Life&style

Oprez! Hakeri napali Whatsapp, virus se instalira nakon samo jednog poziva...

  • Nakon nedavnog 'pada' Instagrama i Facebooka, društvene je mreže potresao novi napad hakera
  • Ovoga se puta radi o WhatsApp-u, popularnoj aplikaciji za razmjenu podataka
  • Zlonamjerni softver 'Spyware NSO Pegasus' temeljem jednog poziva 'provaljuje' u naše pametne telefon i uzima podatke 
Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

Jednu od najpopularnijih aplikacija na našim pametnim telefonima napao je zlonamjerni softver! On se može samostalno instalirati na tvoj mobitel na temelju jednog poziva. Iz WhatsAppa javljaju da su odmah prepoznali grešku i da su riješili taj problem. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WhatsApp (@whatsapp) on

Ovaj se zlonamjerni softver naziva 'Spyware NSO Pegasus' i može samostalno uključiti kameru i mikrofon tvog pametnog telefona te na taj način prikupljati podatke iz tvoje lokacije, e-mail pošte i poruka. Problematično je to što se softver može aktivirati čak i ako NE odgovoriš na poziv, ali u WhatsAppu su uspješno napravili sigurnosnu nadogradnju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WhatsApp (@whatsapp) on

Napadi na popularne društvene mreže nisu novost, ali u zadnjih godinu dana su sve učestaliji. Prisjetimo se samo nedavnog napada na Facebook i Instagram uslijed čega se aplikacije nisu mogle koristiti par sati. S obzirom na to koliko ljudi svakodnevno dijeli svoje podatke na tim mrežama, one će uvijek biti primamljive. 

Možda vas zanima Istraživanja su otkrila koliko smo pristojni prilikom korištenja mobitela Rubrika Life&style Life&style

Ovako velikim tvrtkama je veoma teško upravljati zbog njihovih veličina i dosega ljudi, ali s obzirom da na temelju naših podataka zarađuju ogroman novac, moraju biti spremni na takve obrate. Novom uredbom o zaštiti podataka iz 2018. godine, kompanije sada mogu biti i novčano kažnjene iznosom od 4% godišnjeg prihoda ako ne poštuju propise ili ako o zlouporabi podataka ne obavijeste u roku od 72 sata. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0