Life&style

Oprez! 13 stvari koje nikada ne bi trebala baciti u toalet pa pustiti vodu

  • Često bacaš stvari u toalet kako bi ih se zauvijek riješila? 
  • To ponekad i nije baš najbolja ideja
  • Vjeruj nam, spasit ćeš se od nepotrebnog stresa i prekomjernih izdataka ako izbjegneš bacanje u toalet ovih predmeta

Prosječno ispiranje toaleta može podnijeti puno prirodnog otpada - i toaletnog papira - ali nije dizajnirano za bilo što drugo. Najbolji način da povećaš dugovječnost svog toaleta i izbjegneš dosadne vodovodne probleme (plus puno dodatnog vremena sa spravom za otpušavanje cijevi) jest zadržati sav ostali otpad i smeće dalje od svog zahoda. 

Pogledaj koje su to najgore stvari za bacanje u zahod: možda je vrijeme za neka nova pravila u tvojoj kući. 

Maramice i papirnati ručnici

Premda se doimaju pomalo poput toaletnog papira, oni to nisu. Materijali koji se koriste za izradu maramica, papirnatih ručnika i sličnih proizvoda ne otapaju se lako i veća je vjerojatnost da će začepiti tvoj WC, kao i da stvaraju probleme septičkoj jami ili uređaju za obradu vode. 

Dezinfekcijske maramice

Nakon što obrišeš neku površinu dezinfekcijskim maramicama, izbjegavaj ih bacati u zahod. Čak i ako za maramice piše „flushable“, odnosno da se mogu baciti u toalet, nemoj to raditi. Prema New York City Department od Enviromental Protection „Mokre maramice - da, čak i one koje imaju oznaku 'flushable', kondomi, ženski proizvodi, papirnati ručnici (i sve ostale stvari) koje baciš u WC ulaze u naš kanalizacijski sustav i miješaju se s mašću koju si izlila u sudoper. Ova kombinacija proizvoda za osobnu higijenu i masti može stvoriti 'masna brda' u našoj kanalizaciji.“  

Mačji pijesak

Čak i ako „toalet“ tvoje mačke ima oznaku „flushable“, nemoj ga bacati u WC. To je štetno je za toalet. Zadržava se u cijevima, odbija se lako otopiti i loše komunicira s kanalizacijskim sustavom. 

Jednokratne pelene

Da, jednokratne pelene obično se prekriju otpadom. Nažalost, zahodi nisu napravljeni ni za jednu pelenu za jednokratnu upotrebu: pokušaj bacanja u toalet ovih pelena nevjerojatno je čest uzrok ozbiljnih začepljenja cijevi kojima je potom potrebna stručna pažnja. 

Tamponi

Premda je toalet često zgodna opcija za uklanjanje tampona i drugih ženskih higijenskih proizvoda, to je također loša ideja. Tamponi mogu lako stvoriti začepljenja duboko u cijevima i nikada se ne smiju baciti u toalet

Kondomi

Kondomi su još jedan slučaj u kojem praktičnost ne bi trebala prevladati njegu zahoda. Baci ih u smeće umjesto u školjku: i materijali za kondome (obično lateks) i pripadajuća maziva štetni su za odvod.

Bilo što od pamuka

To uključuje pamučne štapiće, pamučne kuglice, Q-vrhove i bilo koji drugi povezani proizvod. Pamuk izvrsno upija vodu, ali se ne razgrađuje lako. Ta je kombinacija užasna za odvod. 

Bilo koja vrsta plastike

Nije važno je li to ambalaža od plastike ili flastera, plastiku ne smiješ bacati u zahod. Plastika se ne otapa i može uzrokovati puno problema u cijevima – ako uopće dođe toliko daleko nakon ispiranja WC-a. 

Možda vas zanima Internet je poludio za ovim savjetom za uvijek mirisan zahod - hoćeš li isprobati? Rubrika Life&style Life&style

Konac za zube

Da, čak i sitni predmeti poput zubnog konca mogu stvoriti probleme tvom WC-u. To je „vezica“, ne otapa se i može se skupiti oko drugih predmeta da stvori veće začepljenja.

Hrana

Bilo koja vrsta hrane zabranjena je, bez obzira koliko mekana bila. Isto vrijedi i za ostatke komadića školjaka ili kostiju kojih se želiš riješiti. Oni ne pripadaju ni cijevima ni običnom smeću. Baci ih na kompost. 

Guma

Voda ne čini ništa da se riješi gume, pa se ova uglavnom zadrži - doslovno. Ne želiš je u svojim cijevima! 

Dlake

Nakupine kose iz sudopera ili kade nemoj bacati u zahod: to samo premješta začepljenje s jednog odvoda na drugi. Baci ih u smeće umjesto toga. 

Tablete

Ako imaš tablete kojima je istekao rok upotrebe ili ih jednostavno ne želiš u svojoj kući, pronađi lokalni kontejner za odlaganje starih lijekova ili ih samelji i baci u smeće. U protivnom će te moćne kemikalije ući u kanalizacijske sustave, pa čak i u podzemne vode, gdje mogu nanijeti neizmjernu štetu. I nemoj ni pomisliti da ih umjesto toga baciš u sudoper. 

Možda vas zanima Ova uradi sama 'bomba za toalet' besprijekorno će očistiti tvoju WC školjku u nekoliko sekundi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0