Beauty

Kako spriječiti opadanje kose prirodnim putem

Uravnotežena prehrana, bogata mineralima i vitaminima, masaža vlasišta i ljekoviti melemi mogu smanjiti opadanje kose

Otkrijte na koje se sve načine možete izborit s problemom opadanja kose.

1. Masaža ruzmarinovim uljem

Ružmarin je začinska biljka poznata po brojnim ljekovitim svojstvima. Poznat je kao sredstvo za pomlađivanje zglobova, ali i kose. Stručnjaci ističu da ružmarin pokreće mikrocirkulaciju, a samim tim potiče ​​i rast kose, pomažući u borbi protiv peruti. Što poduzeti? Ružmarin možete iskoristiti u prehrani kao dodatak jelima, a kad je vanjska upotreba u pitanju, savjetuje se masaža skalpa uljem od ove ljekovite biljke. Naime, treba redovito trljati tjeme ovim uljem i masirati ga neko vrijeme. Ostaviti ga da odstoji što duže, a zatim operite kosu. U ovu svrhu možete koristiti i čajem, koji se priprema tako što se žlica ružmarina prelije s 2 dl vrele vode, poklopi i nakon deset minuta procijedi. Čaj se izlije u bočicu i čuva u hladnjaku. Ovim čajem treba svaki dan masirati tjeme. Terapija je učinkovita, ali je potrebno strpljenje.

 | Autor: Getty Images Getty Images 2. Nadoknada minerala

Rigorozne dijete i smanjeno unošenje proteina, vitamina i minerala u organizam - neki su od čestih uzročnika opadanja kose. Također, prekomjerno konzumiranje šećera i gaziranih napitaka dovodi do gubitka minerala iz kose, ali i povećanja kiselosti organizma, što pogoduje razmnožavanju gljivice candide, koja također može biti uzrok ovog stanja. Što poduzeti? Jedite namirnice bogate proteinima (nemasno meso, riba, jaja, mladi sir, mahunarke, tofu, orasi), esencijalnim masnim kiselinama (orašasti plodovi, morska riba, ulje žutog noćurka, laneno sjeme i ulje), cinkom (bučine sjemenke), vitaminima B-grupe (integralne žitarice, pivski kvasac), E-vitaminom (bademi, kikiriki, žumanjak) i želježo (meso, jaja, proso, kakao). Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na redovito konzumiranje svježeg voća i povrća, te redukciju šećera, kvasca, bijelog brašna i masne hrane.

3. Melem od koprive

U narodnoj medicini kopriva zauzima prvo mjesto kad je u pitanju zdravlje kose i vlasišta. Izuzetno je bogata proteinima, mnogim vitaminima i gvožđa em, te se svima koji imaju problem s opadanjem kose savjetuje da je redovito upotrebljavaju u obliku čaja. Razlog više da se koprivom koristiti za unutarnju uporabu jeste i to što je ona jedan od najboljih čistača krvi, a to svakako doprinosi zdravlju kose. Osim za unutarnju upotrebu, kopriva se različite načine upotrebljava i kao melem, koji se nanosi lokalno na kosu i vlasište. Što poduzeti? U 1 l proključale vode dodajte 15 žlica listova koprive. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da stoji dva sata, a zatim ponovno zagrijte, ali pazite da ne provrije. Opet maknite s vatre i dodajte pet žlica cvjetova kamilice. Poklopite i ostavite da stoji još dva sata, a zatim procijedite, dodajte 300 ml vinskog octa i dobro izmiješajte. Svaku večer sedam dana masirajte vlasište dobivenim losionom.

 

Photo: Getty Images

Komentari 0