Life&style

Opasne misli: zašto je svima drugima život zabavniji?

Neugodan osjećaj „kad nemamo vremena za ništa“ sigurno je svima poznat. Unatoč tome često nam se čini kako drugi ipak nekako pronalaze dovoljno vremena za sebe i ludo se provode. Taj lažni osjećaj može biti jako opasan

Drugi su zadovoljniji, veseliji i bolje se zabavljaju – ova zabluda vrlo je česta. Jedno američko istraživanje pokazalo je da nije bezazlena – nego može utjecati na zdravlje. 

U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 studenata: trebali su navesti koliko su veseli i zadovoljni te koliko kontakata su sklopili sa svojim kolegama. Rezultat: gotovo svaki drugi student (48 posto) smatrao je kako su drugi imali više uspjeha te su zadovoljniji nego oni sami. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U drugom istraživanju su studenti - koji su vjerovali da su drugi društveno uspješniji i aktivniji – pokazali manje vrijednosti kad je riječ o njihovom općenitom zdravstvenom stanju. Voditeljica istraživanja, dr. Ashley Whillans sa Harvard Businnes School, objasnila je kako veličina društvene mreže ima utjecaja na vlastiti osjećaj sreće i zadovoljstva. Njeno istraživanje pokazalo je da već i razmišljanje o tome može utjecati na zadovoljstvo. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Upravo za vrijeme studija postoje aktivnosti gdje se mogu lako upoznati druge osobe – primjerice, u kafićima, menzi, biblioteci. Očito je da studenti pogrešno procjenjuju koliko drugi sklapaju poznanstava, odnosno imaju općenito raznih društvenih aktivnosti, kaže koatorica istraživanja dr. Frances Chen sa Sveučilišta British Columbia. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0