće, povrće, cjelovite žitarice i orašaste plodove. Umjesto čipsa, radije grickaj jabuku, korabu, mrkvu ili drugo ukusno povrće i voće. Ne zaboravi se ustati i napuniti svoju čašu vodom svakih sat vremena!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Vrlo brzo, sigurni smo, osjetit ćeš razliku, ali i napraviti odličan zalog za dugovječnost i dobar izgled. 

PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!

Photo: Shutterstock

Komentari 0