Life&style
Nakit s kojim nije dobro ići u vodu

Omiljenu ogrlicu ili narukvicu bi ipak trebala skinuti prije plivanja. Evo zašto

  • Jedna stvar koju volimo kod ljeta: ništa ne svjetluca ljepše na preplanuloj koži od našeg omiljenog nakita
  • Naravno, zato ga i nosimo svaki dan
  • Međutim, neke komade nakita svakako treba skinuti prije odlaska u vodu, otkrit ćemo ti o kojim je materijalima riječ
  • Pročitaj također: Srebrni nakit je super, ali zahtjeva održavanje. Znamo kako se riješiti crnila na ogrlici ili narukvici

Jedino pravi nakit čini outfit potpunim. Naravno, to se ne smije propustiti na odmoru i na plaži, odnosno na bazenu. Ali, nositi nakit u vodi nije isto što i negdje drugdje. S određenim komadima nakita treba biti posebno oprezan. Evo koji nakit nije dobro nositi kada ideš na kupanje. 

Srebrni nakit

Srebro je vrlo popularan materijal za nakit, uostalom, izgleda elegantno i pristupačno je. Ali u vodi, osobito u vodi iz bazena koja sadrži klor ili slanoj vodi iz mora, srebro može brzo potamniti i izgubiti sjaj. Naime, uranjanjem srebrnog nakita u kloriranu vodu ili u more, dolazi do kemijske reakcije koja 'napada' materijal i uzrokuje ružnu promjenu boje što u puno slučajeva ne možeš samo očistiti kao što bi to napravila sa srebrnim nakitom koji je promijenio boju od stajanja. 

 | Autor: iCrush iCrush Foto: iCrush

Bižuterija

Bižuterija je često izrađena od običnih metala i obično je samo površinski presvučena zlatom ili srebrom. Budući da takvi premazi nisu vodootporni, mogu se oljuštiti u vodi. Osim toga, bazni metali (uključuju bakar, aluminij, nikal, cink i željezo) hrđaju kada dođu u dodir s vodom i gube svoju strukturu. Kako bi produžila vijek trajanja svoje bižuterije, pazi da bude suha (čak je i ručno pranje problem).

Možda vas zanima Stradivarius ima najslađu kolekciju nakita s malinama, trešnjama, jagodama, limunima Rubrika Moda Moda

Pozlaćeni nakit

Tanki zlatni sloj na pozlaćenom nakitu brzo se 'troši' u vodi. Slana voda i klor napadaju pozlatu i čine da nakit izgleda dosadno i bez boje. Kako bi tvoj pozlaćeni nakit i dalje lijepo svjetlucao na tvojoj koži, zaštiti ga od kontakta s vodom.

Biseri

Biseri su lijepi i bezvremenski, ali su također vrlo osjetljivi jer su napravljeni od organskog materijala i mogu izgubiti boju i sjaj u dodiru s vodom. Kemikalije poput klora napadaju njihovu površinu i čine ih lomljivima. Stoga je bolje da skineš biserne ogrlice i naušnice prije ronjenja.

Kožni nakit

Ako nosiš kožne narukvice ili ogrlice, skini sve sa sebe prije kupanja jer se koža ne slaže dobro s vodom. Ako s kožnim nakitom uđeš u vodu, a osobito ako dugo plivaš ili roniš, brzo će se dogoditi da će koža nabubriti, izgubiti oblik pa čak i čudno mirisati. 

 | Autor: Etsy Etsy

Photo: Vilou

Komentari 0