Life&style

Odvojeno spavanje - stručnjaci kažu da je bolje za vezu, pitali smo žene što misle o tome

  • Novi ključ za sretnu vezu leži u razdvajanju, ali ne onom na koji si na prvu pomislila
  • Naime, sve je veći broj parova koji noći ne provode u istom krevetu 
  • Stručnjaci tvrde da je tzv. "sleep divorce" popravio odnose među partnerima i spasio veze od prekida

Čini ti se da te dobro prospavana noć uvijek nekako izbjegne? Nema razloga za daljnju nervozu jer postoje moguća rješenja. Izbacivanje dragog nam napitka kofeina poslije 15h, odustajanje od noćne klopice, opuštajuća meditacija ili samo duža šetnja da izbacimo višak energije, uzimanje pauze od ekrana i stavljanje mobitela u drugu sobu kad legnemo, neki su od savjeta koji mogu poboljšati kvalitetu našeg sna i pomoći nam da ujutro izgledamo svježije. 

Stop nespavanju

Sve ovo si probala, a još uvijek se budiš omamljena i nervozna? Odgovor na pitanje zašto je to tako možda leži pored tebe! 

Da, ti i tvoj partner možda ste, kad je spavanje u pitanju, inkompatibilni. Noćima vjerojatno vodiš bitku s hrkanjem, konstantnim prevrtanjem i krađom pokrivača što te zapravo izmori i zbog toga si tijekom dana razdražljiva. Prema istraživanjiima Psychology Todaya to je sve veći problem među parovima i sve češći razlog rasta nezadovoljstva među njima koje dovede čak i do prekida veze ako se ne reagira na vrijeme. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Razloga za ovaj nesklad u krevetu je više. Možda je jedno od vas noćna ptica, a drugi ranoranioc. Ukoliko jedan partner često ustaje tijekom noći, da obavi nuždu ili popije vode, isto utječe na san drugog partnera koliko god se trudio biti tiho. Neki drugi razlozi su drugačiji rasporedi ustajanja, čak temperatura sobe ili pak onaj klasični, hrkanje. 

Vrijeme je za "sleep divorce"

Sve veći alat u rješavanju ovog problema postaje trend poznatiji kao "sleep divorce", a stručnjaci kažu da bi to mogla biti super stvar. Nedostatak sna može umanjiti pozitivne osjećaje koje imaš prema partneru, a istraživanje je pokazalo da to utječe i na zahvalnost prema drugoj polovici i povećava razinu sebičnosti. Sve to može dovesti do prekida, a prijedlog kako bi se prekid izbjegao je jednostavan. Pokušaj sa svojim partnerom dvije noći spavati odvojeno. To je nešto što ne morate uvijek prakticirati, ali moglo bi pomoći vašem odnosu jer si nećete zamjerati loše spavalačke navike. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Pitali smo naše četiri glumice što misle o "sleep divorceu":
 

"Dečko i ja smo spavali odvojeno"

"Dečko i ja smo imali fazu kad sam čeznula za odvojenim spavanjem jer je nenormalno hrkao, a ja se budim na svaki šum. Jedva sam čekala da otputuje za Osijek, ja na gostovanje ili da se preselimo u veći stan kako bih se naspavala. U međuvremenu je prestao pušiti i hrkanje je nestalo tako da sad opet spavamo skupa", podijelila je s nama glumica i modna dizajnerica Katarina Baban.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katarina Baban (@katarinababan) on

 

"Volim kad mi je blizu"

Glumica Katarina Strahinić završila je sa snimanjem showa "Zvijezde pjevaju", ali nastavlja sa satovima pjevanja. Kaže kako nije znala za ovaj trend dok je nismo nazvali. "Svatko u svojoj vezi stvara pravila i rješava prepreke na svoj način. Ja jako čvrsto spavam tako da mi ništa ne smeta. Da mi čak i nešto smeta, što se mene tiče, mislim da bi mi teže palo to što ne spavamo jedan pored drugog nego hrkanje. Volim kad mi je blizu.", rekla je Katarina kroz slatki smješak. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by katarina strahinic (@katarina.strahinic) on

"Inače, ja sam ta koja hrče"

"Inače sam ja ta koja krade poplun, hrče, jer mi se sinusi zatvore ili se prevrćem po krevetu jer ne mogu zaspati zbog stresa tako da definitvno nisam cura koja može reći da je problem njezinoj nesanici dečko. Do sad me nitko nije izbacio iz kreveta, a nadam se da ni neće. Sigurna sam da bih se na kauču pokočila", rekla je kroz smijeh mlada glumica Lucia Stefania Glavich Mandarić koju imamo priliku gledati u popularnoj seriji "Na granici". 

 | Autor: Instagram/@lucia_glavich Instagram/@lucia_glavich

"Podržavam odvojeno spavanje ako je nužno za miran san"

Ponosna Bjelovarčanka, glumica Erna Rudnički smatra kako je san važan za svakodnevno normalno funkcioniranje i komunikaciju. "Imam sreće što moj čovjek ne hrče! Ne znam što mu je, ali ama baš nikad, a i ja spavam 'k'o top'. Teže me je probuditi nego što mi je teško zaspati, tako da nisam nikada ni pomislila da bih se selila iz našeg mekanoga kreveta. Za postojanje sleep divorcea prvi put čujem. Iako si mi za sada ne smetamo, mislim da ima smisla. U potpunosti ga podržavam ako je nužan za miran san, jer najbitnije je kvalitetno se naspavati da bi čovjek mogao biti svoj preko dana.", smatra Erna koja nam je poznata iz serija "Kud puklo da puklo" i "Crno-bijeli svijet". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erna Rudnički (@ernarudnicki) on

  Možda vas zanima Naši najpoznatiji influenceri otkrivaju svoje trikove za savršene frizure koji uvijek pale Rubrika Beauty Beauty
Photo: None

Komentari 0