Life&style

Brzo mršavljenje nije najbolja ideja. Kako se ispravno boriti s viškom kilograma?

  • Protiv viška kilograma važno je boriti se, i to isključivo iz zdravstvenih razloga
  • Međutim, nagli gubitak kilograma je stres za organizam, što mijenja lučenje hormona i mnoge druge tjelesne funkcije
  • Doznaj kako loše provedene i odabrane dijete mogu utjecati na tvoj menstrualni ciklus

Odlučnost i disciplinu da izgubimo višak kilograma uvijek treba pozdraviti i podržati. Danas znamo da je prekomjerna težina ključan faktor u nastanku mnogih bolesti među kojima svakako treba spomenuti dijabetes tipa 2, visoki krvi tlak, povišene trigliceride koji mogu dovesti do bolesti krvnih žila, moždanog udara ili infarkta. Zdrava težina ujedno olakšava mobilnost i punu funkcionalnost tijela te povoljno utječe naše zglobove i kosti. No kilograme ne smijemo gubiti pod svaku cijenu, a posebno ne pod cijenu zdravlja. Nezdrave i neuravnotežene dijete i prebrzo gubljenje težine mogu također dovesti do niza problema i poremećaja čime možemo poništiti zdrave učinke mršavljenja.



Kada ciklus poludi

Poseban problem za žene u ovom kontekstu može biti gubitak menstruacije ili poremećaj menstrualnog ciklusa. Iako i sama prekomjerna težina može biti uzrok gubitka menstruacije, pa je u tom slučaju gubljenje 5 ili 6 kilograma može ponovo pokrenuti, češće će se dogoditi da nagle dijete uzrokuju prestanak mjesečnog krvarenja. Naime, ovakve nagle fizičke promjene naše tijelo tumači kao stres, pa tijelo uključuje mehanizam „borbe ili bijega“ kako bi se nosio s naglom promjenom i prijetnjom. To znači da će konzervirati energiju za nužne funkcije, one koje osiguravaju preživljavanje, a „ukinuti“ one koje nisu primarno nužne poput menstrualnog krvarenja pa i same plodnosti (jer u stanju visokog stresa i napona tijelo teško može podržavati trudnoću).

 | Autor: Tijelo će pritom smanjiti proizvodnju određenih vrsta hormona kako bi kompenziralo za izazove na drugoj strani. Prvenstveno se to odnosi na estrogen, koji nije bitan samo za plodnost nego i čvrstoću kostiju. Studije pokazuju da žene koje su izgubile menstruaciju, a pritom su kraćem vremenu izgubile više od 20 posto težine, imaju smanjenje u razini niza hormona od estrogena do FSH do LH. Također imaju i viši kortizol tzv. hormon stresa.

Vježbaj - ali s mjerom

Slične promjene se mogu dogoditi i kod prekomjernog i intenzivnog vježbanja, koje je također stres za organizam, a kod mršavljenja ova dva koraka - drastično smanjivanje kalorija i intenzivna fizička aktivnost – obično idu ruku pod ruku. Postoji mit da su žene koje su posvećene vježbanju i atletske su građe zdrave i fit iako gube menstruaciju. No, zapravo to nije točno. Menstruaciju gubimo kad tijelo ne prima dovoljno nutrijenata ili nema optimalne uvjete za proizvodnju hormona, a to svakako nema znak jednakosti s tjelesnim zdravljem i spremom.
 | Autor: Jedna je studija iz 2007. godine pokazala da 80 post žena koje intenzivno vježbaju imaju neki oblik disfunkcije menstrualnog ciklusa. Bez obzira je li žena na dijeti i intenzivno vježba, treba provjeriti što je zapravo uzrok gubitka menstruacije kada se to dogodi. Uzrok, naravno, može biti trudnoća zbog čega odmah treba prilagoditi prehranu i fizičku aktivnost novim zahtjevima organizma.



Žuri polako

Zdrava tjelesna težina svakako je vrijedan cilj, no treba ga postizati postupno, trajnom promjenom životnih navika, zdravom i raznovrsnom prehranom i umjerenom, ali stalnom fizičkom aktivnošću. Tijelu treba dati dovoljno vremena da se prilagodi novom režimu stoga je u ovom procesu dobro imati i vodstvo i podršku liječnika ili nutricionista. 

Razmišljanje o zdravoj prehrani i redovitoj umjerenoj tjelovježbi pomaže u održavanju ravnoteže u ciklusu, čak i kada se želiš riješiti suvišnih kilograma. U plan prehrane važno je uključiti namirnice koje sadrže sve potrebne minerale i vitamine. Herbafast - dodatak prehrani biljnog podrijetla, može višestruko pomoći u zdravom mršavljenju. Herbafast Avantgarde osim ostalih prirodnih sastojaka sadrži i đumbir koji prvenstveno pridonosi vitalnosti organizma. Također, zbog sadržaja vitamina C i magnezija, đumbir može pomoći kontrakciji maternice, što može izazvati menstruaciju.

 | Autor: Herbafast Detox, Herbafast Lady i Fiber limun ili jagoda su dodaci prehrani biljnog podrijetla koji sadrže piperin i kapsaicin iz paprike, biljke (kopriva, preslica, breza, borovica, paprika), vitamine i minerale te probiotik Saccharomyces boulardii.
Proizvode pronađite u Health & Beauty paketu na web shopu www.herbafast.hr po promotivnoj cijeni.
 | Autor: Ovi pripravci snažno pridonose detoksikaciji organizma, ubrzanju metabolizma, sagorijevanju masti, regulaciji razine inzulina i glukoze. Osim toga, pridonose smanjenju želje za slatkim te se posebno preporučuje osobama koje boluju od inzulinske rezistencije i/ili dijabetesa tipa 2.

Photo: Unsplash, Pexsels, Herbafast

Komentari 0